Harmóniában a
természettel
0
Rendezvények
Termékeinkről mondták
VeraNatura natúrkozmetikumok 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

Vegán kovászos kifli és csodás böjti mákosguba készítése

Írta: Sophia  |  2021. március 15.

Az egészséges konyhaművészet nálunk is időről-időre alakulni szokott a családi élelmiszer-érzékenységek, vagy aktuálisan szükséges diéták betartása alapján. A mai recept, amit megosztok Veletek egy átirat a Limara Péksége által kiadott csodálatos könyvből, melyet ezúttal ajánlom is szíves figyelmetekbe. Link itt.

A vegán kovászos kifli receptje

Hozzávalók:

  • Készíts össze egy tálba 90 dkg lisztet (javaslom az értékesebb tápanyagtartalmú fehér tönkölylisztet) és az ehhez a mennyiséghez általad használt mennyiségű kovászt (nálam ez kb. 20-25 dkg).
  • Szórj bele 1 ek cukrot (szükség esetén elhagyható), és kb. 2-3 kk sót (a használt só "sósságának", intenzitásának függvényében, mivel nagy különbségek tudnak lenni a típusokban). Ha édesebb kiflit szeretnétek, a cukor mennyiségét duplázhatjátok, illetve a só mennyiségét lehet csökkenteni. Mi a sósabb ízeket szeretjük.
  • Olvassz fel 15 dkg kókuszzsírt (lehetőleg ne hidrogénezett típust használj!). Felhasználáskor langyos legyen a hőmérséklete.
  • Langyosíts meg 4,5 dl mag- vagy gabonatejet (én házilag készített zabtejet használtam, melyet kicsit sűrűbbre főztem: pl. zabpehelyből, kókuszreszelékből, hántolt mandulából)!

A tészta összeállítása:

A lisztbe készíts kis mélyedést, ide bele tudod önteni a kókuszzsírt és a tejet. Az edény oldalához húzogatva az alapanyagokat a tál középéből indítva gyúrd a tésztát addig, míg szépen elválik az edény oldalától. Ez kb. 15 percet fog igénybe venni.

Ezt követően nagyjából 3-4 órán át hagyd pihenni. Ha több lesz belőle, az sem gond, de vedd figyelembe, hogy a kovász érésével a savanykás íz is dominánsabb lesz. Egyszer érdemes átgyúrni időközben, hogy egyenletesebben kovászolódjon. Ezt követően 15 db, körülbelül 12dkg-os bucikat gyúrunk belőle, majd egy fél órát letakarva pihenni hagyjuk.

Az utolsó körben készítjük el a kifliket: a bucikból nagyjából 20cm-es körlapokat nyújtunk, majd egyik irányban a sodrófával megnyújtunk. Az így kapott ovális formát a rövidebbik oldalról elkezdjük feltekerni. Belisztezzük a kifli alját, és félretesszük pihenni. Ha végeztünk a kiflikkel, egy órát ismét pihenni hagyjuk.

Most jön a számomra először abszurdnak tűnő vízfürdő! J

Forraljunk vizet egy 24-26 cm átmérőjű lábasban, amibe legalább 4 ujjnyi magasságig tölsük fel, majd tegyünk bele egy evőkanál cukrot. Ebben kell a kiflik mindkét oldalát 30-30 másodpercig főzni, így fognak még nagyobbra dagadni. Nem kell lobognia a víznek. A kifliket először azzal a felével rakjuk a vízbe, amelyik a deszkán felül helyezkedett el. Egyszerre több kiflit is tehetünk a vízbe, én 10mp-ként szoktam belerakni a vízbe őket, hogy tudjam követni, és időben forgatni/ kiemelni őket.

Kizsírozott tepsibe szedjük, és előmelegített sütőben 200 fokon 30-40 perc alatt szép aranybarnára sütjük őket. Teheted sütőpapírra is, én mivel nem szeretek ezzel hulladékot termelni, inkább zsírozom a tepsit.

 

Mákosguba, a tradícionális magyar ünnepi étel

4 főre készítve

6-8 db vegán kovászos kiflit szeletelj fel vékony karikákra, majd kb. 0,5 l forróra melegített gabonatejjel öntsd le a szeleteket úgy, hogy mindenhol érje a tej! Forgasd át őket, hogy a tál alján lévő tejet is fel tudják szívni. Lassabban szívja magába a kovászos- "vajas" kifli a tejet, mint a normál vizes kifli, így hagyni kell kis időt neki. Utána megszórjuk annyi mákkal, hogy minden karika mindkét oldalát szépen befedje a mák. Ezt követően, még melegen tálaljuk! 

Régiótól függően tálalás előtt még átsütik a gubákat, és vanília sodóval, lekvárral vagy tojáshabbal tálalják. Nálunk tejföllel szokás fogyasztani, melynek kiváltására alkalmas az üzletekben kapható, nagyon finom kókusz-, vagy mandula joghurt,de otthoni elkészítéssel is megvalósíthatóak a savanyított növényi "tejek". Aki szeretné, ugyanúgy főzhet egy könnyű sodót a növényi tejből.

A mákot általában cukorral együtt szoktuk mostanában darálni, de régi időkben még kézi darálóval készült, és édesítésre mézet csurgattak a gubák tetejére. Diétánktól, vagy ízlésünktől függően fogyasszuk, lehetőleg frissen darált mákból!

A mákosgubát kovászos kalácsból is lehet készíteni hagyományos módon, melynek a tésztája nagyon hasonló a fenti kifli recepthez.

Hagyományőrzés

A mákosguba írásos emlékei kb. 300 éves múltra tekintenek vissza, így várhatóan ennek az ételnek az ismerete még annál is régebbre tehető. Általában karácsonykor fogyasztották, hogy áldást hozzon a családra: az apró mákszemek sokaságát a babona szerint a bőség meghozatalának tekintették; pénzt, szerencsét hoznak a házhoz. A fogás másik kiemelt időszaka a böjti napokon, és Nagypénteken volt: hús- és zsírmentes ételként belefért a megszorított étrendbe is. 


Jó étvágyat hozzá!

 

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Ünnepek

2014. december 24.

Békés, áldott, boldog karácsonyt kívánunk mindenkinek! Sikeres, gazdag új évet, egészséget, jó lehetőségeket!

Farsangi mulatság - ajándék akciók

2015. február 09.

Itt a farsang, áll a bál! De már nem sokáig, így próbáljuk kihasználni a maradék időt tavaszig. Egyenlőre még a csendes havazás kényeztet minket, hogy érezzük, még tél van. Így ne feledjék februári akciónkat sem!

Boldog Új Évet Kívánunk!

2015. január 09.

Mindenkinek lehetőségekben, pozitív élményekben gazdag Új Évet Kíván a Holisztikus Élet Csapata!