Lassan már aranysárgába fordulnak a fák, az idő is egyre hűvösebbre fordul, de még kapunk gyönyörű napsütéses napokat. Egyre többen fordulnak hozzánk tanácsért, hogy mivel is védjék bőrüket a hideg évszakokban, hiszen nyáron nem használnak sok krémet, de télen bizony szomjas a bőrük.
Miközben előpakoljuk a meleg holmikat, gondolkodjunk el a saját védelmi rendszerünkön is: a bőrünkön. Míg nyáron bőrünk a meleg hatására méregtelenít, télen a hűvösben téli álmot alszik - a verejtékezés és a faggyútermelés csökken, így szárazabbnak érezzük, jobban húzódik, könnyebben kitöredezik, több gondoskodást kíván. Különösen a gyerekek érzékeny bőre érzi meg a változást, mivel náluk még vékonyabb a szaruréteg, a bőr áteresztőbb, könnyebben sérül. Nem mindegy hát, hogy mivel ápoljuk. A hideg, a szeles idő, a szobai száraz levegő, a gyakori kézmosás, meleg kádvízben való esti pancsolás lecsökkenti, vagy akár teljesen leoldja a kicsik bőrének védelmét szolgáló vékony zsírréteget is. Milyen otthoni természetes praktikákkal lehet ennek elejét venni?
Ha már megtörtént a baj, és bőrük a kiszáradástól cserepes, húzódik, irritált, esetleg fájó ekcémás foltok is kialakulnak, ideje segíteni neki külsőleg. Ehhez a legjobb, ha pótoljuk az elvékonyodott zsíremulziót a bőr felszínéről, hogy ne veszítsen el még több vizet. Erre ideális egy jó összetételű shea vajas krém, melyet sokszor téli védőkrémnek is neveznek. Ennek funkciója, hogy úgy képez vékony védőréteget a bőr felszínén, hogy nem tömíti el azt, mint más kőolaj származékokból készített termékek.
A következő receptet akár a gyerekekkel közösen is elkészíthetjük. 100g lesz belőle.
Fertőtlenítsük az eszközöket. A vajakat-olajokat mérjük ki és óvatosan vízfürdőn melegítsük össze őket. Legjobb ha a kakaóvajjal és a méhviasszal kezdünk, mert ők olvadnak a legmagasabb hőfokon. Ne melegítsük túl a olajokat, mert veszítenek vitamin tartalmukból! A krém kikeveréséhez legjobb botmixert vagy habverő fejet használni, mindegyik kicsit más állagot fog eredményezni. Utóbbival való keverés levegősebb, habosabb, klasszikus shea-habot fog adni. Ha a botmixerünkhöz túl nagy ehhez a mennyiséghez, rögtön készíthetünk dupla adag krémet és elajándékozhatjuk a családtagoknak.
Ha kellően felolvadtak, tegyük fagyasztóba pár percre, lehet akár 10 is. Vegyük ki és keverjük át jól, látni fogjuk hogyan változik az állaga. Tegyük vissza fagyasztóba újabb pár percre. Erre azért van szükség, mert a vajak összetevői más és más hőfokon dermednek, és így nem lesz csomós, ikrás a krémünk. Keverjük át még párszor hasonlóan a krémet, míg látjuk hogy már jól összeáll, megszilárdul, habosodik. Csepegtessük bele az E-vitamint, ez segít az avasodás ellen és kiváló bőrápoló! Töltsük a kiszemelt tégelyekbe krémünket.
Ha szeretnénk bele tenni illóolajat, akkor pár csepp levendula jól kiegészíti a shea vajat, vagy mandarin, melynek illatát szeretik a gyerekek. Fürdés után, még a fürdőszobában, a meleg, enyhén nedves bőrbe masszírozzunk a krémből. Nem kell sok! A gyerekek szeretni fogják ezt a masszázst, a bőrük pedig védett és puha lesz!
Cikkünk megjelent az Aromatika magazinban is, köszönjük!
Felhasznált irodalom:
http://www.webbeteg.hu/cikkek/szepsegapolas/2169/a-termeszetes-eredetu-szepsegapolasi-termekek
http://www.webbeteg.hu/cikkek/szepsegapolas/12620/borapolas-kisokos-mitol-szep-telen-is-a-bor
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/helyes-borapolas-telen
http://www.life.hu/trend/20121125-borapolas-barsonyosan-puha-ragyogo-bor-telen-is.html
Sok fórumon lehet olvasni hasznos jótanácsokat, pontos leírásokat különböző tisztító kúrákról és átlényegítő böjti napokról. A következő sorokban összeszedtük azokat a főbb pontokat, mellyel saját ütemünkben indíthatjuk el tisztulási folyamatunkat.
A nyári kánikulában mindig jól esik egy finom frissítő ital, mint például egy limonádé, amihez az aromavizek remekül felhasználhatóak.
Ki ne hallott volna már a medvehagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásáról? A szezon pont a "legjobb időben" érkezik: a böjti ételek, és tisztítókúrák méltó társaként kerülhet tányérunkra, s miközben erősíti immunrendszerünket, még ízlelőbimbóinkat is elvarázsolja. Hagymakedvelők előnyben!