Harmóniában a
természettel
0
Rendezvények
Termékeinkről mondták
VeraNatura natúrkozmetikumok 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

Zöldüljünk a konyhában! I. Mosogatás és a mosogatószivacsok

Kategória: Ökoháztartás
Írta: Sophia  |  2021. március 30.

Ezen cikksorozatunkban összeszedtük a mosogatás témakörébe tartozó főbb pontokat, amire érdemes figyelni a mindennapokban, kiemelten vásárláskor. Greenwashing, termék teszt és néhány hasznos tipp, amin te is tudsz változtatni a konyhádban. Gyűjts be néhány új ötletet!

A tavasz mindenkit új lendületbe hoz. Bár az időjárás kicsit kérette magát, gyanítom, hogy már nagyon sokaknál kibújtak az elültetett magocskákból a friss, pici palánták! Itt az ideje, hogy megvalósítsuk az év elején tett fogadalmakat! És mi más lehetne az egyik pont, mint környezettudatosabban élni! Jelen írásban a konyhát és a mosogatás témakörét vesszük górcső alá, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a tudatos vásárlás, és alkalmazott praktikák tárházában. A mosogatószivacs teszt a zero waste és a kicsit öko- jellegű termékek tárházában!

Ha jól megnézzük, a háztartásban a legtöbb „segédanyagot” a konyhában használjuk. Nagyobb családoknál ez esetleg vetekszik a mosás során elhasznált mosószerrel, de a kiegészítők tekintetében napi szinten a konyhában fogyasztunk a legtöbbet. Pontosan mik ezek? Mosogatószer, mosogatószivacs, törlőkendő, fóliák és egyéb takaróanyagok.

Ebben a cikkben a mosogatáshoz használt termékekkel foglalkozunk, hisz ha főzünk, de még ha rendeljük is az ételt, mosogatnunk kelleni fog! De nem mindegy, mivel, mennyi szemét termelésével, mekkora ökológiai lábnyommal! Ahol van mosogatógép, ott tudunk igazán sokat spórolni a vízzel: átlag 8-10 liter vízzel a gép elvégzi az edények tisztítását, és még időt is nyerünk vele. Ezzel szemben, még akkor is, ha kétmedencés mosogatóban vizet engedünk, és elöblítjük az edényeket, több vizet fogunk elhasználni. A mosogatószer mennyisége talán kevesebb lesz a gépbe rakott tabletta/por + öblítőnél, de ez sem igaz mindenkinél.

A mosogatószereknél figyeljünk a környezetre gyakorolt hatásra, nagyon sok öko felirattal, és zöld címkével ellátott flakonnal találkozhatunk, ami közel sem annyira jó a természetnek. A jelölésekről bővebben a Tudatos Vásárlók oldalán olvashatsz, a keresőbe érdemes beírni a "termék jelölés" szavakat. Két cikket itt és itt kiemelünk a könnyebbség kedvéért.

Sok weboldal foglalkozik házi készítésű receptekkel, melyeket érdemes kipróbálnod. Ha az árakat nézzük, biztosan sok forintot meg tudsz spórolni vele, és nem igényel nagy felkészülést az elkészítésük! Rengeteg csomagolóanyagtól, flakontól is megóvod a környezeted, és nem kell törnöd a fejedet sem, mennyire környezetbarát a vásárolt termék, drága áron.  Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! című könyvéből az alap gépi mosogatószer receptje például így hangzik: 4 egység mosószóda, 2 egység asztali só, 2 egység szódabikarbóna, 1 egység citromsavpor, 1 egység nátrium perkarbonát. Össze kell keverni, csatos üvegben lezárni, és mosáskor az adagolót teletölteni a keverékkel. Kunszt? Nem, mindenkinek menni fog! A könyvet ajánlom ezúton is mindenkinek szeretettel, könnyed olvasmány bármely hétvégi estére.

A következő használati cikk a mosogatószivacs lesz! Kézi mosogatáskor elengedhetetlen valamiféle segédeszköz, mellyel a szennyeződéseket eltávolítjuk az edényekről. Óriási választékot találunk a boltok polcain, melyeket így vagy úgy természetes jelölővel látják el (natur, organic, öko, eco friendly, stb.). Tudatos vásárlóként lelkesen vettem kézbe (és kosárba) ezeket, aztán fájdalmas volt az arculcsapás, mennyire nem igaz, ami a címkéken volt.

Itt szúrnám közbe a „greenwashing” mozgalom művészetét, mely nekem nagy felismeréseket hoz naponta. Ez egyszerűen annyit jelent, hogy a környezetbarátnak titulált termékek, címkék, eljárások mégsem annyira tutik, mint ahogy hirdetik őket. A gyártók, forgalmazók kihasználják a marketingértékét, így növelve meg az eladásukat, megtévesztve a még kevésbé laikus, tudatos vásárlókat is. Ahogy korábbi cikkemben is írtam, nagyon sokszor nem lehet könnyen (néha még nehezen) sem eldönteni, egy termék környezetre gyakorolt hatása valóban mekkora. Globálisan tekintve a gyártást, felhasználást és a keletkező hulladékot egészen érdekes eredményeket kaphatunk.

De a kis kitérő után térjünk vissza a konyhába!

Bemutatok néhány szuper mosogatószivacsot, melyet az elmúlt időszakban sikerült beszereznem, ezek részben természetes alapanyagból, részben újrahasznosított elemekből, vagy melyek teljességben képviselik a zero waste elvet. A teljesség igénye nélküli a felsorolás, de a főbb irányvonalakat megtudhatod belőle. Döntés előkészítve számodra, mire tudod, vagy akarod lecserélni a jelenlegi készletet. J

  • Quadrotex prémium mosogatószivacs, kókusz, vagy kender alapanyagokkal. A doboz organic, eco natural feliratokkal ellátva. Természetes alapanyagú szivacsnak írják: ez sajnos csak a dörzsi részére igaz, mely csonthéjasok, kenderrost stb. felhasználásával állítottak elő. A szivacs része azonban PU hab. Összességében nagyon jó vele mosogatni, strapabíró, sokkal jobban szeretem, mint a „hagyományos” szivacsokat, de sajnos nem felel meg egy zero waste elvnek. Ár- érték arányban kedvező.
  • Econatural by york mosogatószivacs Lengyelországból. Nem sok magyar feliratot találunk a csomagolásán. Az apró betűkből kiderül, hogy a dörzsi rész 60%-ban természetes anyagokból és újrahasznosított poliészterből áll, és 40%-ban agavé rostból (szizál rost). A szivacsról nem találok sehol információt. Összeségében nagyon kiemelik a természetességét, de ha feltételezzük, hogy egy általános PU vagy egyéb műanyag az alapja a terméknek, kevésnek tűnik a dörzsi rész 40%-os növényi rost alapanyaga. Számomra a feliratok marketing értéke és a valós környezeti hatás ellentmondást tükröz. Persze ez is sokkal jobb, mint a 300 Ft-ért 5db-ot verzió, de miért nem egyértelmű a valós tartalma? Mosogatni jó vele, ez előny.
  • Sonett Öko-Spülschwamm már egy jelentős ugrás előre, de ez mondjuk az árán is látszik, nem épp a gazdaságos megoldások sorát erősíti. 100%-ban cellulózból készül a szivacs része, és a dörzsi felület 60%-ban szizál rost valamint 40% újrahasznosított PET. Az összetevők nagyon bíztatóak, és előremutatóak, komposztba azonban nem tehető. Mosogatáskor a vékony szivacsrész kicsit  kevésnek bizonyul, a dörzsivel jól lehet dolgozni. Víz alatt puhul meg, egyébként összeszárad kicsit, de egy idő után betörik, utána nagyon kellemes vele mosogatni. A címkéje szolid, nincs tele a natúr jelzésekkel, a neve képviseli azt, ami. Egyszerű, jó, de sajnos drága.
  • MINDI mosogatószivacs, kézműves magyar termék. Az ára mutatja a gyártás és bekerülési költségeket, így nem képviseli az olcsó, mindenki számára elérhető megoldásokat. Alapanyagai a juta, pamutvászon és frottír. Teljesen természetes, komposztálható, környezettudatos, zero waste termék. A juta meglepően jól teljesít dörzsöléshez. Nem habzik, és lassan szárad ki az anyag,  ami a bacik miatt nem bíztató, nekem így nem lett a kedvencem.
  • Luffa szivacs, pl. a RIBORI-tól. Teljesen természetes termék, hazai termesztésű szivacstök, a luffa tök növényből.  Zero waste, komposztálható, teljesen lebomló termék, mely ár-érték arányban is jónak mondható. Tartós, használható mosogatáshoz és fürdéshez is. Jól habzik, jó vele mosogatni, dörzsihez azonban más eszközre van szükség. Utóbbit könnyen helyettesíthetjük, így nálam ez lett a befutó termék.

Összességében az látható, hogy nagyon kevés a valóban természetes, lebomló- komposztálható, elérhető áru mosogatószivacs, miközben tudjuk, hogy a bacik és elhasználódás miatt néhány hetente szükséges a cserélnünk őket. Javaslom, hogy figyeljetek a fentiekre oda, és a tudatosan szerezzétek be a csap alá valót!

Aki szeret nagymamáinkhoz hasonlóan mosogatóronggyal mosogatni, azoknak kicsit jobbak a lehetőségei: egyszerű OEKO-TEX termékeket kapni a DM-ben, melyek 100%-ban pamut, biopamut, vagy cellulóz-pamut keverékek. Jyskben vettem korábban 82% viszkóz és 18% kukoricából készült PLA rongyot is. De a Praktikerben is találtunk már véletlenül bambuszból készült kendőt, melyre rá volt írva, hogy komposztálható. Az első kendő már a komposzton van, kíváncsi leszek, tényleg bomlik-e rendesen. Egyszer mosható volt, utána már szétmállik. Használni nagyon jó, puha és nedvszívó.

A terjedelem miatt következő cikkünkben térünk ki a konyhai újrahasznosítós öko-tippekre. J

Tarts velünk továbbra is az öko-úton!

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Everness, ahol Önmagad lehetsz!

2018. április 13.

Az Everness egy „nyitott közösségi tér”. Egy elfogadáson alapuló, szeretetteljes közeg. Ez a közeg lehetőségeket kínál fel, de nem ítél meg. Támogat, „lámpákat kapcsolgat”, helyet ad. Ő maga is dinamikusan változik. Pont úgy, ahogy a szervezők mennek át saját személyiségfejlődésükön, és így lesz évről évre mindig kicsit más.

Mosható pelenka vagy eldobható?

2016. május 12.

Szülés előtt minden kismama nagy rendezgetésbe kezd, a fészekrakó ösztön szerint. Elkészül a babaszoba, összeszerelésre kerül a kiságy, a fiókban kimosva, behajtogatva gyűlnek az apró rugdalózók. Az ajándékok között megjelenik az első néhány csomag pelenka, hiszen „abból úgyis rengeteg kell”.

Holdfázisok ritmusa életünkben

2014. szeptember 24.

A Hold mozgása szerinti ritmust évszázadokon keresztül felhasználták az élet megannyi területén. A Hold hatásait most a kertészkedés szempontjából járjuk körbe, de kezdésnek nem tekinthetünk el attól az egész rendszertől sem, amiből kialakult a ma is ismeretes Holdnaptár.