Harmóniában a
természettel
0
Rendezvények
Termékeinkről mondták
VeraNatura natúrkozmetikumok 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

Őszi-téli bőrápolás kicsiknek és nagyoknak

Kategória: Kencekonyha
Írta: Verona  |  2015. november 10.

Lassan már aranysárgába fordulnak a fák, az idő is egyre hűvösebbre fordul, de még kapunk gyönyörű napsütéses napokat. Egyre többen fordulnak hozzánk tanácsért, hogy mivel is védjék bőrüket a hideg évszakokban, hiszen nyáron nem használnak sok krémet, de télen bizony szomjas a bőrük.

Miközben előpakoljuk a meleg holmikat, gondolkodjunk el a saját védelmi rendszerünkön is: a bőrünkön. Míg nyáron bőrünk a meleg hatására méregtelenít, télen a hűvösben téli álmot alszik - a verejtékezés és a faggyútermelés csökken, így szárazabbnak érezzük, jobban húzódik, könnyebben kitöredezik, több gondoskodást kíván. Különösen a gyerekek érzékeny bőre érzi meg a változást, mivel náluk még vékonyabb a szaruréteg, a bőr áteresztőbb, könnyebben sérül. Nem mindegy hát, hogy mivel ápoljuk. A hideg, a szeles idő, a szobai száraz levegő, a gyakori kézmosás, meleg kádvízben való esti pancsolás lecsökkenti, vagy akár teljesen leoldja a kicsik bőrének védelmét szolgáló vékony zsírréteget is.  Milyen otthoni természetes praktikákkal lehet ennek elejét venni?

  • Szellőztessünk gyakran rövidet, ez jót tesz a szoba levegőjének. Ne tekerjük fel nagyon a fűtést alváshoz, mert a száraz levegő akár egy éjszaka alatt is kipirosíthatja a bőrt. Használjunk olyan hidegpárásítót, melybe tehetünk pár csepp illóolajat. A bio citrom illóolaj fertőtleníti a légteret még megfázásos időszakokban is, a páradúsabb levegő pedig nem szárítja ki a nyálkahártyát és puhítja a bőrt.
  • Ne használjunk erős zsíroldó hatással rendelkező tusfürdőket, habfürdőt, vagy szappanokat. A legtöbb ilyen mosakodó tartalmazza a nagyon habzó SLS-t, mely jól tisztít, viszont nagyon szárítja a bőrt, aminek az eredménye fájdalmas irritáció is lehet. Kicsiknek ápoló natúrszappanokat válasszunk; tiszta olívaolajból készültet, vagy kecsketejes natúrt, esetleg körömvirágosat. Lehetőleg ne tartalmazzon illatanyagot. A natúr szappanok felül vannak zsírozva, azaz nem csak tisztítanak, hanem különösen ápoló hatással rendelkezhetnek, visszazsírozzák a bőrfelszínt, nem engednek a víz szárító hatásának.
  • A legkisebbeknek 1 éves kor alatt használjunk csökkentett mosóhatású lemosókat, fürdetőket, melyek tartalmaznak hidegensajtolt olajokat is. Ezek általában gyengébb szappantenzidekkel készülnek, mint az SLS, önmagukban is gyengédek a bőrhöz, nem szárítják ki, az olajok pedig természetesen zsírozzák a bőrt. Kisbabáknál különösen fontos milyen tiszta anyagokat használunk, mivel az ő bőrük még áteresztő, a védelmi réteg még könnyen sérül. Az újszülötteknek elég a tiszta víz, vagy egy kis olajjal való áttörlés.
  • Itassuk többször kevesebbet gyermekeinkkel, mert hajlamosak az ivásról megfeledkezni, és bizony a bőrt belülről is nedvesíteni kell.

Ha már megtörtént a baj, és bőrük a kiszáradástól cserepes, húzódik, irritált, esetleg fájó ekcémás foltok is kialakulnak, ideje segíteni neki külsőleg. Ehhez a legjobb, ha pótoljuk az elvékonyodott zsíremulziót a bőr felszínéről, hogy ne veszítsen el még több vizet. Erre ideális egy jó összetételű shea vajas krém, melyet sokszor téli védőkrémnek is neveznek. Ennek funkciója, hogy úgy képez vékony védőréteget a bőr felszínén, hogy nem tömíti el azt, mint más kőolaj származékokból készített termékek.

A következő receptet akár a gyerekekkel közösen is elkészíthetjük. 100g lesz belőle.

  • 50g finomítatlan shea vaj
  • 15g finomítatlan kakaóvaj
  • 15g hidegen sajtolt kókusz olaj
  • 3g méhviasz (elhagyható)
  • 6g hidegen sajtolt avokádó olaj
  • 6g hidegen sajtolt sárgabarackmag olaj
  • 4g hidegen sajtolt körömvirág vagy ligetszépe olaj
  • 1g E-vitamin


Fertőtlenítsük az eszközöket. A vajakat-olajokat mérjük ki és óvatosan vízfürdőn melegítsük össze őket. Legjobb ha a kakaóvajjal és a méhviasszal kezdünk, mert ők olvadnak a legmagasabb hőfokon. Ne melegítsük túl a olajokat, mert veszítenek vitamin tartalmukból! A krém kikeveréséhez legjobb botmixert vagy habverő fejet használni, mindegyik kicsit más állagot fog eredményezni. Utóbbival való keverés levegősebb, habosabb, klasszikus shea-habot fog adni. Ha a botmixerünkhöz túl nagy ehhez a mennyiséghez, rögtön készíthetünk dupla adag krémet és elajándékozhatjuk a családtagoknak.

Ha kellően felolvadtak, tegyük fagyasztóba pár percre, lehet akár 10 is. Vegyük ki és keverjük át jól, látni fogjuk hogyan változik az állaga. Tegyük vissza fagyasztóba újabb pár percre. Erre azért van szükség, mert a vajak összetevői más és más hőfokon dermednek, és így nem lesz csomós, ikrás a krémünk. Keverjük át még párszor hasonlóan a krémet, míg látjuk hogy már jól összeáll, megszilárdul, habosodik. Csepegtessük bele az E-vitamint, ez segít az avasodás ellen és kiváló bőrápoló! Töltsük a kiszemelt tégelyekbe krémünket.

Ha szeretnénk bele tenni illóolajat, akkor pár csepp levendula jól kiegészíti a shea vajat, vagy mandarin, melynek illatát szeretik a gyerekek. Fürdés után, még a fürdőszobában, a meleg, enyhén nedves bőrbe masszírozzunk a krémből. Nem kell sok! A gyerekek szeretni fogják ezt a masszázst, a bőrük pedig védett és puha lesz!

Cikkünk megjelent az Aromatika magazinban is, köszönjük!


Felhasznált irodalom:
http://www.webbeteg.hu/cikkek/szepsegapolas/2169/a-termeszetes-eredetu-szepsegapolasi-termekek
http://www.webbeteg.hu/cikkek/szepsegapolas/12620/borapolas-kisokos-mitol-szep-telen-is-a-bor
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/helyes-borapolas-telen
http://www.life.hu/trend/20121125-borapolas-barsonyosan-puha-ragyogo-bor-telen-is.html

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Tisztító kúrák és a böjt

2015. február 18.

Sok fórumon lehet olvasni hasznos jótanácsokat, pontos leírásokat különböző tisztító kúrákról és átlényegítő böjti napokról. A következő sorokban összeszedtük azokat a főbb pontokat, mellyel saját ütemünkben indíthatjuk el tisztulási folyamatunkat.

A hidrolátumok frissítő hatása

2016. július 13.

A nyári kánikulában mindig jól esik egy finom frissítő ital, mint például egy limonádé, amihez az aromavizek remekül felhasználhatóak.

 

Megkezdődött a medvehagyma szezon

2017. március 15.

Ki ne hallott volna már a medvehagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásáról? A szezon pont a "legjobb időben" érkezik: a böjti ételek, és tisztítókúrák méltó társaként kerülhet tányérunkra, s miközben erősíti immunrendszerünket, még ízlelőbimbóinkat is elvarázsolja. Hagymakedvelők előnyben!