Harmóniában a
természettel
0
Rendezvények
Termékeinkről mondták
VeraNatura natúrkozmetikumok 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

Aktív kézápolás kívül-belül télvíz idején

Kategória: Kencekonyha
Írta: Hajni  |  2016. november 24.

Itt a tél, ilyenkor a kezünk bőre, a körmeink sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint máskor. A faggyútermelés csökken, a bőr veszít rugalmasságából, így akár a mindennapi munka során is sérülhet. A kéz sok mindent elárul a tulajdonosáról, a szép kéz nem csak a megfelelő ápoláson múlik, de az egészségi állapotot is tükrözheti. Kevesen tudják, hogy a külsőleges bőrtáplálás mellett a táplálkozással, életmóddal is tehetünk azért, hogy ne száradjon ki a kezünk és ne törjön a körmünk!

Folyadékpótlás

Talán közhelynek tűnik, de télen is igaz: fogyasszunk elegendő folyadékot! A szánk kicserepesedése és a kezünk bőrének kiszáradása mögött majdnem mindig az áll, hogy kevesebb folyadékot fogyasztunk, mint a nyári, meleg napokon. A fűtési szezonban amúgy is szárazabb a helyiségek levegője, így a kevés hidratáltság is jobban elpárolog bőrünkből. Oda kell figyelnünk arra, hogy a napi folyadékfogyasztásunk legalább 1,5 és 2,5 liter legyen! Mindenkinek más mennyiség esik jó, és a testsúly – testmagasság arányában is más egy ember folyadék szükséglete. Ha elég folyadékot iszunk, sokkal kevésbé lesz száraz a bőrünk. Télen ez lehet valamilyen belsőleg melegítő folyadék is a vizen kívül, például gyümölcstea.

Vitaminpótlás

A vitaminok és ásványi anyagok szerepe fontos a bőrnek is. Nemcsak a faggyútermelés csökken télen, a kezünk bőrének amúgy is kisebb a zsírtermelése. Ha hiányoznak a bőrből a megfelelő zsírsavak, akkor bőrünk fakó és rugalmatlan lesz. Amint sérül, a mikrorepedéseken keresztül jobban megtelepednek a mikroorganizmusok is, így a természetes védelmi savköpeny nem tudja már ugyanolyan jól megvédeni bőrünket. Sokan szednek omega3 tartalmú halolajat, nagyon helyesen. A C-vitamin, a D-vitamin és a halolaj szedése nagyon jót tesz a bőrnek ilyenkor kiegészítő kezelésként. Figyeljünk oda azonban a zsírsavak helyes arányára is!

Kézmosás - csak gondosan

Nem is gondolnánk arra, hogy a megfelelő kézmosás mennyit javíthat, vagy ronthat kezünk állapotán! A különféle munkákban szennyeződött bőrfelületet mindig alaposan meg kell tisztítani, mert ezzel segíthetjük a védelmi rendszer működését, a kórokozók elpusztítását. Ennek ellenére, a túl gyakori és nem megfelelő kéztisztítás ömagában káros is lehet. A különféle vegyszerekkel való munka, az erős tisztítószerek használata nem csak leoldják a maradék lipidréteget a kezünkről, hanem sokan egyre érzékenyebbek rájuk, kipirosodással, kipattogzással reagálnak rájuk. Ezért munka közben, ha munkánk megengedi és lehetővé teszi, használjunk védőkesztyűt, ahányszor csak lehet! Válasszunk kéztisztításhoz olyan szappanokat vagy lemosókat, melyek minél kevésbé maróak. Jó szolgálatot tehet ebben az esetben is egy megfelelő tisztítóhatással, de egyben krémező hatással rendelkező natúrszappan! Kézmosás után pedig használjunk megfelelő kézkrémet, mert könnyen beszívódik, de mégis mélyen ápolja kezünket. Ehhez bátran ajánljuk a Aloe verával és babassu vajjal készült kézkrémünket

Köröm- és bőrvédelem 

Lehet, hogy érdekesen hangzik, de a körömágy bőrét ápolva a köröm egészségét is megőrizhetjük! Ehhez nem kell semmi extra, csak egy jól megválasztott kézápoló krém, aminek magas hatóanyag tartalma segíti a köröm egészségét is. A kézkrémek kombinált használata segíti a bőrt több oldalról megerősíteni. Éjszakára ajánljuk a vastagabb vajkeverékeket, mint amilyen a shea vaj vagy a kakaóvaj, melyek nehezebben szívódnak fel, viszont kúraszerű használatuk megerősíti a bőr barrier rétegét. Kívülről pótolják a hiányos zsírsavakat, segítik a rugalmasságot megőrizni, vagy visszaszerezni. Kiváló szolgálatot tesznek idősebbeknél is, ahol a kézfej bőre szinte már elvékonyodott, minden sérülés meglátszik rajta. Nappalra pedig egy könnyen beszívódó kézkrémet ajánlunk, melyet munka közben is bátran fel lehet kenni, és azonnal segít a feszülő érzésen, mégis mélyről hidratál. A VeraNatura kézkrém csomag ehhez nyújt segítséget, ahol mindkét fajta krémet kipróbálhatja, hogy keze a legjobb kezekben legyen!

Ha már nagy a baj …

A kéz bőre ilyenkor akár be is gyulladhat, a bőr felülete sérül, a sérülések mentén apróbb sebek, fájó horzsolások, tartós irritációk alakulhatnak ki. Az idősebbek pergamen vékonyságú bőrének sem mindig elég egy kézkrém, nekik sokkal intenzívebb ápolásra van szükségük. Ehhez egy természetes, magas hatóanyag tartalmú krémmel segíthetünk sokat, mint amilyen például egy jó Körömvirág balzsam. Ez a krém kifejezetten a gyulladt, kirepedezett bőr gyors regenerálásában kap szerepet. 

Téli külső védelem

Minden kéznek sokat segíthet egy nem műszálas, hanem természetes anyagból készült nemez, szőr, vagy pamut kesztyű viselése. Minden formában törekedjünk a természetességre. Amint a kinti hőmérséklet közelít a nullához, ne menjünk ki kesztyű nélkül! Ezzel sok bosszúságot megspórolhatunk magunknak. Ha nem tudunk természetesen mozogni a vastagabb kesztyűkben, kombináljuk őket is! Egy vékonyabb pamut- vagy gyapjúkesztyűt bele tudunk húzni egy vastagabb kötött, bőr vagy szőrmekesztyűbe is. Így ha finomabb dolgokat kell megfognunk, akkor is maradhat a kezünkön "védőöltözet", nem kell kezünket fagyasztani, csak a vastagabb kesztyűt lekapni. 

 

Fotók:
http://antiagingcentral.org/anti-aging-hand-cream-best-of-the-best/
http://www.retikul.hu/pluszminusz/kezmelegito_kesztyubol
http://www.nlcafe.hu/gasztro/20101105/mezes_oromok_4_felvonasban/

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Tisztító kúrák és a böjt

2015. február 18.

Sok fórumon lehet olvasni hasznos jótanácsokat, pontos leírásokat különböző tisztító kúrákról és átlényegítő böjti napokról. A következő sorokban összeszedtük azokat a főbb pontokat, mellyel saját ütemünkben indíthatjuk el tisztulási folyamatunkat.

Aszpik Karácsony 2014

2014. december 21.

Szombaton a pécsi Csinos presszóban jártunk, a kézműves forgadalom már régóta nagyon vonzott minket. Most nem csak vásárlóként érkeztünk.

Szedres szmuszi - avagy igyunk gyümölcsöt!

2015. augusztus 06.

Hogy mi is az a szmuszi (smoothie)? Egy gyümölcsös vagy akár zöldséges finomság, mely telis tele van vitaminnal, és felér akár egy étkezéssel is. Most bemutatjuk egyik nyári kedvencünket. A receptnek nem is nevezhető egyszerűséggel készíthető finomság kiváló reggelire, tízóraira vagy uzsonnára is, különösen a nyári melegben.