Ki ne hallott volna már a medvehagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásáról? A szezon pont a "legjobb időben" érkezik: a böjti ételek, és tisztítókúrák méltó társaként kerülhet tányérunkra, s miközben erősíti immunrendszerünket, még ízlelőbimbóinkat is elvarázsolja. Hagymakedvelők előnyben!
A medvehagyma (Allium ursinum) a tél elmúltával érkezik meg hozzánk: van, hogy már az olvadó hótakaró alól tudjuk szüretelni az első fiatal hajtásokat, és nagyjából április végéig tudunk élni a finom, friss csemegével, míg virágba nem borul. Azt követően veszít értékeiből, ízéből. Bár virága és gumója is fogyasztható, a szervezetre gyakorolt kiemelkedő hatása levelének friss felhasználásakor érvényesül. Nem kell félni szedésétől sem, ha bizonytalanok vagyunk, tényleg a gyógynövényre leltünk-e erdei sétánkon, dörzsöljük meg levelét, és ha erős fokhagyma illatot érzünk, bátran fogyaszthatunk belőle (levele nagyon hasonlít a gyöngyvirág és kikerics leveléhez, melyek mérgezőek, így javasolt a levél tesztelése).
Jótékony hatásait hosszan lehet sorolni: a legkiválóbb salaktalanító, vese- és vértisztító növény, valamint "ólommentesítő" hatásáról is ismert. A májat, gyomrot, beleket is tisztítja, alkalmas szorulás és hasmenés esetén, valamint bélférgek kihajtására. Jelentős fertőtlenítő hatással bír, alkalmas bőrproblémák kezelésére külső-belső alkalmazással (érzékeny bőrűek külsőleg óvatosan használják borogatását). Idült köhögéskor jól alkalmazható teája, vagy alkoholos kivonata (pl. medvehagymabor). Sömörös, pattanásos, reumás, és álmatlanság eseteiben is jó eredményeket mutat használata. Vérnyomás- és vércukorszintcsökkentő, kedvezően hat a szív- és érrendszeri betegségekre. Magas vitamin tartalma miatt segít a szervezet regenerálódásában a téli hiányállapotokat helyreállítani (tartalmaz A, B1, B2, C, E és F vitamint, valamint vas, magnézium, mangán, kálcium, kobalt, cink, szelén sókat).
Véralvadásgátló szerekkel együtt nem javasolt a fogyasztása!
Használata nem újkeletű hazánkban, sokféle elnevezéssel találkozhatunk, mely utal arra, hogy nem az elmúlt 1-2 évtized "találmánya": kígyóhagyma, sásihagyma, sajamás, sarima, poszhagyma, vadfokhagyma. Felhasználásának számos módja ismert, fogyasztható nyersen, mártások, levesek, pogácsák fűszereként, de készülhet belőle gyógyhatású tinktúra, tea vagy bor is. Íze megőrizhető az év későbbi hónapaira is: pestóként, szárítva vagy fagyasztva is jól tárolható.
Helyileg megtalálható főként a gyertyános, a bükkösök, és a tölgyesek humuszban gazdag aljnövényzetében, de saját kiskertünk nyirkos, árnyékos, morzsalékos talajában is megél. Kiemelt területei hazánkban a Gerecse, a Bakony és a Mecsek (Orfű és Misina) lejtői. Nagy telepeket alkot, már messziről érződik illata. Telepítsük kiskertünkbe is, hogy értékeit a teljes tenyészidő alatt élvezhessük! Évelő növény, jól szaporodik, ha páros levelének mindig csak egyik hajtását tépjük le. Ha erre nincs lehetőségünk, irány az erdő! Egy kis kirándulás kedvez a tavaszi megújulásunknak, tagjaink átmozgatása és a friss levegő után pedig még jobban fog esni a vacsora, melynek első számú kísérője a vértisztító medvehagyma lesz!
FIGYELEM! A medvehagyma szedése természetvédelmi területen tilos! Az állami erdőkben lehetséges saját felhasználásra, maximum 2 kg-ig gyűjteni. Ehhez előzetes regisztráció lehet szükséges. Érdemes sétánk előtt utánajárni, hogy a kiszemelt területen szedhető-e a növény, mert a korábbi években voltak már tiltott területek.
A témában érdemes elolvasni EZT a cikket is.
Felhasznált irodalom:
Biokultúra 2013/1
Téli hideg, influenza? Piros orr, kisebesedett ajkak? Ki ne ismerné ezeket a jelenségeket, főképp így januárban.
A karanténnal és az éttermek zárva tartásával a pár éve még csak hobbi szinten elindult főzőcskézés új alapokra helyeződött, és az eddiginél nagyobb szerepet kapott újra a konyha, és ebben a környezettudatosság. De vajon minden arany-e, ami annak hirdetnek? Öko, natúr, környezetbarát- a sokféle csomagoláson a részinformációkból nehéz a boltban dönteni.
A borókát sokan ismerik mint fűszert, vagy mint mint fenyő fajtát, de kevesen tudják, hogy milyen sokoldalú a felhasználhatósága.