Harmóniában a
természettel
0
Rendezvények
Termékeinkről mondták
VeraNatura natúrkozmetikumok 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

Holdfázisok ritmusa életünkben

Írta: Verona  |  2014. szeptember 24.

A Hold mozgása szerinti ritmust évszázadokon keresztül felhasználták az élet megannyi területén. Majd a tudomány fejlődésével megfeledkeztünk róla, mert gyorsabb, és egyszerűbbnek tűnő megoldások születtek. A természetet azonban nem lehet büntetlenül igába fogni, így minél több dologban fordulunk vissza a természetes módszerekhez, annál gondosabban vigyázhatjuk környezetünk gyógyulását is. A Hold hatásait most a kertészkedés szempontjából járjuk körbe, de nem tekinthetünk el attól az egész rendszertől sem, amiből kialakult a ma is ismeretes Holdnaptár.

Eleink, mint természeti népek, harmóniában éltek a természettel, figyelték a csillagokat, majd megalkották belőle azt a ritmust, amit követni tudtak, mivel túlélésük érdekében alkalmazkodniuk kellett az akár zord körülményekhez is. A megfigyelt jelenségeket az égitestek mozgásához kötve hozták létre azt a naptárt, aminek segítségével előre kiszámították milyen munkát mikor érdemes végezni. Ilyen általunk is megfigyelhető jelenségek kötődhetnek például a Hold járásához: az apály-dagály jelenség, a női ciklus, a szülések kapcsolata az időjárási jelenségekkel, a növények növekedése, melyek íze vagy hatóanyag tartalma más és más lehet attól függően mikor gyűjtjük be őket. Számtalan tevékenység hatékonysága és sikere függhet a természeti ritmusoktól, mint például a kerti munkák, metszés, ültetés, trágyázás, befőzés, hajvágás, házimunkák (mosás, takarítás), műtétek, gyógyszerek alkalmazása, stb.

Ezt a naptárt, hogy mindenki számára értelmezhető és továbbadható legyen, képekben fogalmazták meg, amiket adott csillagképekhez kötöttek. A csillagképek a „csillagórán” úgy határozták meg az ismétlődéseket, hogy formájukban és jelentésükben leginkább világosan határozzák meg a befolyás természetét. Így jött létre az állatöv 12 csillagképe, a már mindenki által ismert Kos, Bika, Ikrek, Rák, Oroszlán, Szűz, Mérleg, Skorpió, Nyilas, Bak, Vízöntő és Halak, mely jegyek mindegyike meghatározott tulajdonságokkal bírt. A történelemben sok naptár alkalmazkodott inkább a Hold  járásához, mert ezek az előrejelzések nagyobb jelentőséggel bírtak, mint a Nap által meghatározott naptár történései. Még ma is több ünnepnapunk függ a Hold állásától, mint például a Húsvét, amit a II. század óta a tavasz kezdetét követő első holdtöltekor tartunk.

A XIX. század végére az ipari forradalom következtében a természet ezen speciális ritmusairól való tudás lassan feledésbe merült, mivel az orvostudomány és a modern technika gyorsabb és kézenfekvőbbnek tűnő megoldásokat kínált a mindennapi problémákra. A technikai fejlődés, a gépek és műszerek széleskörű használata, az ebbéli kezdeti fényes sikerek a babona szintjére tolták le az addigi megfigyeléseken alapuló ritmusokat. Így távolodtunk el a természettől, és az arányok eltolódása miatt így kezdtük el a természet károsítását is, a nagyobb eredmények érdekében. Ma már nem hunyhatunk szemet afelett, hogy a föld kizsákmányolása folytán nem tud rendesen regenerálódni, így egyre több mesterséges anyagot kell felhasználni a kezelésére, ami a betakarított termés minőségében is megjelenik.

Ne gondoljuk azonba, hogy magunk kicsiben nem tehetünk semmit a természet régi harmóniájának megsegítésében: ha már kiskertünkben kipróbáljuk és pozitív eredményeket érünk el, egyre többen térhetnek vissza ugyanígy a holdritmusok újbóli alkalmazásához, és ilyetén nemcsak jobban odafigyelünk a természetre, hanem általa környezetünkkel és magunkkal szemben is nagyobb alázatot tudunk biztosítani. A nálunk nagyobb erőkkel szembeni alázat, a figyelem környezetünkre és az eredmények eléréséhez való türelem pedig minden téren kifizetődik, nemcsak testileg (egészségesebb életmód), hanem lelkileg is kiegyensúlyozottabbak lehetünk; megállunk kicsit a rohanással, és megpróbálunk minél inkább a jelenben élni. Azt talán mondani sem kell, hogy a stresszmentes, harmonikus élet milyen csodákra képes.

E cikkekben nem céluk azt bizonygatni, hogy valójában a Hold „hat-e”, és ha igen, milyen módon hat ránk, vagy környezetünkre. Vagy csupán „óraként” jelző funkciója van, az állásokkal egy időben történő, évszázadok alatt megfigyelt befolyásokkal kapcsolatban. Nem tudományos bizonyítékot kívánunk nyújtani, csupán egy működő rendszerrel megismerkedni, elgondolkodtatni, és lelkesíteni a kipróbálására, mivel attól még hogy valami „régi”, vagy meghaladott, még nagyon sok igazság lehet benne. Úgy amit jónak tartunk belőle, őrizzük is meg, hiszen a természettel való ismerkedés sosem lehet hátrányos, és őseink megfigyelései sem lehetnek tévesek, maximum a jelenlegi kutatási módszerekkel sokkal pontosabb meghatározást adhatunk egyes jelenségekre, mint amit akkoriban a puszta hit alapján ők gondoltak.

A folytatásban megismerkedünk a holdfázisokkal, vagyis az Újholddal, a Teliholddal, a Fogyó és Növő holddal.

Felhasznált irodalom:
Johanna Paungger - Thomas Poppe: Útmutató hold – Magyar könyvklub 1995.
agyastolazasztalig. blogspot.hu_2013/01
www. mindenamiasztrologia. hu/holdnaptar

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Botanikus vásár Pécsett!

2018. május 11.

Jól indul az idei tavaszi szezon, hiszen az egyik legfelemelőbb érzés, mikor a gyöngyörűséges növények és virágok pompájában úszhatunk egész nap. Az idei áprilisi budapesti kertészeti vásár után itt a következő alkalom: a pécsi Botanikus vásár!

Mozgás a természet lankáin

2014. október 27.

Ha ősz, akkor ezzel megérkezett az igazi túraszezon is! Hiszen mikor máskor, és hogyan máshogy lehetne ennél tökéletesebben átélni az ősz szépségét, a természet változását, és ezzel párhuzamosan saját magunk belső alakulását? Lássuk, mit kell tudnunk ehhez!

Zöldüljünk a konyhában! II. Természetes alapanyagok

2021. május 04.

Folytatjuk előző témánkat, hiszen a konyha életterülete rengeteg lehetőséget rejt magában. A mostani írásban több, egyszerűen hasznosítható ötletet, alapanyagot mutatunk be, mellyel megvalósíthatjuk a „kevesebb hulladék” elvét, mégsem kell lemondanunk kényelmünkről. A mosható, újrahasznosítható eszközök a konyhában már nem a múltat idézik, a jelenünk és jövőnk egyszerre; tudatosan megválasztott eszközök és praktikák a tisztább, környezet centrikus életért.