Harmóniában a
természettel
0
Rendezvények
Termékeinkről mondták
VeraNatura natúrkozmetikumok 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

Környezettudatosság: tippek, témák a kezdetekhez, itt az ideje!

Kategória: Ökoháztartás
Írta: Sophia  |  2021. február 15.


Régóta foglalkoztat a környezettudatosság, az egészéges életmód, az öko-szemlélet napi rutinba való beépíthetősége. Hogyan lehet egyszerűen átültetni a mindennapokba. Azt látom, sokszor nehéz kitörni a megszokásokból, és valahogy nagyon nehezen jön el az „első nap”. Ha pedig eljön, sokszor nem lesz maradandó a változás. Ez független attól, ki hány éves, menyi ideje van, vagy mennyire kvalifikált. Tapasztalatom szerint az ismertető nagy kampányok néha még ellenállást is kiválthatnak egy rétegnél: egyeseket felébresztésre bírnak ugyan, de másokat  leblokkolhatnak, mondván, egyedül mire megy? Mi ennek az oka? Miért nem váltanak ki határozott megmozdulást a lakosságból?

Egy saját példával indítanék a részletek előtt, ha megengeded! 

Nálam az első lépés, a beindító motor tizenpár évvel ezelőtt a mosószer volt. MEGUNTAM, hogy a ruhán marad a vegyszer, ha kiveszem a mosógépből, és az utána a bőrömmel érintkezik, vagyis közvetlenül terhelem a szervezetemet. Plusz egyre drágább volt, és még nem is mosta ki szépen a ruháim. Teltek a hetek és hónapok, majd volt egy nap, amikor azt mondtam, hogy akkor most ELÉG VOLT, utoljára történt,  VÁLTOK, ennél csak jobb lehet az ÚJ! Elmentem és megvettem az első „öko” mosószeremet. A régit elajándékoztam, és tudatosan nem voltam hajlandó többé hagyományos mosógélt venni! Rövid időn belül jött a többi lakásápoló, tisztító szer is: a mosogatószer, a felmosó, a szanitertisztítók. Ez egy egyszerű lépés volt, hisz ugyanúgy bementem a boltba (ugyan szak- bio bolt, amihez el kellett jutni Budapesten belül, de épp közelben volt egy könnyebbségemre), és beszereztem, mint korábban a „hagyományosat”. Elsőre többe került, de egyetemista pénzemből is ki tudtam spórolni, fontos volt nekem, nem egy hétre vettem, megléptem, elhagytam a megszokott mintát és márkát. Azóta persze megtaláltam a kedvező áru megoldásokat is. De az egyszerűséget kerestem, ez volt az első lépés: "öko-t" a megszokott helyett, ugyanolyan folyékony kiszerelésben! Egyébként pont ezzel párhuzamosan zajlott, hogy karácsonyra megkaptam a második kupac, nagyon szuper, mosható intimbetéteimet, melyeket azóta is használok, de ez egy másik történet.

Nézzük is tovább, mik lehetnek a háttérben!

tájékoztatás különböző szinteken söpör végig a világon, de sajnos az alapoktatásból még mindig inkább hiányzik a hatékony környezettudatossági elvek átadása. Az ellentmondó és általánosan elérhető részinformációk megtévesztőek lehetnek, különösképpen, ha a valós ökológiai lábnyomát kell egy adott terméknek, életmódnak megnézni. Például az elektromos autók tekintetében. Mi az igaz? Sokszor eldönthetetlen, hisz pro- és kontra oldalon is megjelennek nagyon valóságos (vagy annak tűnő) kimutatások. A felnőttek körében ezen információk, vagy a szélsőséges elvek, a lemondásszagú életmód, a kényelemkedvelés és a külső „nyomás” sokakat elrettentenek, megállítanak a változástól, ez pedig nem a kívánt eredményt hozza. Egyszerre sokat, vagy teljes nézőpontváltást kevesen tudnak megtenni. A környezettudatossági mozgalmaknak pont az a lényege, hogy minél szélesebb réteget érjenek el. A csoportorientáció, célzott tájékoztatások és a sok gyakorlati ötletek átadásával (nem a fb-on keringő félelemkeltő képekkel és ábrákkal, ez ugyanis inkább negatívan hat, és leblokkol), és lépésenként, fokozatosan alkalmazható újdonságokkal fel lehet hívni a változni akaró réteg figyelmét. Meg kell nézni, kinek mit ajánljunk! A nyitottság, a családi-baráti háttér, a rendelkezésre álló idő és energia, vagy pénz kérdése ugyan változó, de mindenkihez megvan a kulcs, és ezt közösen és egyénileg tudjuk megtalálni!


2020 egy új időszámítást indított el. Te mit változtattál és mit sikerült ebből átadni a környezetednek?

A  környezettudatosság témája nagyon szerteágazó, a főbb pontokat összeszedtük, hogy mindenki megtalálja, melyik áll hozzá a legközelebb, mivel tud elindulni! Aztán jöhetnek az első lépések! Nem kell elkötelezett zero waste pártinak lenned ahhoz, hogy tegyél magadért, és gyerekeid környezetéért, legfőképp az egészségért! Nagyon jó, aki tudja ezt képviselni, de ha te még nem itt tartasz, akkor se bánkódj! Kezdd el megvalósítani, a többi meg hozza magát!

 

Főbb témakörök egészségünkért és az élhetőbb környezet megteremtéséért:

  • általános hulladékgazdálkodás, újrahasznosítás, avagy az 5K (angolul 5R: refuse, reduce, reuse, recyle, rot) – „1.köszönöm, nem kérem, 2. kevesebbel is beérem, 3. kijavítom, tovább használom, 4. külön gyűjtöm, 5. komposztálom”
  • hazai piacról és kistermelőktől vásárolniszállítás, csomagolás spórolása, valamint hazai munkahelyek teremtése;
  • környezettudatos építkezés, természetes építőanyagok, energiahatékonyság;
  • öko háztartás, vegyszermentesség házon belül és kívül;
  • bevásárlás csomagolásmentesen, újrahasznosított termékek a mindennapjainkban;
  • fogyasztói társadalom megváltoztatása, az árufelesleg, a használatos cikkek gyors körforgása, a kialakult minőségcsökkenés szükséges átfordítása;
  • termékek, cikkek környezetre gyakorolt hatásainak javítása: pl. állattartás, műanyagipar, stb;
  • környezetünk értékei: növény és állatvilág megóvása, támogatása.

Természetesen nagyon sok dolog nem rajtunk múlik, hanem a társadalmi vezetőkön, cégirányítási rendszereken. Azonban mégis nagyon sokat tehetünk azáltal, ha a lehetőségeinkhez mérten STOP-ot adunk a felpörgött irányelveknek, és kilépünk a komfortzónából, és változtatunk életmódunkon, igényeinken. Kicsi a nagyban, mikrokozmosz a makrokozmoszban elv szerint kihatással vagyunk a nagy egészre.

Kérdés, hol, hogyan kezdjük bele, vagy mit értékeljünk át?

A szokás hatalma az első fontos tétel. Hogy hajlandó légy meghozni a DÖNTÉST, és a KILÉPNI a MEGSZOKÁSOK mezejéből, mely mindenki életének szerves részét képezik. Ismerős, ugye?

A napi rutin, a hozott minták nagyban befolyásolják minden cselekedetünket. Felnőttünk egy világban, egy társadalmi, egzisztenciális és családi mintában, ami egész életünkre alapot képez. Ezen túllépni sokszor igen sok energiát igényel! Vannak olyanok, akiknek ez könnyebben megy, vannak, akiknek van affinitásuk a változásra, de nehezen mozdulnak meg, nehezebben építik be az újakat az életükbe. És azok, akik minden újat elutasítanak. Pszichológia útján is lehet elemezni ezeket a tanult- és zsigeri működéseket, de ha megengeditek, itt nem térnék ki ezekre.


Írj össze 10 fogyasztási cikket, hozzáállást, amit neked biztos alapot képez! Mit tudnál elengedni belőle elsőnek?

Tényszerűen tudjuk, hogy új szokást beépíteni feladat! Tapasztaltuk, átéltük, ezt el kell fogadni! A feladat figyelmet, időt és energiát igényel! Ezt azért is fontos nyomatékosan kiemelni, mert akiknek van igénye elindulni, de lassan teszi meg az első lépéseket, mérgezheti magát a tudattal, hogy még nem tesz semmit a környezetért. Vagy túlterhelt, és minden pici dolog már túl van a tűrőképességen, s az emiatt hibáztatja magát. No, ezeket a gondolatokat gyorsan el kell engedni, és inkább hasznos CÉLOKAT KITŰZNI!

Például érdemes, ha dátumokat írsz fel a hűtőszekrényre! Érdemes pontos napot feljegyezni, főképp, ha tipikusan halogató típus vagy. Ez emlékeztetni fog arra, hogy feladatod van: tudatosan készülsz rá, és az agyad bekalkulálja, hogy adott időre tenni kell valamit! Legkésőbb az utolsó pillanatban meglesz a lépés-  ekkor azonban nem szabad elodázni, mert az ekkorra megteremtetted az új szokás lehetőségét, beépült a tudatodba az információ! Így ha nem teszed, sokkal nehezebb lesz újra ráhangolódni, esetleg elveszíted az érdeklődésedet, és leállsz végleg a folyamattal! (Pató Pál urat hagyjuk máskorra! :) )

Néhány egyszerű példa:

  • innentől kezdve figyelek a vásárlásaimra, kevesebb csomagolóanyagot tartalmazó terméket, zöldséget veszek, és bekészítem a kézitáskámba a vászontáskákat, kimérős árut keresek;
  • hazai termékeket részesítem előnyben, és hetente átgondolom egy megvásárolni kívánt termékről, biztos szükségem vane rá, és tudok-e valahol hazait venni belőle (az én vesszőparipám, miért csak kanadai lencse kapható az üzletekben?!..);
  • a következő jutalékomból/ fizetésemből/ szülinapi ajándékomból valamilyen újraterméket veszek;
  • fél év múlva már környezettudatos tisztítószereket használok;
  • vagy 2 éven belül lecserélem az összes vegyszert a háztartásomban, beleértve a nem természetes alapú kozmetikumokat, stb;
  • építkezni fogok, utánanézek, milyen alternatívák vannak a környezettudatos építőanyagok tekintetében;
  • az idei Föld napi rendezvényekhez csatlakozom önkéntesnek, stb.

Az első lépés a TUDATOSSÁG! Észre kell venned, hogy épülnek fel napi cselekedeteid, szokásaid és megtalálni azt, amiben könnyen tudsz váltani! Ez ugyanis ösztönözni fog, és sikerélményt ad! Legyen ez egy újraszalvéta bevezetése, vagy egy kapszulás kávé visszautasítása. Ha már ott a figyelmed, hidd el, adja magát, jönni fog, mit csinálj másként! Először csak felismered a helyzetet, hogy itt könnyen tudnál mást választani, aztán még csak megszokásból cselekszel. Majd egyszer hopp! Azon kapod magad, hogy rutinná vált, hogy a kifliket már a textil szatyorban viszed haza, még a sarki pékségből is. És már meg is valósítottad az első lépéseket!

Nagyon fontos, hogy ezt követően ÖRÜLJ annak, amiben előre léptél! Ne azt kutasd, miben nem sikerült a cél! Például hogy elfogyott a textilszatyrod, és két zsemle már zacskóban landolt, vagy mégis adott az eladó szatyrot, mert nem voltál elég gyors, vagy nem volt nálad víz, de nagyon szomjas voltál. Azt nézd mindig, ami sikerült! Akár írd fel magadnak tételesen! Ez lelkesíteni fog, hogy új dolgot is ki merj próbálni! A kicsit sikertelenebb résznek csak vond le a tanulságait, de ne címkézd meg magad emiatt!

Ma már nagy könnyebbség az online webáruházakkal, és ingyenes szállításokkal beszerezni a kívánt cikkeket, így már nem akadály, hogy hol laksz, vagy hogy egy vidéki városban kapható-e öko- termék. Ráadásul már egyre több bolt és áruház lánc (DM, Rossman, Müller, Spar, stb.) is tart környezettudatos termékcsaládokat, ami minden korosztály számára elérhető. Ez nagyban segíti, hogy spórolni tudjunk a szállítás során keletkező CO2 kibocsáltással és a kis csomagokhoz felhasznált plusz csomagolóanyagokkal!

A lényeg szerintem: ha már végigolvastad ezt az írást, akkor elindultál és benne vagy a folyamatban, hogy átalakítsd a szokásaidat. A szokások, melyek lehet, csak egy generáció óta vannak jelen életünkben (ahogy a régiek mondták: egy emberöltő, ami csupán 30 év!). Elindultál, hisz a figyelmed középpontjába került a környezetszemlélet.  A következő pont az „első lépés” megtétele lesz. S ahogy változol, jönni fognak az újabb szeletek, és a következő lépések, melyek mindig kicsit könnyebben és gyorsabban fognak menni! Amikor az agyad megismert már egy komfortzónán túli új dolgot, megtapasztalta a változás folyamatát, és módját annak, hogy kell beépíteni az újat, és azt, hogy az nem félelmetes vagy nehéz dolog, megnyílik egy kapu számodra a lehetőségek felé.

Válogass a fenti témákból. Ízlelgesd, mi kelti fel az érdeklődésedet, kíváncsiságodat! Mi okoz (ki)hívást, vagy miből van már valamiből annyira, hogy hajlandó légy lépni, megismerni valami újat! S ez az új dolog szokássá válik és hosszútávon elkísérhet! Ez pedig a Környezettudatosság jegyében óriási Értéket képviselj!

 Járj velünk Te is ezen az úton (tovább) és tarts velünk a következő írásainkban, ahol részletezünk egy-egy témát, mi mit ajánlunk!

Ha van kedved, játszd végig egy napod! Írd le, milyen rutinok kísérnek végig! Szokások, amit otthonról hoztál, amit a barátoktól tanultál. Mi az, ami értéket képvisel, amit láttál a nagymamádnál, és szerinted jó dolog! Mit szoktál vásárolni, hol és hogyan? Aztán írd melléjük, mit tudsz, vagy mit érdemes átalakítani, máshogy csinálni?

Egy érdekes szemelvény ITT.

 

képek: pixabay.com

 

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Natúrkozmetikumok - kik is ők valójában? 1.

2014. december 30.

A környezettudatos vásárlók közül egyre többen keresik azokat a termékeket, amik gyártásuk során vigyáznak a természetre, és a lehető legtermészetesebb alapanyagokból állnak. Ez a forradalom napjainkra elérte a kozmetikumok iparát is.

Programbontás az Evernessen

2018. június 02.

Már alig 2,5 hét, és kezdődik Alsőörsön az Everness fesztivál! Júni 20-25 között megnyitja kapuit a Pelso Camping, és indul a feltöltődés a Balatonnál. Workshopok, előadások, test-lélek kapcsolódások mindnekinek, saját ízlése szerint. A Holisztikus Élettel is találkozhattok. Programjainkat itt tudjátok olvasni.

Mosható pelenka vagy eldobható?

2016. május 12.

Szülés előtt minden kismama nagy rendezgetésbe kezd, a fészekrakó ösztön szerint. Elkészül a babaszoba, összeszerelésre kerül a kiságy, a fiókban kimosva, behajtogatva gyűlnek az apró rugdalózók. Az ajándékok között megjelenik az első néhány csomag pelenka, hiszen „abból úgyis rengeteg kell”.