Harmóniában a
természettel
0
Rendezvények
Termékeinkről mondták
VeraNatura natúrkozmetikumok 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

A hidrolátumokról, felhasználhatóságukról röviden

Írta: Hajni  |  2016. június 15.

 

Mire használjuk a hidrolátumokat?

Ma már egyre többen használják a hidrolátumokat, de még sokan nem ismerik igazán, hogy mi mindenre lehet őket használni. A hidrolátumok, más néven aromavizek, az illóolajgyártás melléktermékei. A vízgőz desztilláció során kinyerik a növényből az illóolajokat, és a desztilláció után visszamaradó, vízben oldható vegyületeit tartalmazó folyadék az amit hidrolátumnak nevezünk. Ez a víz még tartalmaz nagyon kis mennyiségben illóolajat is. Gyengéden hatnak, nagyon tiszták, gyerekeknek, idős betegeknek is bátran használhatóak. Az  illóolajokkal ellentétben a hidrolátumokat higítatlan formában használhatjuk.

A hidrolátumokat (hidroszolokat) a kozmetikában hidratálásra használják, akár közvetlenül a bőrre felvíve, vagy krémek alapanyagaként. A krémekben a  vízfázist helyettesítik hidrolátummal. Az arcbőr tonizálásához önmagában is megfelelőek tudnak lenni, ilyen például a rózsavíz, a narancsvirág, a jázmin, vagy a levendula hidrolátum, csak hogy a legnépszerűbbeket említsük.

Tehetjük őket fürdővízbe, használhatjuk borogatásra, például zúzódások esetén. Keverhetők egymással, tehát saját magunk kedvencét is előállíthatjuk, akár testpermetnek, akár lakásunk levegőjének frissítésére, illatosítására, rovarok távoltartására. Belefoglalhatjuk egy agyagos arcpakolásba, mellyel heti egyszer mélyebb tisztítást végezhetünk bőrünkkel.

A konyhában is megállják a helyüket, limonádéhoz keverve remek a rózsavíz, a mézelő citromfűvíz, az ételeket ízesíthetjük kakukkfű, zsálya és egyéb kedvünkre való hidrolátummal.

Most nyílik a búzavirág, melynek hidrolátumát a kozmetikusok a kiszáradó, repedezett, érett bőrre szokták alkalmazni. Arcra és dekoltázsra frissítő tonikként használva megújul tőle a bőrünk. Száraz, problémás bőr ápolására készített arckrémek, testápolók fontos összetevője lehet.

Nagyszerűen használható duzzadt, viszkető fáradt szemek borogatására, kisebb sérülések tisztítására a kamillavízzel párban, hiszen ez egy igazán gyengéd virágvíz.

Próbáljuk ki őket, és garantáltan nagyon fogjuk szeretni az aromavizeket!
 

Fotó:
http://www.biomazing.ch/2013/biomazing-glossar-hydrolate/
http://penny-price.com/shop/rose-hydrolat/

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Őszi-téli bőrápolás kicsiknek és nagyoknak

2015. november 10.

Lassan már aranysárgába fordulnak a fák, az idő is egyre hűvösebbre fordul, de még kapunk gyönyörű napsütéses napokat. Egyre többen fordulnak hozzánk tanácsért, hogy mivel is védjék bőrüket a hideg évszakokban, hiszen nyáron nem használnak sok krémet, de télen bizony szomjas a bőrük.

Megkezdődött a medvehagyma szezon

2017. március 15.

Ki ne hallott volna már a medvehagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásáról? A szezon pont a "legjobb időben" érkezik: a böjti ételek, és tisztítókúrák méltó társaként kerülhet tányérunkra, s miközben erősíti immunrendszerünket, még ízlelőbimbóinkat is elvarázsolja. Hagymakedvelők előnyben!

Egészségnap a Kocsolai Általános Iskolában

2014. október 23.

Októberben meghívást kaptunk a Kocsolai Általános Iskolában rendezett egészségnapra is. Az iskola úgy találta megfelelőnek, ha már a munkanapcserék következtében szombaton iskolába kell menni, szóljon a nap kicsit másról, mely tudás és érték a gyerekeknek, ám az ismeretszerzés mégsem a hagyományos tanmenet keretében zajlik.