Harmóniában a
természettel
0
Rendezvények
Termékeinkről mondták
Imádom, ahogy leheletfinom olajos réteggel vonja be kisfiam popsiját
Holisztikus Hétfő kedvezményes szállítás VeraNatura natúrkozmetikumok 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

Vegán kovászos kifli és csodás böjti mákosguba készítése

Írta: Sophia  |  2021. március 15.

Az egészséges konyhaművészet nálunk is időről-időre alakulni szokott a családi élelmiszer-érzékenységek, vagy aktuálisan szükséges diéták betartása alapján. A mai recept, amit megosztok Veletek egy átirat a Limara Péksége által kiadott csodálatos könyvből, melyet ezúttal ajánlom is szíves figyelmetekbe. Link itt.

A vegán kovászos kifli receptje

Hozzávalók:

  • Készíts össze egy tálba 90 dkg lisztet (javaslom az értékesebb tápanyagtartalmú fehér tönkölylisztet) és az ehhez a mennyiséghez általad használt mennyiségű kovászt (nálam ez kb. 20-25 dkg).
  • Szórj bele 1 ek cukrot (szükség esetén elhagyható), és kb. 2-3 kk sót (a használt só "sósságának", intenzitásának függvényében, mivel nagy különbségek tudnak lenni a típusokban). Ha édesebb kiflit szeretnétek, a cukor mennyiségét duplázhatjátok, illetve a só mennyiségét lehet csökkenteni. Mi a sósabb ízeket szeretjük.
  • Olvassz fel 15 dkg kókuszzsírt (lehetőleg ne hidrogénezett típust használj!). Felhasználáskor langyos legyen a hőmérséklete.
  • Langyosíts meg 4,5 dl mag- vagy gabonatejet (én házilag készített zabtejet használtam, melyet kicsit sűrűbbre főztem: pl. zabpehelyből, kókuszreszelékből, hántolt mandulából)!

A tészta összeállítása:

A lisztbe készíts kis mélyedést, ide bele tudod önteni a kókuszzsírt és a tejet. Az edény oldalához húzogatva az alapanyagokat a tál középéből indítva gyúrd a tésztát addig, míg szépen elválik az edény oldalától. Ez kb. 15 percet fog igénybe venni.

Ezt követően nagyjából 3-4 órán át hagyd pihenni. Ha több lesz belőle, az sem gond, de vedd figyelembe, hogy a kovász érésével a savanykás íz is dominánsabb lesz. Egyszer érdemes átgyúrni időközben, hogy egyenletesebben kovászolódjon. Ezt követően 15 db, körülbelül 12dkg-os bucikat gyúrunk belőle, majd egy fél órát letakarva pihenni hagyjuk.

Az utolsó körben készítjük el a kifliket: a bucikból nagyjából 20cm-es körlapokat nyújtunk, majd egyik irányban a sodrófával megnyújtunk. Az így kapott ovális formát a rövidebbik oldalról elkezdjük feltekerni. Belisztezzük a kifli alját, és félretesszük pihenni. Ha végeztünk a kiflikkel, egy órát ismét pihenni hagyjuk.

Most jön a számomra először abszurdnak tűnő vízfürdő! J

Forraljunk vizet egy 24-26 cm átmérőjű lábasban, amibe legalább 4 ujjnyi magasságig tölsük fel, majd tegyünk bele egy evőkanál cukrot. Ebben kell a kiflik mindkét oldalát 30-30 másodpercig főzni, így fognak még nagyobbra dagadni. Nem kell lobognia a víznek. A kifliket először azzal a felével rakjuk a vízbe, amelyik a deszkán felül helyezkedett el. Egyszerre több kiflit is tehetünk a vízbe, én 10mp-ként szoktam belerakni a vízbe őket, hogy tudjam követni, és időben forgatni/ kiemelni őket.

Kizsírozott tepsibe szedjük, és előmelegített sütőben 200 fokon 30-40 perc alatt szép aranybarnára sütjük őket. Teheted sütőpapírra is, én mivel nem szeretek ezzel hulladékot termelni, inkább zsírozom a tepsit.

 

Mákosguba, a tradícionális magyar ünnepi étel

4 főre készítve

6-8 db vegán kovászos kiflit szeletelj fel vékony karikákra, majd kb. 0,5 l forróra melegített gabonatejjel öntsd le a szeleteket úgy, hogy mindenhol érje a tej! Forgasd át őket, hogy a tál alján lévő tejet is fel tudják szívni. Lassabban szívja magába a kovászos- "vajas" kifli a tejet, mint a normál vizes kifli, így hagyni kell kis időt neki. Utána megszórjuk annyi mákkal, hogy minden karika mindkét oldalát szépen befedje a mák. Ezt követően, még melegen tálaljuk! 

Régiótól függően tálalás előtt még átsütik a gubákat, és vanília sodóval, lekvárral vagy tojáshabbal tálalják. Nálunk tejföllel szokás fogyasztani, melynek kiváltására alkalmas az üzletekben kapható, nagyon finom kókusz-, vagy mandula joghurt,de otthoni elkészítéssel is megvalósíthatóak a savanyított növényi "tejek". Aki szeretné, ugyanúgy főzhet egy könnyű sodót a növényi tejből.

A mákot általában cukorral együtt szoktuk mostanában darálni, de régi időkben még kézi darálóval készült, és édesítésre mézet csurgattak a gubák tetejére. Diétánktól, vagy ízlésünktől függően fogyasszuk, lehetőleg frissen darált mákból!

A mákosgubát kovászos kalácsból is lehet készíteni hagyományos módon, melynek a tésztája nagyon hasonló a fenti kifli recepthez.

Hagyományőrzés

A mákosguba írásos emlékei kb. 300 éves múltra tekintenek vissza, így várhatóan ennek az ételnek az ismerete még annál is régebbre tehető. Általában karácsonykor fogyasztották, hogy áldást hozzon a családra: az apró mákszemek sokaságát a babona szerint a bőség meghozatalának tekintették; pénzt, szerencsét hoznak a házhoz. A fogás másik kiemelt időszaka a böjti napokon, és Nagypénteken volt: hús- és zsírmentes ételként belefért a megszorított étrendbe is. 


Jó étvágyat hozzá!

 

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Farsang farka, hamvazószerda és torkos csütörtök

2015. február 20.

A hagyományos farsangi időszak Vízkereszttől Hamvazószerdáig tart. Míg a farsanghoz a keresztény ünnepkörben nem kötődik jelentős vallási ünnep, inkább a gazdag néphagyományokra épül, addig a farsangi mulatságok végét jelentő „karnevál” lezárása után kezdődik meg a a keresztény egyház legfontosabb ünnepére való felkészülés.

Advent Fényei

2014. december 09.

December hónapunk sötétségbe boruló napjai mellett az Adventi időszak átminősítő ereje is elérkezett hozzánk. Gyermekeink szíve tele izgalommal, és várakozással. Örömmel bontogatják a Kalendáriumuk napi meglepetéseit, és a Mikulás hozta csomagot.

Ünnepek

2014. december 24.

Békés, áldott, boldog karácsonyt kívánunk mindenkinek! Sikeres, gazdag új évet, egészséget, jó lehetőségeket!