Harmóniában a
természettel
0
Rendezvények
Termékeinkről mondták
VeraNatura natúrkozmetikumok 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

Szedres szmuszi - avagy igyunk gyümölcsöt!

Írta: Verona  |  2015. augusztus 06.

Hogy mi is az a szmuszi (smoothie), amit nem fordítottak nekünk magyarra? Egy gyümölcsös vagy akár zöldséges finomság, mely telis tele van vitaminnal, és felér akár egy étkezéssel is. Tőlünk nyugatabbra nagyon kedvelt frissítő, nálunk Stahl Juditnál találkoztam vele először, és már akkor nagyon megfogott! Most frissen-gyorsan bemutatjuk egyik nyári kedvencünket. A receptnek nem is nevezhető egyszerűséggel készíthető finomság kiváló reggelire, tízóraira vagy uzsonnára is, különösen a nyári melegben.

Biztos más is van rajtam kívül, aki a reggeli felkelés után nem kíván enni, vagy majd csak 1-2 órával később indul be a teste. Attól is függ, mikor kelünk, de a reggel 7-től kezdődő időszak a kínai orvoslás szerint is az emésztés, megtisztulás, méregtelenítés időszaka. Ilyenkor nem is jó feltétlenül ha túlesszük magunkat, azonban a nap indításához, és hogy az ebédig tartó aktív időszakot jól ki tudjuk használni, mindenképpen érdemes valamilyen könnyen emészthető, és lassan felszívódó táplálékot magunkhoz venni. Magában fogyaszthatunk gyümölcssalátát, müzlit vagy zabpelyhet is, de nem árt a változatosság - ha nincs kedvünk elrágcsálni pár almát, akkor ezt a színes-szagos csodát kortyolgatva garantáltan felébredünk és jól indul a reggel! Külön öröm, hogy ilyen formában a gyümölcsöt nem annyira kedvelő gyerekek is szívesebben fogyasztják, sőt belecsempészhetünk olyan gyümölcsöket is, melyek biztosan nem mennének át máshogy a rostán.

Nyáron mi sem egyszerűbb elkészíteni egy ilyen "hideg-gyümölcs-krémlevest"! Ilyenkor van a legkönnyebb dolgunk, hiszen mindig van friss gyümölcs, így ha szeretjük őket, vagy a friss zöldségleveket, akkor nyert ügyünk van. Legyen az saját termelésű, kicsit már ütődött gyümölcs, vagy boltban vásárolt, magában már nem kívánatos darab, mind kiváló lesz a turmixunkba. Alapvetően a smoothie-k abban különböznek a turmixoktól, hogy nem tartalmaznak tejet. Viszont joghurtot akár tartalmazhatnak is, hiszen az erjesztett tejtermékeket, mint a joghurt vagy a kefír, sokkal könnyebben emészti meg a szervezetünk, sőt segítik a bélflórát is.

Én háromféle kategóriát különítettem el magamnak szmuszi téren: a gyümölcsös, mely tiszta gyümölcsből, gyümölcsléből vagy szűrt vízből áll; a zöldturmix, mely a gyümölcsön kívül tartalmaz még zöld leveleseket vagy állhat csak zöldségléből; és a turbózott verziókat. Ez utóbbiba kerülhet különféle fűszer, csokoládé, vagy gabona is, így még tartalmasabbak lehetnek, akár desszertként is funkcionálhatnak.

Augusztusi kedvencünk ideje most jött el, érnek a hozzá való gyümölcsök. A legjobb az lenne, ha mindig a környékünkről származó idénygyümölcsöket használnánk fel! Mi mégis nagyon kedveljük a banánt és az avokádót is, mivel sűrű textúrájuk nagyon jó alapot ad a turmixnak, és tele vannak vitaminnal. Az avokádó magas olajtartalma pedig különösen ajánlott mindenkinek, hiszen a gazdag olajokat nem csak kívülről kell felvinnünk a bőrre krém formájában, hanem belülről is kell táplálnunk a szervezetünket, hogy bőrünk rugalmas és fiatalos maradhasson.
 

Szedres-szilvás smoothie

Hozzávalók:

- egy fél avokádó
- egy-két érett őszibarack vagy nektarin
- két érett besztercei szilva (nagyobb fajta, helyette lehet két szép ringló is)
- egy nagy marék fekete szeder
- kb. 1 dl áfonyalé (elhagyható)
- egy löttyintésnyi szűrt víz vagy ásványvíz
- egy evőkanál méz ízlés szerint
- egy evőkanál joghurt ízlés szerint

 

Elkészítés:

A megmosott-meghámozott gyümölcsöket dobáljuk a turmixgépbe. 1-2 fordulat után finom pépesre vágja őket a robotgép. Ekkor láthatjuk az állagán is hogy milyen sűrű lett. Adjuk hozzá a vizet és a gyümölcslevet ízlés szerint, attól függően hogy milyen sűrűre szeretnénk. Két nagy pohár lesz belőle.
Jó étvágyat a nyár e friss ízeihez!

 

Fotó:
http://thedomesticgeek.com/archives/661

Holisztikus Élet (saját)

Felhasznált irodalom:
http://divany.hu/eletmod/2012/01/11/smoothie_olcson_otthon/
http://www.nlcafe.hu/egeszseg/20131229/immunerosito-smoothie/
http://www.gabonatej.hu/mi-az-a-smoothie?lang=HU

 

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Gyors medvehagymás leves

2017. március 26.

Ilyenkor tavasszal, amint kibújnak az első zöldek, rögtön ihatjuk a zöld turmixokat, amik nagyon egészségesek. Azonban ha meleg folyadékra vágyunk, akkor nekem az első számú kedvencem valamilyen zöld krémleves.

Zöldüljünk a konyhában! I. Mosogatás és a mosogatószivacsok

2021. március 30.

A karanténnal és az éttermek zárva tartásával a pár éve még csak hobbi szinten elindult főzőcskézés új alapokra helyeződött, és az eddiginél nagyobb szerepet kapott újra a konyha, és ebben a környezettudatosság. De vajon minden arany-e, ami annak hirdetnek? Öko, natúr, környezetbarát- a sokféle csomagoláson a részinformációkból nehéz a boltban dönteni.

Boróka, egy elfeledett gyógynövényünk

2015. január 12.

A borókát sokan ismerik mint fűszert, vagy mint mint fenyő fajtát, de kevesen tudják, hogy milyen sokoldalú a felhasználhatósága.