Harmóniában a
természettel
0
Rendezvények
Termékeinkről mondták
VeraNatura natúrkozmetikumok 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

Egészségnap a Kocsolai Általános Iskolában

Kategória: Hírek
Írta: Verona  |  2014. október 23.

A Kocsolai Általános Iskola idén 2014. október 18-án rendezte meg az évenként megtartott egészségnapját, melyre mi is meghívást kaptunk. Az iskola úgy találta megfelelőnek, ha már a munkanapcserék következtében szombaton iskolába kell menni, szóljon a nap kicsit másról, mely tudás és érték a gyerekeknek, ám az ismeretszerzés mégsem a hagyományos tanmenet keretében zajlik.

A nyolc osztály forgószínpad szerint látogatta meg az egyes tantermeket, ahol különféle információkat kaptak, és az egészséges életmód egy-egy szeletéről. Így volt egy-egy tanteremben tájékoztató és kóstoló például ételekből, gyógyteákból, gyógynövényekről, sportból, mozgásból. A programok és ismertetők a korosztályoknak megfelelő szintű tudásanyaggal kerültek összeállításra, nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy a gyerekek interaktív részvételével történjen. A különböző kóstolók, és a ténylegesen kézzel fogható „információk” által maradandó élményt, és ismeretet tudott adni a nap.

A mi feladatunk a gyógynövények világába való betekintés volt, melyet fűszereztünk a néhány, talán kevésbé ismert gabonafélék, hüvelyesek bemutatásával is. Megtudakoltuk, ki-mit szokott otthon alkalmazni egy-egy betegség, nátha, láz esetén otthon, és sok családban láthatóan élnek a vidéki hagyományok. Nagyon sokan szoktak fogyasztani hársfateát, bodzateát, citromfű levélből készült teát, csipkebogyót, rendszeres hagymafogyasztók, és sok családnál kerül méz is az asztalra, azok alapján, amit a gyerekek elmeséltek.

Szerteágazó volt diákok és tanárok körében is a növények felismerése, így nagyon hasznosnak bizonyult az egyik párosító játék, melyben a gabonaféléket kellett a cetlikre írt neveikkel társítani. A gyermekek élvezték a színes kirakókat is, melyekből a szív alakú paradicsom, az avokadó, és a különböző hagymafélék bukkantak ki. A növényeket élőben és szárítva is meg lehetett tapogatni, szimatolni, akár kóstolgatni, neveiket megismerni, vagy az ismerteknek csak megjegyezni. A citromfű és levendula volt az egyik legismertebb növény, és a tyúkhúr adta a legnagyobb meglepődést, hogy nemcsak háziállatainknak megfelelő táplálék. A legnagyobb örömet is ez adta, mikor az udvaron mentünk gyógynövénygyűjtő sétára. A tanteremben megismert növényeket gyorsan gyűjtötték a gyerekek a fűben, s ha szerencsénk van, néhányuk hatása megragadt az emlékezetükben is. A 7. osztályosok fegyelmezett, lelkes figyelme arra is adott időt, hogy az összeállított párosító „feladatlapot” szinte hibátlanul, örömmel, logikusan végiggondolva kitöltsék az elhangzott gondolatok alapján.

Összefoglalva nagy élményt jelentett az a néhány óra, mely során együttműködhettünk a gyerekekkel, az iskolával, és a lehetőség, mely során értékes, egyszerű, a ház körül elérhető egészségmegőrző tudást adhattunk át.

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Túrázási alapszabályok

2014. november 18.

Ha kedvet kaptunk a kirándulásokhoz, fontos néhány alapszabályt tudnunk, mielőtt útnak indulunk.

Szedres szmuszi - avagy igyunk gyümölcsöt!

2015. augusztus 06.

Hogy mi is az a szmuszi (smoothie)? Egy gyümölcsös vagy akár zöldséges finomság, mely telis tele van vitaminnal, és felér akár egy étkezéssel is. Most bemutatjuk egyik nyári kedvencünket. A receptnek nem is nevezhető egyszerűséggel készíthető finomság kiváló reggelire, tízóraira vagy uzsonnára is, különösen a nyári melegben.
 

A hidrolátumok frissítő hatása

2016. július 13.

A nyári kánikulában mindig jól esik egy finom frissítő ital, mint például egy limonádé, amihez az aromavizek remekül felhasználhatóak.