Harmóniában a
természettel
0
Rendezvények
Termékeinkről mondták
Nagyon finom illata van és pillanatok alatt puhává varázsolja az arcomat. Csak ajánlani tudom :)
Holisztikus Hétfő kedvezményes szállítás VeraNatura natúrkozmetikumok 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

Zöldüljünk a konyhában! II. Természetes alapanyagok

Kategória: Ökoháztartás
Írta: Sophia  |  2021. május 04.

Legutóbbi írásunkat a mosogatószivacsok és kendők világában tettük közre, így ezt a gondolatmenetet fogjuk folytatni közvetlenül a mosogatás egyéb kiegészítő eszközeivel a fenti kiemelt elveknek megfelelően. Nézzük csak meg, hogy a sok funkciót alkalmazó konyhában, (beleértve, ha magunk termelünk, főzünk be, sütjük a kenyeret, készítjük a tejet, stb..) mi minden kiegészítőre van szükség: üvegmosó kefékre különböző méretben a szűkebb résekhez, erősebb dörzshatású eszközökre, valamint törlőkendőkre, szalvétákra, csomagolóanyagokra, sütőformákra, tárolóedényekre, hámozókra, fakanalakra, evőeszközökre, tányérokra, stb.

 A hagyományos alapanyagok régebben a kerámia, üveg, fém, textilek, állati szőrök (pl. disznósörte) voltak. Ezt váltotta fel az iparosodással, és a tömeggyártásokkal a praktikusan nem törékeny, és olcsó műanyag eszközök. Amivel ma elértünk a túltelítettséget, és elindult a folyamat visszafordítása a környezetre gyakorolt negatív hatása miatt. Így kezdtek a régi kézműves, kisiparos termékek újra előtérbe kerülni: újra kapható lett az üvegmosóknál, súrolóknál az acélszál és a növényi vagy állati sörte alkalmazása, a fém/ növényi alapú dörzsik, a fanyelek alkalmazásával komposztálható kisebb tárgyak: körömkefék, kenőtollak, stb. Fából készült fakanalak és deszkák, tálak, fanyelű vagy tiszta fémből készült kések, hámozókések, evőeszközök. Mindezt természetesen változatos árban, és formában éred el a boltokban, vagy kistermelői piacokon. Kövessd mindig a józan eszedet, és értékeld az árakat, mert nagyon sok túlértékelt termék is megjelent a kínálatban! Figyeld meg az összetevőket, és hogy valóban komposztálható-e a termék! Vagyis, a tendi dolgoknál nem baj, ha van egy kis kételyed benne!

Miután én nagyon szeretek sütni-főzni, és igénylem, hogy minőségi ételt fogyasszak el, az ételek elkészítése, majd tárolása is kiemelt fontosságú. Sose szerettem a műanyag folpackot (ami ha ragad, tuti oda, ahova nem szeretnéd), vagy az alufóliát, amit egy fokkal jobb, de szakad, és nem zár kellően. Gyerekkoromban még nagyon sok jénai edényt használtunk, majd a műanyag dobozok miatt kicsit hátrébb szorultak. Jól jött, hogy volt mit elővenni a szekrényből! Az ételmaradékokat nagyszerűen el lehet benne csomagolni, egymásra pakolni, és még melegíteni is lehet benne. Ha véletlen összetörik, mehet az üveggyűjtő konténerekbe. Ugyanígy szoktuk néha tányérral, fedővel letakarni az ételt. Vagyis, van élet a fóliákon túl is. J

Ugyanígy praktikus elgondolkodni azon, hogy a liszteket, cukrot, sót, tésztaféléket, stb. miben tároljuk a spájzban. Nagyon szép és divatos műanyag, egymásra rakásolható tárolók vannak a boltok polcain. Azonban, ha nem a dizájn és színek alapján választunk, ugyanígy megtaláljuk az üveg tárolóedényeket is, amikben idővel maximum tömítő gumit kell cserélni. Szépen és ugyanúgy hangulatosak, ha sorban felkerülnek a polcra. Kis kreatívsággal szép címkék gyárthatóak rájuk, vagy üvegfestékkel feliratozhatóak. Egyedit és trendit így magad is tudsz alkotni! Én abban nőttem fel, hogy még 5-10kg-os papír zsákokban vettük a lisztet a malomból, melyből amelyből nagyinál mindig egy fazéknyi liszt volt a átszitáltan a szekrényben, főzésre előkészítve. A só fa tárolóban kapott helyett, a szórás pedig kis kétoldalú tálkában (paprika- só) vagy üveg szórófejből. A zsír természetesen kisütés után fém zsírosbödönben várta a felhasználást. Egy kisebb a konyhában, és egy nagyobb a spájzban.

A mai cikkben utolsónak említett gumicicám a szilikonos sütőpapír és a szilikonos sütőformák lesznek. Praktikumukat nem célom megkérdőjelezni, környezetre- és ételekre- való hatását annál inkább. A fém sütőformákban tapasztalatom szerint ugyanolyan jól lehet sütni, bár lehet, hogy kicsit drágább megvenni egy tepsit, mint egy szilikonos tortaformát. Itt jön azonban be a környezettudatos hozzáállás, hogy megéri-e? Lehetünk-e ennyire kényelmesek, hogy nem zsírozzunk/ olajozzuk/ lisztezzük a sütőformákat? Milyen világba fognak belenőni a gyerekeink, ha már a tepsi is műanyagból van és a fa-kanál is az? Tapasztalatom szerint nagyon kevés esetben szükséges tényleg a sütőpapír pl. piskóta esetén tortakészítésnél, hogy biztos szépen leváljon a formáról. Ilyenkor azonban hagyományos papírt tudsz teríteni a tészta alá, szerencsére még lehet kapni szilikon menteset. AZ előre leszabott papírok is elgondolkodtattak, hisz nem minden tepsihez, formához kell ugyanakkora darab. Pazarlásnak érzem, és túlzott kényelemnek, hisz egy mozdulattal elvágható, letéphető a tekercses csomag is.

Ezek a lehetőségek most is mindenki rendelkezésére állnak. Ugyanúgy kaphatóak, vagy családi hagyatékból elérhetőek a praktikus darabok. Bátran használd, vond be a konyhádba a „régit”, ne vegyél gyorsan elhasználódó eszközöket, nem-lebomló tárgyakat, értéktelen trendi kacatokat. Te is lehetsz minta a környezetednek, és így is lehet szép, kreatív konyhád! Sőt, fából, kerámiából még a citromfacsaró is hangulatosabb. ;)

A természetes alapanyagokkal még az esküvői asztal is igazán impozáns tud lenni!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Zöldüljünk a konyhában! I. Mosogatás és a mosogatószivacsok

2021. március 30.

A karanténnal és az éttermek zárva tartásával a pár éve még csak hobbi szinten elindult főzőcskézés új alapokra helyeződött, és az eddiginél nagyobb szerepet kapott újra a konyha, és ebben a környezettudatosság. De vajon minden arany-e, ami annak hirdetnek? Öko, natúr, környezetbarát- a sokféle csomagoláson a részinformációkból nehéz a boltban dönteni. Ezen cikkünkben összeszedtük a mosogatás témakörébe tartozó főbb pontokat, amire érdemes figyelni gyakorlatiasan a mindennapokban, kiemelten vásárlásokkor. Greenwashing, termék teszt és néhány hasznos tipp, amin te is tudsz változtatni a konyhádban. Gyűjts be néhány új ötletet ITT!

Mosható pelenka vagy eldobható?

2016. május 12.

Szülés előtt minden kismama nagy rendezgetésbe kezd, a fészekrakó ösztön szerint. Elkészül a babaszoba, összeszerelésre kerül a kiságy, a fiókban kimosva, behajtogatva gyűlnek az apró rugdalózók. Az ajándékok között megjelenik az első néhány csomag pelenka, hiszen „abból úgyis rengeteg kell”.

Önmegvalósítás és környezet-tudatosság

2018. május 11.

Ha önmagadat képviseled, abból baj nem lehet. Hisz azokat az ideákat tudod legjobban átadni, amiben hiszel, abban vagy igazán erős. Megtalálni az erre legmegfelelőbb fórumot, néha feladattal jár, ám ha kellő rugalmasság van benned, kinyílik előtted a világ, és létrejöhet az, amit szívből képviselsz! Lássuk, hogy alakul ez személyes történetté az Evernessen belül!