Harmóniában a
természettel
0
Rendezvények
Termékeinkről mondták
VeraNatura natúrkozmetikumok 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

Tavaszi nagytakarítás alapok

Kategória: Ökoháztartás
Írta: Verona  |  2017. március 25.

A böjti időszak kezdete után nemcsak a tavaszi fáradtság, hanem a tavaszi nagytakarítás is ránktör. Az ablakon már jó korán besüt az első napsugár, és a téli bevackolódásunk után rögtön meglátjuk a homályos ablaktáblákat, a pókhálókat a sarokban, a poros könyvespolcokat.

Bizony ilyenkor, legalább évente egyszer nem árt kimosni a függönyöket, és átszervezni picit a háztartást is. Ha nem is végzünk óriási takarítást, mint karácsony előtt, jobb belegondolni hogy a nyüzsgő április-májusban a sok program mellett nem ez lesz a legfontosabb, nyáron pedig a rekkenő hőségben inkább nyaralni vágyunk és a vízpart mellé, mintsem szellőztetni a dunyhákat. Így ha nem akarjuk, hogy őszig megvárjanak ezek a munkák, jobb most frissen-gyorsan elvégezni az alapokat, melyre aztán az év során építhetünk. Ne a karácsonyi kifáradásba kelljen őket újra elhalasztani.

Az ablak

Az ablak az a része a lakásnak, amit nem mindig veszünk észre, sokszor már csak akkor amikor nagyon koszos (és nem lehet rajta kilátni). A függöny mögött elbújik, és főleg egy forgalmasabb út mellett lévő lakásnál nagyon hamar újra poros lesz, így változó intenzitással állunk neki a pucolásának. Pedig az ablak a ház szeme, azon áramlik be a napfény és az energia, nem árt tehát ha tisztán és fényesen tartjuk. Most jött el az idő hogy lemossuk a téli fűtés kormát, és beengedjük a tavaszi napfényt, hiszen nyáron sokszor a meleg miatt úgyis csak lehúzott redőnyökkel használjuk, így most tudjuk teljesen kihasználni a tisztaságát és a beáramló fény élvezetét.

Bármily meglepő, egy sima mosogatószeres szivaccsal tudjuk leginkább eltávolítani a korom és kosz nagy részét, meg se próbálkozzunk a csilli-villi ablakpucoló szerekkel ezelőtt. Ha a nagyobb koszt már lemostuk, utána jöhet a fényezés, legjobb valamilyen alkohol tartalmú spricnivel. Magunk is keverhetünk otthon zsírtalanító folyadékot: nagyanyáink régi jól bevált trükkje az ablak pucolásához az ecet. Készítsünk keveréket 20%-os ecet és víz keverékéből 1:5 arányban. Ezt töltsük a spricnis flakonba és fújjuk az ablakra. Legjobb ha gumis lehúzót használunk, mert az a leggyorsabb, de ha van időnk szépen körkörösen csiszatolni, akkor válasszunk (fekete-fehér!) újságpapírt vagy speciális bambusz törlőkendőt a fényezéshez. Majd élvezzük a kilátást!

A függöny

Ha már az ablaknál tartunk, ne feledkezzünk meg a függönyökről sem! Nekem valahogy mindig jó érzés leszedni őket és utána tisztán feltenni. Ez általában a tavaszi nagytakarítás fontos része. Elképzelni sem tudjuk mennyi por (és egyéb szennyeződés) tud megülni bennünk! Ilyenkor szinte fellélegzik a szoba. Mosásuknál hasonlóan érdemes eljárni mint az ablakok esetén, ugyanis valljuk be, biztosan nem tartozunk azok közé akik havonta kimossák a függönyöket! Így először belőlük is a nagyobb szennyeződéseket kell eltüntetni, utána jöhet a fehérítés. Akár pamut, akár szintetikus függöny lóg ablakunkon, mindenképpen jó tudni hogy a jól bevált áztatás nélkül nem érjük el a kellő eredményt! Rázzuk ki a port az udvaron, majd az esetleges foltokat előzetesen mosószappannal óvatosan dörzsöljük ki. Ha van lehetőségünk rá, akkor legjobb a kádba bedobni őket, ahol jól el tudnak terülni. Lepje el őket a víz, ehhez akár az előző esti szappanos fürdővíz is megfelel, sőt legjobb ha már este fürdés után kezdjük az áztatást, hiszen így 24 órát is tud pihenni a kádban a következő esti fürdésig. A bolti függönymosószerekben nincsen semmi csoda, kár megvenni őket, legtöbbször a nagy részük fehérítő só, jó drágán. Így mi is adjunk hozzájuk egy kis vízben feloldott mosószódát és folyékony öko mosószert is.

Ha most tesszük hozzá az oxigénes fehérítőt, akkor a folyékony mosószert tartogassuk a mosógépes mosás idejére. Az oxigénes fehérítőben való áztatás esetén a víz legyen 30-40 fokos, így lassabban pezseg el az oxigén, hatásosabb lesz a fehérítés és a szennyeződés eltávolítása. Néha keverjünk rajta egyet, hogy mindenhol érje a mosószer, és a meleg vizet is pótolhatjuk egyszer. Másnap tegyük gépbe, és mossuk át. Gyakran előfordul, hogy egy mosás nem lesz elég. Itt is használjunk kb. 3 ek mosószódát és 3 ek oxigénes fehérítőt (nátrium-perkarbonát) a mosószer mellé. Öblítőnek használjunk ecetet, egy kis vízzel higítva.

Ha pamut függönyeink vannak, azokat előfordulhat hogy át kell vasalni, viszont a legtöbb függöny szépen kilógja magát. Ehhez csak az kell, hogy rögtön egy alapos centrifúgázás után felcsiptessük őket, még nedvesen. Ha a szegésük pamut szegővel van elvarrva, akkor azt mindenképpen húzogassuk meg mosás után, mert ha összeugrik, nem lesz szép esése a függönynek. Nagyon hamar megszáradnak, és csak a friss, tiszta érzés marad az ablakunkon, díszítve a szobát!  

A porolás

Bizony bármennyit is takarítunk amúgy, a por nemcsak a padlón tud megülni. Ahogy beleül a függönyökbe, a kárpitba, úgy megül a falakon és a plafonon is. Legjobb ha a plafonon a sarkokban megbújó, sokszor láthatatlan pókhálókkal kezdjük, amik maguk is gyűjtik a port. Erre a legegyszerűbb megoldás, ha a porszívó csövével indulunk harcba. Jó magasra felnyúlik és nagyon könnyű vele összegyűjteni a szálló pormacskákat is. Ha a porszívót nem tudjuk magasra emelni, akkor a partvissal „söpörjük fel” a mennyezetet, a pókhálók egyszerűen beleakadnak, el lehet őket csavarni mint a spagettit. A szekrények tetejéről se feledkezzünk meg, hiszen egy szellőztetés során a huzat lerepítheti a sok port onnan, így hiába takarítunk a padlón. Bár nem látszik, itt is nagyon vastag porréteg tud összegyűlni, ahogy a szekrények mögött is. Amit lehet bútort, húzzunk kijjebb és bújjunk mögé a porszívócsővel.

Nálunk a könyvespolc az egyik legnagyobb por-gócpont. A rengeteg könyv között nehéz takarítani, a porrongy sokszor nem elég, a poroló csak felkeveri a port, hogy aztán máshol üljön le, leszedni pedig nem nagyon van kedve az embernek a könyveket rendszeresen. Így aztán a könyvespolc az egyik legnagyobb porfogó, a legnagyobb kihívás a tisztaság terén. Segíthetünk magunknak, ha zárt, üveges könyvespolcokkal váltjuk ki a nyitott könyvespolcot, és a nem használt, nem olvasott könyveket elzárjuk vagy elajándékozzuk - csak azokat tesszük ki amik tényleg fontosak és értékesek számunkra. És bár elsőre nem gondolnánk, az is sokat segít a gyűjtemény tisztán tartásában, ha megfelelően vannak rendszerezve a könyvek. Évközben ha kikapkodjuk őket, sokszor nem kerülnek vissza a helyükre, csak össze vannak dobálva. Ez nem csak rendetlenség-érzetet kelt, hanem jobban porosodnak is. Ha az egyforma méretű könyveket egymás mellé tesszük, és úgy rendezzük sorba hogy a hasonló témák is egy polcra kerülnek, akkor könnyebben választunk olyan polcot, ahol szorosan egymás mellé sorakoztatva őket sem előttük, sem mögöttük nem lesz nagyon nagy rés, ahol több por tud megülni. Nekem kedvelt módszer ez, hiszen takarításkor csak beljebb tolom picit az egész sort, egy nedves ruhával letörlöm a poros polcot, majd visszahúzom őket. Ezt könnyen meg lehet tenni évközben is.

Ilyenkor nagytakarítás idején viszont nincs mese, le kell vennünk az összes könyvet, mögöttük is portalanítani és megfelelő sorrendbe visszarendezni őket. Hagyjunk erre egy szabad pár órát, akár a többi takarítástól függetlenül, és a lakás levegője és atmoszférája is meghálálja a rendet. A ruhakupacokat még könnyen eltüntetjük a szekrényajtó mögött, de a látható elemek káosza nagyban rontja a rend érzetét. Ha ilyenkor átválogatjuk a könyvtárat, akkor könnyen kiválogathatjuk azokat a könyveket is, amelyekre már nincsen szükségünk. Ez a lelki megtisztulásban is sokat segít, hiszen nem jó felesleges holmikat felhalmozni a lakásban.

Szőnyegek, kárpitok

Ha rendelkezünk vastag szőnyegekkel, azok nagyon sokat segítenek télen a hőérzet megtartásában. Anyaguknál fogva melegséget nyújtanak, tartják a fűtés melegét, jó rájuk lépni, mert puhák. Mivel azonban egyre több az allergiás megbetegedés, át kell gondolnunk a kárpitozás milyenségét is. A nagy, vastag, főleg a most divatos hosszú szálú szőnyegek, vagy díszpárnák iszonyatos mennyiségű port tudnak magukba szívni, mellyel aztán a porszívó sem bírkózik meg. Érdemes átgondolni ezek lecserélését, akár porérzékenység, akár a takaríthatóság érdekében. Én szeretem a csinos rongyszőnyegeket, melyek könnyen áthelyezhetőek, és kimoshatóak a mosógépben, így könnyebb őket tisztán tartani. A nagyobb méretű szőnyegeknek pedig praktikus, ha rövid szőrűek vagy szennyeződés-taszító szálból vannak. Állítólag a gyapjúszálú kevésbé koszolódik, mint a szintetikus, de az is tény, hogy kényesebb a tisztítása is.

A nem mozdítható, nehéz szőnyegek kezelési útmutatójában nézzük meg bírják-e a tisztítást. Ha igen, akkor a nagytakarítás keretein belül pont ilyenkor érdemes őket egy takarítógéppel áttisztítani. Ha ilyet nem tudunk bérelni, vagy nincs otthon, akkor marad kézi módszer: a nagyon alapos átporszívózás, és szivaccsal felvitt, jól habzó natúr sampon használata. A gépek is ilyen samponfélét használnak, így nem ördöngősség magunknak megoldani. Én már mostam így át albérletben padlószőnyeget, nos nem volt egy könnyű meló, de az eredmény megérte. Ha mozdíthatóak a nagyobb méretű szőnyegek, akkor ha megoldható, az udvaron rázzuk-poroljuk őket ki (nem volt hülyeség régen a lakótelepeken a sztenderd poroló vas!), és egy kerítésre vagy garázsajtóra kiterítve végigverethetjük őket nagy nyomású vízsugárral. Ha a napon szárítjuk ezek után, a nap ereje még nagyon sokat tud tisztítani rajtuk, így garantáltan üde, tiszta szőnyeget vihetünk vissza a házba. Ha nem használunk vizet a tisztításhoz, akkor a szagok eltüntetésében és a színek felfrissítésében a szódabikarbónás vagy kukoricakeményítős beszórás is nagyon hatásos. Ehhez használhatunk illóolajokat is. Nyilván ez a megoldás a foltokat nem tünteti el, de felfrissíti kicsit a szőnyeg szálait, a szálak elengedik a koszt, melyek a töltés révén a por állagú szemcsékhez fognak kötődni. Ezután jól kiporszívózzuk a szőnyegből a porokat, és vele a kosz jó részét is.

A kanapénk párnáit mossuk ki, ha ezt szabad, ha nem, akkor a szőnyeg tisztításnál hasonló módszerekkel próbálkozhatunk. A szövetet jól tisztítsuk át, ha tudunk szerezni mélyre szívó porszívót, akkor azzal porszívózzuk ki az atkákat az ülés mélyéről is. Az ágyneműtartóban lévő takarókat is átmoshatjuk, hiszen ha régóta ott tároljuk őket, szintén nagyon porosak lehetnek, így ha használatra kerül a sor, nem kell poros ágyneműben aludni. Minden takarónak jót tesz egy kis szellőztetés, vagy tegyük ki a napra, ha ezt bírják, vagy picit hűvösebb-szelesebb időben frissítsük fel őket a szabadban.

Ha csak ennyit teszünk a tavaszi nagytakarítás alatt, már akkor is nagyon sokat segítünk lakásunkon és magunkon. A következőkben a rendszerezés és szanálás körét járjuk körbe, ami szintén fontos egy tavaszi nagytakarítás közepette.

 

Fotók: pixabay.com

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Mosható pelenka vagy eldobható?

2016. május 12.

Szülés előtt minden kismama nagy rendezgetésbe kezd, a fészekrakó ösztön szerint. Elkészül a babaszoba, összeszerelésre kerül a kiságy, a fiókban kimosva, behajtogatva gyűlnek az apró rugdalózók. Az ajándékok között megjelenik az első néhány csomag pelenka, hiszen „abból úgyis rengeteg kell”.

Környezettudatosság: tippek, témák a kezdetekhez, itt az ideje!

2021. február 15.

Te hogy állsz a ZeroWaste - nulla hulladék megvalósításában, vagy más, a környezet védelme érdekében tett lépésekben? Mi a Te napi rutinod? Halogatod az első lépéseket, esetleg idegesít a téma? Érdekel és gyűjtenél róla még tippeket? Bármelyik csoportba is tartozol, ez a cikk neked szól!

Botanikus vásár Pécsett!

2018. május 11.

Jól indul az idei tavaszi szezon, hiszen az egyik legfelemelőbb érzés, mikor a gyöngyörűséges növények és virágok pompájában úszhatunk egész nap. Az idei áprilisi budapesti kertészeti vásár után itt a következő alkalom: a pécsi Botanikus vásár!