Harmóniában a
természettel
Élje meg életét természetesen! Karácsonyi rendelések december 19-ig!

Rendezvények

Termékeinkről mondták

Az elmúlt időkben nagyon átszoktam az olajokra arckrémek helyett, amik a hideg időben nagyon jól jönnek, mert nagyon intenzíven ápolnak, viszont sokszor zavart a zsíros érzet utána, ugyanis enyhén zsíros a bőröm. Viszont, ez az arckrém tényleg habönnyű és alig lehet érezni, nagyon gyorsan beszívódik, egyáltalán nem hagy maga után ragacsos érzetet és általában rá is sminkeltem és teljesen jól működött, mindenképp azoknak ajánlom, akik a könnyed krémeket szeretik, én nyáron végig ezt használtam, mert éppen annyira hidratált, amennyire kellett, de mégis sokkal puhább volt az arcom és javult a bőrképem. :)
Holisztikus Hétfő kedvezményes szállítás VeraNatura natúrkozmetikumok Aromaterapeuták Magyarországi Egyesülete Mamami fórum 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

Kakaóvaj (Theobroma cacao)

Írta: Verona  |  2014. szeptember 10.

A kakaófa (Theobroma cacao), mint növény, a dél-amerikai őserdők mélyéről származik. A dél-amerikai őslakosok már akkor tisztelték a gyümölcsöt, és felhasználták a részeit; a gyümölcshúst csemegeként ették, magjait tápszerként és fizetőeszközként használták. Termesztését a maják kezdték el kb. 1500 évvel ezelőtt, amivel megsokszorozták a termőterületét.

A kakaót a spanyolok hozták be Európába, és innen került tovább Afrikába és Ázsiába. A 16. században a porrá őrölt kakaóporhoz más fűszereket kevertek (ánizs, szegfűszeg, fahéj), amiből csokoládéitalt főztek. A forró csokoládé a teával egyidőben terjedt el Európában, bár elég drága csemegének számított. Latin nevét Charles Linné-től kapta (rendszertan megalkotója), aki szintén nagy rajongója volt, így lett az „istenek eledele” - ezt jelenti a „theobroma”. Bár maga a növény dél-amerikából származik, és többfelé megtalálható a trópusokon, jelenleg leginkább Afrikában termesztik - napjainkban ott található a legtöbb kakaóültetvény.

A kakaó vagy kakaófa a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó faj. Gyümölcse, a kakaóbab, az élelmiszeriparban fontos szerepet tölt be: kakaóvaj, kakaópor és csokoládé alapanyagaként kerül felhasználásra. A természetben több faj fája akár 15 m magasra is felcseperedhet, de az ültetvényeken a kakaófa nem nő 3m-nél magasabbra, így könnyebb szüretelni. Göcsörtös felületű, barna törzse hamar elágazik. Fája halvány rózsaszínű. A néhány mm-es, hosszú kocsányon függő virágok az idősebb ágrészeken jelennek meg, rovarok porozzák be. A virágok délután nyílnak ki és egész éjszaka nyitva maradnak.

A fák egész évben virágoznak és folyamatosan teremnek - termésük a padlizsánhoz hasonló alakú, 15-25 cm hosszú hosszúkásan rovátkolt, csúcsosodó gyümölcs. Színe lehet sárga, narancs, piros, lila vagy barna színű is. A terméshús fehér, rózsaszín vagy barna. Egy termésben átlagosan 50-60 mag van. A termés belsejében több sorban helyezkednek el a magok, amit kakaóbabnak hívunk. A  frissen szüretelt kakaóbab 40-50% zsiradékot tartalmaz. Ahhoz hogy a kakaófa terméséből kakaóvaj legyen, a fa gyümölcsét felbontják, a magokat összegyűjtik, majd szárítják. Miután megszikkadt, de még nem száradt ki, jöhet a sajtolás. A sajtolás közben a magokat darálják, majd préselik. A súrlódástól keletkezett hőmérséklet csupán 45 fokig melegíti a magokat, így azok megőrzik gazdag hatóanyag tartalmukat, viszont pont annyira válik tőle folyóssá a kipréselt kakaóvaj, hogy el lehet különíteni a visszamaradt héjdaraboktól. A folyamat eredménye a szűz, szűretlen kakaóvaj, mely sötétbarna színű és erősen kakaóillatú. Általában ezek után szűrik a vajat, mely így elveszíti csokibarna színét, és szép sárgává vagy törtfehérré változik. Ekkor még mindig isteni csokiillatú, ami a csokoládénál előny, viszont egy kozmetikumban nem biztos hogy ideális. Az így kapott szűrt kakaóvajat vízgőzzel dezodorálják, azaz megkötik az illatanyagok jórészét. A kakaóvaj így már nem csak törtfehér, hanem semleges, csupán enyhén kakaóillatú lesz.

A kakaóvaj zsírsavösszetételében gazdag olajsavban, sztearinsavban és palmitinsavban. A kíméletes feldolgozás miatt megőrzi magas polifenol tartalmát, így gazdag antioxidánsokban, ami kiváló bőrápolóvá teszi. Antivirális, antibakteriális és rákellenes hatása is van, kozmetikumokban mégis hidratáló és napvédő funkciója miatt a legnépszerűbb.

Szobahőmérsékleten szilárd, kemény zsiradék, tömb formáját késsel is nehéz aprítani. Bőrre kerülve mégis könnyen olvad, és máris kenhető, mivel olvadáspontja 32 foktól kezdődik. Pasztilla formájában egyszerűbben és gazdaságosabban adagolható házi kozmetikum készítés során, vagy akár sütemények, bonbonok készítésénél. Kiváló alapanyag a szilárd testápoló/masszázs tömbökhöz, mivel keményíti állagukat, mégis könnyen olvadóvá teszi őket. Konzisztencianövelőként is bátran használhatjuk, stabilizálja az emulziós krémeket, gazdagabbá teszi állagukat. Shea vajjal kombinálva nagyszerű testvajakat készíthetünk vele, akár habosított formában. Figyeljünk arra, hogy ne hevítsük túl, mert utána már nem képes visszaszilárdulni! A kakaóvajat nem hevítjük, csak a már felolvasztott zsiradékokhoz adjuk, hogy lassan olvadjon el, de ne melegedjen túl. Kristályos szerkezetéből adódóan a vele készült termékek csak pár nap múlva érik el a végső állagukat.

Nem fényérzékeny, nappali és nyári készítményekbe is kiválóan alkalmazható, sőt napozó termékekbe kifejezetten ajánlott használata. 4-6 faktor között szokták emlegetni fényvédő hatását. Használata során finom filmréteget képez a bőrön, így megóvja a kiszáradástól, hosszan hidratál, de éppen ezért zsírozó hatású, így leginkább a száraz, sprőd bőr hálálja meg. Bőrirritációt csökkentő hatása segíti az ekcémás tünetek enyhítését, ajánják psoriasisra, de kiváló borotválkozás után bőrnyugtatásra is. Bőrpuhító, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását. Gazdag E-vitaminban és antioxidánsokban, ami segíti a bőr megújulását és rugalmasságának megőrzését. Nagyszerű alapanyag, bátran kísérletezzünk vele!

 

Kakaóvaj a webáruházban

 

Fotók:
www.pixgood.com
www.fablenaturals.com
www.hodchoc.com
yogifood.wordpress.com/2013/04/01/superfood-raw-white-chocolate

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Keringésserkentő masszázsolaj

2016. február 02.

Fázós tagjaink érzik még a hideget, sőt most indulnak be a téli vírusok is. Ha eddig becsülettel kentük magunkat shea vajjal, akkor a bőrünk nem száradt ki a hűvös téli szélben, vagy a szobai száraz levegőtől, tagjaink azonban kívánnak egy kis kényeztetést. Még nem jött el a tavaszi méregtelenítés ideje, de már felkészíthetjük testünket a kirobbanó tavaszra.

Kökénymag olaj (Prunus spinosa)

2014. október 17.

Míg a kökény, mint gyógynövény egyre jobban ismert gyógyhatásáról és konyhai felhasználási lehetőségeivel kapcsolatban, addig az olaja egyenlőre ritkaságnak számít. Kevés elérhető szakirodalom áll róla rendelkezésre, bár a kozmetikában egyre gyakrabban használják fel virágának és gyümölcsének kivonatát.

Aktív kézápolás kívül-belül télvíz idején

2016. november 24.

Itt a tél, ilyenkor a kezünk bőre, a körmeink sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint máskor. A faggyútermelés csökken, a bőr veszít rugalmasságából, így akár a mindennapi munka során is sérülhet. A kéz sok mindent elárul a tulajdonosáról, a szép kéz nem csak a megfelelő ápoláson múlik, de az egészségi állapotot is tükrözheti. 

"Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra..."
Weöres Sándor