Harmóniában a
természettel
0
Rendezvények
Termékeinkről mondták
VeraNatura natúrkozmetikumok 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

Zöldüljünk a konyhában! II. Természetes alapanyagok

Kategória: Ökoháztartás
Írta: Sophia  |  2021. május 04.

Legutóbbi írásunkat a mosogatószivacsok és -kendők témájában tettük közzé, így közvetlenül ezt a gondolatmenetet fogjuk folytatni a mosogatás egyéb kiegészítő eszközeivel a fenti kiemelt elveknek megfelelően. Nézzük csak meg, hogy a sok funkciót alkalmazó konyhában (beleértve ha magunk termelünk, főzünk be, sütjük a kenyeret, készítjük a tejet, stb..), mi minden kiegészítőre van szükségünk, hogy megkönnyítse munkánkat: üvegmosó kefékre különböző méretben a szűkebb résekhez, erősebb dörzshatású eszközökre, valamint törlőkendőkre, szalvétákra, csomagolóanyagokra, sütőformákra, tárolóedényekre, hámozókra, fakanalakra, evőeszközökre, tányérokra, és még ezer dologra.

A hagyományos alapanyagok régebben a kerámia, üveg, fém, textilek, állati szőrök (pl. disznósörte) voltak. Ezt váltották fel az iparosodással, és a tömeggyártással a praktikusan nem törékeny, és olcsó műanyag eszközök. Amivel jelenleg elértünk a túltelítettséget, és elindult a folyamat visszafordítása a környezetre gyakorolt negatív hatása miatt. Így kezdtek a régi kézműves, kisiparos termékek újra előtérbe kerülni: újra kapható lett az üvegmosóknál, súrolóknál az acélszál és a növényi vagy állati sörte alkalmazása, a fém/növényi alapú dörzsik, a fanyelek alkalmazásával komposztálható kisebb tárgyak: körömkefék, kenőtollak. Fából készült fakanalak és deszkák, tálak, fanyelű vagy tiszta fémből készült kések, hámozókések, evőeszközök. Mindezt természetesen változatos árban, és formában éred el a boltokban, vagy kistermelői piacokon. Kövesd mindig a józan eszedet, és értékeld az árakat, mert nagyon sok túlértékelt termék is megjelent már a kínálatban! Figyeld meg az összetevőket, és hogy valóban komposztálható-e a termék! Vagyis a tendi dolgoknál nem baj, ha van egy kis kételyed benne!

Miután én nagyon szeretek sütni-főzni, és igénylem, hogy minőségi ételt fogyasszak el, az ételek elkészítése, majd tárolása is kiemelt fontosságú. Sohasem szerettem a műanyag folpackot (ami ha ragad, tuti oda, ahova nem szeretnéd, de ha akarod hogy ragadjon, akkor meg nem ragad), vagy az alufóliát, ami egy fokkal jobb, de szakad, és nem zár kellően. Gyerekkoromban még nagyon sok jénai edényt használtunk, majd a műanyag dobozok miatt kicsit hátrébb szorultak. Jól jött, hogy volt mit elővenni a szekrényből egy alapos lomtalanítás alkalmával! Az ételmaradékokat nagyszerűen el lehet benne csomagolni, egymásra pakolni, és még melegíteni is lehet benne. Ha véletlen összetörik, mehet az üveggyűjtő konténerekbe. Ugyanígy szoktuk néha tányérral, fedővel letakarni az ételt. Vagyis van élet a fóliákon túl is!

Praktikus elgondolkodni azon, hogy a liszteket, cukrot, sót, tésztaféléket miben tároljuk a spájzban. Nagyon szép és divatos műanyag, egymásra rakásolható tárolók vannak a boltok polcain. Azonban ha nem a dizájn és színek alapján választunk, ugyanígy megtaláljuk az üveg tárolóedényeket is, amikben idővel maximum tömítő gumit kell cserélni. Szépen és ugyanúgy hangulatosak, ha sorban felkerülnek a polcra. Kis kreatívsággal szép címkék gyárthatóak rájuk, vagy üvegfestékkel feliratozhatóak. Egyedit és trendit így magad is tudsz alkotni! Én abban nőttem fel, hogy még 5-10kg-os papír zsákokban vettük a lisztet a malomból, melyből nagyinál mindig egy fazéknyi liszt volt átszitáltan a szekrényben, főzésre előkészítve. A só fa tárolóban kapott helyett, a szórás pedig kis kétoldalú tálkában (paprika- só) vagy üveg szórófejből. A zsír természetesen kisütés után fém zsírosbödönben várta a felhasználást. Egy kisebb a konyhában, és egy nagyobb a spájzban.

A mai cikkben utolsónak említett gumicicám a szilikonos sütőpapír és a szilikonos sütőformák lesznek. Praktikumukat nem célom megkérdőjelezni, környezetre- és ételekre- való hatását annál inkább. A fém sütőformákban tapasztalatom szerint ugyanolyan jól lehet sütni, bár lehet, hogy kicsit drágább megvenni egy tepsit, mint egy szilikonos tortaformát. Nem beszélve arról, hogy míg a fém vagy üveg sütőforma átmelegszik és minden oldalról süti az ételt, a szilikonon ugyanez a pirult hatás nehezebben érhető el. Itt jön azonban a környezettudatos hozzáállás is, hogy megéri-e? Lehetünk-e ennyire kényelmesek, hogy nem zsírozzunk/ olajozzuk/ lisztezzük a sütőformákat? Milyen világba fognak belenőni a gyerekeink, ha már a tepsi is műanyagból van és a fa-kanál is az? Tapasztalatom szerint nagyon kevés esetben szükséges tényleg a sütőpapír pl. piskóta esetén tortakészítésnél, hogy biztos szépen leváljon a formáról. Ilyenkor azonban hagyományos papírt tudsz teríteni a tészta alá, szerencsére még lehet kapni szilikon menteset. Az előre leszabott papírok is elgondolkodtattak, hisz nem minden tepsihez, formához kell ugyanakkora darab. Pazarlásnak érzem, és túlzott kényelemnek, hiszen egy mozdulattal elvágható, letéphető a tekercses csomag is.

Ezek a lehetőségek most is mindenki rendelkezésére állnak. Ugyanúgy kaphatóak, vagy családi hagyatékból elérhetőek a praktikus darabok. Bátran használd, vond be a konyhádba a „régit”, ne vegyél gyorsan elhasználódó eszközöket, nem-lebomló tárgyakat, értéktelen trendi kacatokat. Te is lehetsz minta a környezetednek, és így is lehet szép, kreatív konyhád! Sőt, fából, kerámiából még a citromfacsaró is hangulatosabb. ;)

A természetes alapanyagokkal még az esküvői asztal is igazán impozáns tud lenni!

 

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Programbontás az Evernessen

2018. június 02.

Már alig 2,5 hét, és kezdődik Alsőörsön az Everness fesztivál! Júni 20-25 között megnyitja kapuit a Pelso Camping, és indul a feltöltődés a Balatonnál. Workshopok, előadások, test-lélek kapcsolódások mindnekinek, saját ízlése szerint. A Holisztikus Élettel is találkozhattok. Programjainkat itt tudjátok olvasni.

6 éve indult útjára az első önismereti fesztivál, az Everness!

2018. szeptember 10.

Ne hagyd ki az utolsó Everness Indián Nyár Fesztivált! Hogy miért? Megtudhatod a következő beszélgetésből, melyet a két alapító tag osztott meg velem. Célok, fejlődéstörténet és töretlen tetterő az elindulás óta. 

Holdfázisok ritmusa életünkben

2014. szeptember 24.

A Hold mozgása szerinti ritmust évszázadokon keresztül felhasználták az élet megannyi területén. A Hold hatásait most a kertészkedés szempontjából járjuk körbe, de kezdésnek nem tekinthetünk el attól az egész rendszertől sem, amiből kialakult a ma is ismeretes Holdnaptár.