Harmóniában a
természettel
Élje meg életét természetesen! Everness, a Tudatosság ünnepe június 20-25.

Termékeinkről mondták

Az elmúlt 2 évben használtuk felnőttre, gyerekre; méh, darázs, pók és hangya csípésekre (ez utóbbira allergiás vagyok, napokig őrjítően tud viszketni). Egész éven át tartok otthon egy-egy tégelynyit belőle, legtöbbször kirándulni is viszem.
Holisztikus Hétfő kedvezményes szállítás VeraNatura natúrkozmetikumok Aromaterapeuták Magyarországi Egyesülete Mamami fórum 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

Kökénymag olaj (Prunus spinosa)

Írta: Verona  |  2014. október 17.

Míg a kökény, mint gyógynövény egyre jobban ismert gyógyhatásáról és konyhai felhasználási lehetőségeivel kapcsolatban, addig az olaja egyenlőre ritkaságnak számít. Kevés elérhető szakirodalom áll róla rendelkezésre, bár a kozmetikában egyre gyakrabban használják fel virágának és gyümölcsének kivonatát.

A kökényolajat a cserje termésében, a kis kék fanyar bogyókban található viszonylag nagy mag belsejéből préselik. Fáradságos eljárással, a tüskés bokorról kézzel leszüretelt bogyókból magozás után nyerik ki a csonthéjas magot, melyet feltörnek, majd a mag belsejében található magbélt hidegen sajtolják. Nagyobb mennyiségben nem igazán gazdaságos a feldolgozása, ezért sem találkozunk sok helyen olajával.

A kökény a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, közelebbről a szilvafélék alcsaládjába (Prunoideae). A Prunus fajok mintegy kétszáz alfaja több ismert és kedvelt gyümölcsöt is magukba foglalnak a mérsékelt éghajlaton. Testvére többek között a sárgabarack (Prunus armeniaca), a mandula (Prunus amygdalus dulcis), a vadcseresznye (Prunus avium), vagy a szilva (Prunus domestica). Ezek közül jópár magjából állítanak elő esszenciális olajakat. A legtöbb alfaj tartalmazza az amygdalin nevű keserűanyagot, ami vízben hidrogén-cianidra bomlik. Ez a toxin adja a kesernyés ízt a magoknak, továbbá enyhén mérgező hatású. A „marcipános” mandulaillatot a benzaldehid nevű molekula okozza. A kökénymag  és a szilvamag olaj illata a legerősebben mandulás ezen magolajok közül.

Az olaj magas százalékban tartalmaz palmitinsavat, olajsavat, sztearinsavat. Kisebb részben linolsavat, gamma-linolénsavat, alfa-linolénsavat, mirisztinsavat, laurinsavat. Magas összetételű telített és telítetlen zsírsavat tartalmaz, a telített olajok aránya magasabb a telítetleneknél. Az egyszeres- és kétszeresen telítetlen zsírsavak aránya 20% és 10% körül mozog. Magas olajsav tartalma miatt mélyen hatol a szövetekbe, puhává teszi a bőrt, szabályozza a faggyútermelést. Jól keverhető szőlőmagolajjal, ligetszépemag olajjal, vadrózsa olajjal.

Felhasználása megegyezhet a többi hasonló olajéval, bár különlegessége révén óvatosan adagoljuk. Viszonylag „vastagabb olaj”, inkább a sűrű mandulaolajhoz hasonló, mint a könnyebb és lágyabb sárgabarackmag olajhoz. Ennek ellenére jól felszívódó, masszázshoz jól használható olaj, mely a bőrön zsíros nyomot nem, csak finom mandulaillatot hagy maga után. Minden bőrtípusra alkalmazható, de elsősorban a száraz és érzékeny, ráncos, petyhüdt bőr hálálja meg. Antioxidáns tartalma miatt erős feszesítő hatással bír.

Kiemelten javasolják várandós-szoptatós kismamák pocakjára, mert az olaj bőrfeszesítő, kötőszövet erősítő hatása révén megelőzi, illetve jól ápolja a már kialakult striákat (ami egyfajta kötőszövet gyengeségből adódó szövetszakadás). Javítja a bőr tónusát, segít visszaszerezni és megtartani a bőr rugalmasságát, ezáltal hat jól a striák ellen is egy táguló bőrszövetben. A kökénymag olaj ily módon külsőleg használva serkenti a bőr önerősítő funkcióit és anyagcseréjét, ezáltal helyileg „melegítő olajként” is funkcionál. Ez a tulajdonság előnyös lehet olyan kozmetikai termékeknél, ahol elsődleges a keringés serkentése, mint például egy visszér-krém vagy egy cellulit elleni krém esetén.
 

Kökénymag olajat tartalmazó krémünk a Shea vajas pocakkrém búzacsírával, elérhető a webáruházban

 

Fotó: http://elsohazunk.blog.hu/2012/01/11/kokeny_szezon
http://www.szepzold.hu/seta_az_osziteli_erdoben
 

Felhasznált irodalom:
http://mapage.noos.fr/j.fetiveau
http://hu.wikipedia.org/wiki/kökény
http://naturportal.hu/gyogynovenyek/kokeny
http://www.herbs2000.com/herbs/herbs_blackthorn.htm
http://antalvali.com/boszkony_falatka_narancsbor
http://www.weleda.com.au/blackthorn-prunus-spinosa/w1/i1003560/
http://www.wala.de/english/quality/plantlibrary/blackthorn/
http://emmamedu.hubpages.com/hub/Preventing-Stretch-Marks-during-Pregnancy-the-Use-of-3-Organic-Oils-Buy-Onlinev

 

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Megkezdődött a medvehagyma szezon

2017. március 15.

Ki ne hallott volna már a medvehagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásáról? A szezon pont a "legjobb időben" érkezik: a böjti ételek, és tisztítókúrák méltó társaként kerülhet tányérunkra, s miközben erősíti immunrendszerünket, még ízlelőbimbóinkat is elvarázsolja. Hagymakedvelők előnyben!

Értékes nedűk, avagy hogy készülnek a gyógylikőrök

2015. június 11.

Napfény. Gyümölcsök. Meleg. Jó hangulat. Nyáresti beszélgetések...

Ki az, akinek a fentiek nem dobogatják meg szívét? Érezzük a finom illatokat, az ízeket, halljuk az andalító estében elhangzó szavakat, miközben felciripel egy tücsök, és a világ megszűnik körülöttünk. Végre a MOST uralkodik, a pillanat, mely kitölti a teret körülöttünk...

Boróka, egy elfeledett gyógynövényünk

2015. január 12.

A borókát sokan ismerik mint fűszert, vagy mint mint fenyő fajtát, de kevesen tudják, hogy milyen sokoldalú a felhasználhatósága.

"Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra..."
Weöres Sándor