Harmóniában a
természettel
0
Rendezvények
Termékeinkről mondták
VeraNatura natúrkozmetikumok 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

A családállítás és Hellinger terápia rendszere

Írta: Sophia  |  2014. november 17.

Bert Hellinger német terapeuta mutatott rá azokra a családon belül, generációkon is átívelő mechanizmusokra, melyek adott esetben döntő módon határozhatják meg egy ember életét. A családrendszerben korábban élt emberek sorsa, az őket ért negatív események akár a néhány generációval később születettekre is kihatással lehetnek. Ahogy a szállóige ismert: „hetedíziglen” térhet vissza egy adott problémakör.

A folyamat elméleti alapja, hogy a testi-lelki bajainkért nem csupán saját egyéni életünk, lelkünk a felelős, hanem részei vagyunk egy nagyobb egésznek, mely kihatással van ránk. Családunk tagjainak sorsa, megélései így nem csak a fizikai szinten kapcsolhatók össze egyéni életünkkel.

Ha ezt a gondolatkört továbbvisszük, érthetővé válik az is, hogy bár vér szerint csak egy „családunk” van, több hasonló rendszerhez tartozunk, mely hatással van a mindennapunkra. Gondoljunk csak a munkahelyünkre, a hosszú évekig fennálló baráti társaságokra, vagy egy életfontosságú helyzetre (pl. egy baleset, vagy háború). Ezekre a „családokra” ugyanúgy igaz a módszer, hasonló módon történik egy konstelláció. Ezt a formát nevezzük rendszer- vagy szervezetállításnak.

Az egyszerűség kedvéért maradjunk csak a családi rendszereknél. A családállítás során a tudatosan nem érzékelt, csak gátló hatásában megmutatkozó lelki kötés deríthető ki, és oldható fel. Ezáltal tud rendeződni egy adott folyamat, melynek hatásaként a családlélek energetikai mezejének „rendberakása” is beindulhat. Ugyanúgy, mint az egyéni szinten zajló öngyógyító mechanizmusok. (A családlélektant nem kell bonyolultabban elképzelni, mint az egyéni lélekrendszert: ugyanúgy működik, érez, reagál, mint ahogy a saját rendszerünk teszi „kicsiben”. Kialakulhatnak blokkok benne, vannak átöröklődő tulajdonságok, viszonyulások, melyeknek általában nem ismerjük az eredetét.)

Nézzük meg, hogyan írhatóak le ezek a folyamatok, mik az alapvető törvényszerűségek!

Egy megtörtént esemény hatására sérül az egyéni lélek, és miután a családtagok lélekrendszere össze van kapcsolva a családlélekkel, sérülhet a teljes család energetikai rendszere. Ha ezt a problémakört nem sikerül a megtörténés kapcsolati szintjén orvosolni, a helyzet zavart okozhat a rendszerben, az energiaellátás harmóniája egy szinten felbomolhat, és beindulnak a szeretet törvényei szerinti kiegyenlítődések.

Az első törvény az odatartozás joga, mely nem más, mint aki vérvonal szerint a családi kötelékbe tartozik, annak helye van a családban. Ez nagyon triviálisnak tűnik, ám mégsem minden esetben az: gondoljunk például a kitagadott személyekre, vagy épp fájdalommal kísért elhalálozott szeretteinkre. Mindegyik esetben a reakció ugyanaz a védekező mechanizmus: elfelejteni, hogy valaha is léteztek, hogy közük volt a családhoz, hozzánk. Kitörölni azokat a helyzeteket, amelyeken keresztül érintkeztünk velük, akár az emlékképeket teljes megszüntetésével (pl. fényképek kiszanálása). Ezen folyamatok által űr alakul ki a család energetikai rendszerében, mert a családtag lenyomata ott marad a mezőben. S később, néhány generációval későbbi szülött, tudatos akaratán kívül, például elkezd olyan viselkedési formát felvenni, mellyel akár ugyanezt a reakciót tudja kiváltani: kitagadásban, vagy letagadottságban élni. Elvesztett családtagnál az űrt sokszor más személyek kezdik betölteni, pótolva a hiányt, és így belehelyezkednek a másik fél rendszerébe, s ezzel el is jutunk a következő törvényhez.

A második törvény a rangos-hierarchia, vagy a hely rendje. Ez foglalja magában azt, hogy egy családi rendszerben mindenkinek megvan a maga helye, mely a születési idő szerint képeződik. Így például aki gyermek, az nem léphet be az egy generációval feljebb (szülők) szintjére, s élheti meg azokat a feladatokat. Nem avatkozhat bele a „nagyok” dolgába, nem lehet barátja szüleinek, nem oldhatja meg a bajaikat. A generációk közötti lépcsők átléphetetlenek, különben jelentős következmények alakulhatnak ki. A rangsor ugyanúgy él az egy szinten lévők körében is, így például a testvér rangsor esetén, vagy házastársi kötelékekben következő felek esetén. Akit a 3. hely illet, nem léphet az 1. helyére, ugyanazon jogokat nem követelhet meg. El kell fogadni a megillető helyet, egyéb esetben zavar keletkezik az adott rendszerben, és átörökítve a következő generációk valamelyikére, vagy görgetve tovább, míg fel nem oldják a beállt helyzetet. Itt szükséges megemlítenünk, hogy kb. 80-90%-ban ikerkapcsolatban kezdjük meg életünket, melyből az esetek nagy százalékában az egyik megfogant magzat elhal, kialakult sejtcsomói felszívódnak, és egy kis szövet marad csak hátra belőle. Sokszor nem tudunk róla, de elvesztésének fájdalma beépül a társ-magzatba, és az anyába is. A társ-gyermek akár átveheti az elhalálozott küldetését, minőségét, és „két ember helyett” akar megfelelni a világban.

A harmadik a kiegyenlítés törvénye. Egy felborult egyensúlyban az alaprendszer automatikusan törekszik a kiegyenlítődésre, ha „te nem tudsz adni, majd én adok többet” alapon. Ez bármilyen kapcsolati helyzetben működni tud. Létrejöhet az előbb említett módon, ami létrehozhatja az „eladósodás” érzését, melyből majd várhatóan mindkét fél menekülni kíván valahogy. De az is egy tipikus eset, hogy valami nagyon rossz történik, például betegség, fájdalom, veszteség, és a családi rendszerből valaki átvállalja a terheket, vagy azok egy részét, s beáll a másik mellé. Ez az önfeláldozó szerepkör később továbbgyűrűzhet, és elvezethet későbbi szülötteknél odáig, hogy nem érti, miért nem a saját feladatait végzi, hol van a saját élete.

Az eddig leírtak természetesen csak az alapmotívumokat jelenítik meg, és az érthetőség kedvéért tartalmaznak kiragadott példákat. A lelki kötések jóval többféle módon, árnyalatban tudnak megjelenni. Ahogy említettem, nem csak a vér szerinti kapcsolat számít bele a családrendszertanba, hanem azon személyek is, melyek egy helyzet, vagy erős érzelem miatt jelentős érintettségben állnak a család vér szerinti tagjával, így hozva létre az akár életre-szóló változást a családtagnál.

A következőkben részletezzük egy felállítás menetét, általános példákat mutatva, milyen helyzetek, érzések alakulhatnak ki egy felbomlott egyensúlynál.

Fotók: 2. és 3. kép boldognapot .hu/blog-ról

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Vágyaink és változásaink

2014. augusztus 29.

Tudod-e már, mire vágysz igazán? Felismerted-e, hogy nemcsak a fizikális javakról szól az élet, hanem a belső békédről is? A lelked kívánságairól, s nem a testi kényelemről?

Az ősz kiteljesítő ereje

2014. szeptember 17.

Elérkeztünk azokhoz a napokhoz, ahhoz az időszakhoz, hogy az eddig összegyűjtött információkat beépítsünk. Mondhatjuk úgyis, hogy eljött az ősz, és ezzel a befelé fordulás ideje. Nem számadásokról van szó, egyszerűen csak az események sodrásából kell kiszakadni, a nyári aktivitást kipihenve azon dolgokkal foglalkozni, melyek most igazán a lelkünk mélyéről törnek fel.

Köszöntő

2014. augusztus 29.

Köszöntelek lelked belső folyamatainak megismerésében, lelki utadon!

Igazi Életed most kezd nyiladozni! Megélni a pillanatokat, teret adni vágyaidnak, álmaidnak.