Harmóniában a
természettel
Élje meg életét természetesen! Zöld PiciPiac augusztus 25-én A Grundon! A SZERelem Útján Workshop Pilisszentkereszten augusztus 26-án! A levendula szerelmeseinek

Termékeinkről mondták

Úgy örülök ennek a krémnek, eddig mindig kicsit bajban voltam mert a gyógyszertári termékektől vagy kipirosodott a bőröm, vagy nem bírtam az illatukat, vagy túl nehezek voltak és zsírosították az arcom. Jelentem nemrég teszteltem a napraforgó tejet egy belföldi nyaralás során és szuperül bevált, jó érzés az arcon, mintha még feszesítené is a bőrt egy kicsit, első nap a felkaromat nem kentem be mert türelmetlen voltam és siettem kifelé a napocskára, és hát estére bizony szépen megpirultam könyöktől lefelé, mindenhol máshol viszont (tehát ahol bekentem) rendben volt a dolog, 5 nap elteltével lett egy kis enyhe finom nyári színem de semmi leégés vagy ilyesmi. A vízben is fent marad úgy tűnik mert nem kentem újra fürdés-úszás után sem (türelmetlenség megint csak) mégis rendben volt, ha sokat voltam vízben akkor néhány helyen pl orr, szem környéke látszott egy picit egy halvány fehér réteg de azért nem csúnyán vagy zavaróan és hát legalább nyugodt az ember hogy védve van. Nagyon megbízom ebben a krémben ezek után, a nyár további részében is ezt fogom használni.
Holisztikus Hétfő kedvezményes szállítás VeraNatura natúrkozmetikumok Pici Piac - a legkisebbek vására Aromaterapeuták Magyarországi Egyesülete Mamami fórum 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

Mosható pelenka vagy eldobható?

Kategória: Mosható pelenkák
Írta: Verona  |  2016. május 12.

Szülés előtt minden kismama nagy rendezgetésbe kezd, a fészekrakó ösztön szerint. Elkészül a babaszoba, összeszerelésre kerül a kiságy, a fiókban kimosva, behajtogatva gyűlnek az apró rugdalózók. Az ajándékok között megjelenik az első néhány csomag pelenka, hiszen „abból úgyis rengeteg kell”.

A baba érkezését boldog várakozás előzi meg, nagy szeretettel pakolgatjuk össze a szükséges holmikat, amire majd szüksége lesz. Egyik ilyen marginális kellék a kisbabához a pelenka, mint nélkülözhetetlen fogyókellék. Az eldobható pelenka valóban gyorsan fogy, és sok kell belőle. Hogy mégis mennyi, arról is van statisztika: a kisbaba 4–6 ezer darabot használ el, amíg szobatiszta nem lesz. A kidobott pelenkákból egy-másfél tonna hulladék termelődik. A pelenkázós időszak hosszú ideig, átlagosan 27 hónapig tart. A szülők ezalatt hangyaszorgalommal cipelik haza az újabb csomagokat, így a mennyiség fel sem tűnik. A pelenkák teszik ki a szeméttelepeken tárolt hulladék 6 százalékát. Gyártásuk csak úgy emészti a kőolajat és a puhafát. A folyamat során szennyeződik a levegő, és vegyszerek kerülnek a vizekbe.
Mivel hosszú ideje ez a pelenkázás elfogadott módja, a legtöbb kismamában fel sem merül, hogy volna más lehetőség is. Pedig a mosható pelenkáknak kétségtelenül sok előnyük van. A textilpelenkázásra jóval kevesebbet kell költeni, és a környezetet is kíméli, hiszen nem termel annyi szemetet, nem igényel folyamatos gyártást. A babának is jobb, hogy a bőre természetes anyaggal érintkezik. A legtöbb kisbabás család azonban továbbra is az eldobható mellett köt ki – bár újabban jelentkezik egy növekvő kisebbség, amelynek tagjai ilyen vagy olyan érvek miatt a textil mellett döntenek.

Hogyan terjedt el ennyire az eldobható?

Nem is olyan régóta van számunkra ez a kényelmi megoldás, mégis el sem tudjuk képzelni nélküle a kisbabás éveket. Amikor a 60-as években az eldobható pelenka megjelent a piacon, maguk a gyártók sem számítottak ekkora sikerre. Eredetileg azt ajánlották a szülőknek, hogy kirándulások, utazások alkalmával válasszák a kényelmes megoldást. Az eldobható pelus azozban néhány év alatt háttérbe szorította a textilpelenkát, és jócskán megnövelte a háztartási hulladék mennyiségét.

Az Egészségügyi Világszervezet a 70-es évek végén kimondta, hogy a pelenkákat nem szabad szennyezetten kidobni, hanem előbb ki kell őket üríteni, szilárd tartalmukat a vécén lehúzni. A szülők nagy része a szabályt nem veszi figyelembe, vagy nem is tud róla. 1989-ben Amerikában különböző módokon próbálták visszaszorítani az eldobható termékek forgalmát, köztük a pelenkákét. Adók, korlátozások jöttek, és kötelező címkék emlékeztettek a környezeti kárra. Válaszképpen a legnagyobb gyártók tanulmányokat adtak ki, melyek kimutatták, hogy a textilpelenkák mosása is okoz környezeti kárt: tízszer annyi szennyvíz keletkezik, mint az eldobhatók gyártása során. Azt azonban elfelejtették figyelembe venni, hogy az eldobható pelenkák miatt is le kellene húzni a vécét, amivel szintén vízfogyasztás jár. Ezenkívül a lehető legrosszabb mosási szokásokkal számoltak. Egy 1991-es felmérés szerint az eldobható pelenkák gyártása és használata 20-szor annyi nyersanyagot, 3,5-szer több energiát és kétszer annyi vizet igényel, mint a textilpelenkák gyártása és mosása. Az eldobhatók miatt elszennyeződő víz pedig nagyobb arányban tartalmaz veszélyes anyagokat.

Ennek ellenére a médiában máig is tartja magát a nézet, hogy a két pelenkatípus által okozott környezeti kár valahogy összevethető: az eldobhatók a szeméttárolókat telítik, a moshatók pedig a Föld vízkészletét használják fel. A nagy gyártók más módokon is próbálnak meggyőzni arról, hogy termékük valójában környezetbarát. Időnként elindítanak egy komposztálási programot, de ezek általában nem kifizetődők. Ma már olyan pelenka is kapható, amelyre az van írva: „85 %-ban biológiailag lebomló.” Ez ideális körülmények között igaz lehet, de ne feledjük el, hogy a modern szeméttelepeken, levegőtől és napfénytől elzárva, semmi sem bomlik le. Bár igaz, hogy ha lehet inkább mégis válasszunk lebomló pelenkát, azt azért hozzá kell tenni hogy ezek bomlási ideje is nagyon hosszú, még akkor is ha csak harmada a hagyományos pelenkák bomlási idejének.

Más szempontok is vannak

A környezetvédelem persze nem az egyetlen érv, amit a szülők figyelembe vesznek. Sokan azért választják a textilt, mert a költségek így jelentősen csökkenthetők. A textilpelenkák ma már nagy választékban kaphatók, és az egyes típusok ára nagyban eltér. A legegyszerűbb csak egy szögletes anyagdarab, amit egy külön gumibugyival rögzítünk. A színes és formatervezett, könnyen feladható és egyben vonzó kinézetű modellek többe kerülnek. De akárhogy állítjuk is össze a készletet, biztosan kevesebbet költünk rá, mint ha a szobatisztaság eléréséig eldobható pelenkákat vásárolnánk. A mosás költségeit is figyelembe véve a havi megtakarítás több ezer forint is lehet, főleg ha a pelenkákat majd több gyerek is használni fogja otthon.
Mások azért döntenek a textilpelenka mellett, mert úgy gondolják, hogy a természetes anyag egészségesebb. Ez az egyre érzékenyebb bőrű csecsemőknél eléggé mérvadó érv, nem beszélve a természetességet pártolók növekvő számáról. Az eldobható pelenkában megmaradó vegyszerek károsak lehetnek, ettől is sokan félnek. Ez nem teljesen bizonyított, az viszont tény, hogy a kicsi bőre vegyszerekkel kezelt, nem-természetes, szintetikusan előállított anyagban pácolódik órákon keresztül.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Ha a mosható mellett döntünk, szükségünk lesz két-három tucat textilpelenkára, és hozzá négy-hat vízhatlan külsőre. Maga a textilpelenka lehet a hagyományos, szögletes anyagdarab, amit vagy mi hajtogatunk, vagy létezik belőlük már előre összevarrt, a szükséges helyeken többrétegben tűzött verzió is (prefold). De kaphatók könnyebben feladható, tépőzáras, patentos (az eldobhatóra hasonlító) változatok is. Ezek méretben a baba növekedését követik, legtöbbször patenttal állítható méretezésűek. A nagyobb kényelem érdekében beszerezhetünk néhány „egybevarrt” pelenkát is (amelyhez nem kell vízzáró külső). Ezeket egy mozdulattal fel lehet adni, mint az eldobhatókat. Olyankor bizonyulnak praktikusnak, amikor a babára valaki más vigyáz. Hátrányuk csak annyi, hogy a mosás után lassabban száradnak. A használatot még kényelmesebbé teszi a papírbélés, ami a tartalommal együtt egy mozdulattal a vécén lehúzható. 

Legtöbben a pelenkák tiszításától félnek, noha ez sem bonyolult művelet. A szennyezett, átöblített pelenkákat egy zárható vödörben, ecetes vízben áztathatjuk a mosás napjáig. De megoldható hogy kiöblítés után szárazon tároljuk, míg az esetleges szagok és a mikroorganizmusok ellen pár csepp teafa illóolajjal védekezhetünk, amit a vödörbe cseppentünk. Mosásra jellemzően 2-3 naponta kerülhet sor. Egyesek együtt mossák a baba többi holmijával, de ha összejön elég pelenka, akkor a törölközőkkel kiegészítve külön is moshatjuk őket. Így megoldódik könnyedén a magasabb hőfok használata is, mely nem károsítja a többi ruhát, mégis fertőtlenít. A mosóport részben vagy egészben helyettesíthetjük mosószódával. Ez további megtakarításra ad lehetőséget, és biztosan nem okoz allergiát. Ugyanakkor a környezetet is kevésbé terheli, mint a foszfáttartalmú mosóporok. Öblítésre öblítő helyett ecetet használunk, ami olcsó, szintén nem okoz allergiát, és maradéktalanul eltávolítja a mosószert a ruhákból. Ez azért is fontos, mert a legtöbb öblítő eltömíti a ruhák szálait, így a pelenka nedvszívó képessége romlik. Fehérítésre nincs szükség, sem pedig utólagos vasalásra. A pelenkák akkor lesznek igazán tiszták, ha a napon, legalábbis a szabad levegőn szárítjuk őket. Automata mosógéppel mindez nem jelent túl sok többletmunkát.

A mosás mégsem terheli a környezetet?

Az eldobható pelenkák védelmezői sokallják azt a vízmennyiséget, amit a mosással elszennyezünk: e két és fél év alatt mintegy 40 ezer liter víz fogy. Valójában ez nem több, mint ha a vécét húznánk le naponta ötször. Ha kiszámoljuk, hogy a szülők mennyi vizet használnak el zuhanyozással ugyanennyi idő alatt, hasonlóan magas számot kapunk (100 ezer liter körül.) Miért éppen azt a vizet sajnáljuk, amit a pelenkák mosására használunk? Hogyan vethető ez össze az állandó gyártással és eldobással?
A józan ész azt mondja, hogy egy eldobható termék nem lehet környezetkímélő, ha akad többször használatos alternatíva. Biztosan jobb, ha mosogatunk (és ezzel vizet, mosogatószert használunk), mint ha folyamatosan eldobható tányérokból ennénk. A ruháinkat is inkább kimossuk, mint hogy egyszeri használat után kihajítanánk őket.

Kapcsolódó témák

A pelenkakiütés: az eldobható és a mosható pelenkák használói ezt is eltérően ítélik meg. Az előbbiek szerint a pelenkakiütés valószínűsége az eldobható pelusok magas nedvszívó hatása miatt csökken, az utóbbiak szerint viszont a textilben jobban szellőzik, kevésbé fülled be a baba bőre. 
Szobatisztaság:a mosható pelenkát választó szülők szerint az ebben járó gyerekek korábban lesznek szobatiszták. Az eldobhatót használók úgy gondolják, nem a nedvszívó képesség, hanem a gyermek lelki érettsége számít elsősorban (amit az ellentábor szerint a „nedvességérzet” befolyásolhat). 
Kényelem: az eldobható pelusok kétségkívül kényelmesebb megoldást nyújtanak – egy olyan időszakban, amikor az anyának amúgy is számos szülői feladattal kell megküzdenie. Érdekes módon azonban az eldobható pelenka megjelenésekor nem az anya, hanem a gyermek kényelmét hangsúlyozó reklámkampányok értek célba.

 

A cikk eredeti verziója az Éva magazinban jelent meg, Olchváry Dorottya írásában

Forrás: http://www.evamagazin.hu/mai_tipp_oko/17682_a_nagy_pelenkavita.html

Fotók:
antalvali.com
ujrapelenka.blog.hu
feszekalja.cafeblog.hu
totymorgo.hu
bambio-moshatopelenka.blogger.hu
tiptopbaba.hu

 

 


 

 

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Születés Hete rendezvények: babák és anyukák a középpontban

2016. április 25.

Május első vasárnapjával figyelmünk előterébe nem csak a majális léphet, hanem a babák és anyukáik is! Május 1-jén anyáknapja, majd a következő hetekben zajlik a már országos programsorozat, a Születés Hete, ahol hasznos ismeretekre tehetünk szert a születésről, és a legkisebbjeinkről a családban.

Őszi-téli bőrápolás kicsiknek és nagyoknak

2015. november 10.

Lassan már aranysárgába fordulnak a fák, az idő is egyre hűvösebbre fordul, de még kapunk gyönyörű napsütéses napokat. Egyre többen fordulnak hozzánk tanácsért, hogy mivel is védjék bőrüket a hideg évszakokban, hiszen nyáron nem használnak sok krémet, de télen bizony szomjas a bőrük.

Tavaszi nagytakarítás alapok

2017. március 25.

A böjti időszak kezdete után nemcsak a tavaszi fáradtság, hanem a tavaszi nagytakarítás is ránktör. Az ablakon már jó korán besüt az első napsugár, és a téli bevackolódásunk után rögtön meglátjuk a homályos ablaktáblákat, a pókhálókat a sarokban, a poros könyvespolcokat.

"Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra..."
Weöres Sándor