Harmóniában a
természettel
0
Rendezvények
Termékeinkről mondták
VeraNatura natúrkozmetikumok 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

Erdei mályva – a hurutoldó-gyulladáscsökkentő gyomnövény

Kategória: Fitoterápia
Írta: Verona  |  2014. szeptember 08.

Az idei nyáron a lila virágú mályvából, vagy ahogy más néven is ismerjük, a papsajtból minden patakparton rengeteget láthattunk, nehéz volt őket nem észrevenni. Amerre csak haladtunk és egy talpalatnyi zöldet láttunk, azon mindenhol ezek a gyönyörű pillekönnyű lilás virágok pompáztak. Utánanéztünk hát, hogy mire is használhatjuk fel őket, ha szorgalmasan gyűjtögetjük virágát és levelét.

Az erdei mályva a mályva nemzetséghez tartozik, és egész Európában elterjedt, egyik legismertebb lágyszárú gyógynövény, amely a parlagon hagyott területeket, árokpartokat, útszéleket, rétek mezsgyéit kedveli. Észak-Afrikában és Ázsiában is megtalálható. Magyar népies nevei: nagy papsajt, csúszóka, fűdző rózsa. Évelő növény, több évig is megél egy helyen, de könnyen szaporodik elszórt magvaival. Kúszó vagy felálló szára 30- 120 cm-re nő meg. Levelei levélnyéllel csatlakoznak a szárhoz, 5-7 karéjúak, fűrészes szélűek. Nagyra nyíló, „mályvalila” virágai a levélhónaljban nőnek csoportosan, az 5 sziromlevél szív alakúan osztott, belseje sötétebben csíkozott. Termése a papsajt, mely lapos, korong alakú, a csészelevelekben bújik meg. A kertben napos, száraz helyet kedveli jó áteresztőképességű nitrogéngazdag talajjal, de a homokos vagy kemény talajokon is elél, a félárnyékot is bírja. A virágok egylakiak, a rovarok-méhek által porzódik be, öntermő. Meglepően hosszan virágzik végig a nyár alatt, ha délelőtt lecsipkedjük a teljes pompában napozó kinyílt virágokat, délutánra újabb virágcsodák nyílnak ki.

Friss fiatal levelei kellemes ízűek, felhasználhatjuk őket frissen salátába, vagy főzelék sűrítésére, esetleg köretként. Virágaival élelmiszert színeznek, díszítésre használhatjuk, vagy szintén salátába tehetjük. Nagyon finom a szárított virágokból készült teája, téli egészségmegőrző teakeverékekbe használhatjuk fel. Terméseinek, a „papsajtnak”, enyhe diós íze van, ecetben eltéve a kapribogyóhoz hasonlóan fogyaszthatjuk őket, bár nehézkes nagyobb mennyiséget összegyűjteni. A növény minden része gyulladáscsökkentő, összehúzó, vizelethajtó és köptető hatású.  Hasonlóan működik, mint az orvosi ziliz, de nem olyan eredményes. Belsőleg a virágot, ritkábban a levelet használják fel székrekedés, ritkábban görcsös vastagbélgyulladás tüneti kezelésére, mivel enyhe hashajtó hatása van. Felső légúti betegségek, torokgyulladás, rekedtség, hörgőbántalmak esetén köhögéscsillapításra használható. A gyulladáscsökkentő hatás miatt bőrbetegségeknél külsőleg borogatásként viszketéscsillapító, bőrnyugtató hatású, zúzódásokra, furunkulusokra, rovarcsípésre is jó. A szájüreg betegségeinél fájdalomcsillapító, nyálkahártya-nyugtató hatású, ínyvérzés esetén szájvízként használandó. A népi gyógyhit szerint gyökerének rágcsálása megkönnyítheti a fogzást. 

Hatóanyagai a flavonoid-szulfátok, nyálkaanyagok, kis mennyiségben cseranyagok. A virágoknak magas az antocián tartalma, továbbá a malvidin, felfinin és kis mennyiségű tannin. A nyálka enyhíti a köhögést, az antociánok antioxidáns hatásúak és gyulladáscsökkentőek. Elsősorban ezért használják a szájban és a torokban fertőtlenítésre, továbbá az összehúzó hatása miatt emésztési gyulladásoknál. Teakeverékként megfázásra keverni lehet az ökörfarkkóróval, útifűvel, kakukkfűvel, ánizzsal, édesköménnyel, fehérmályvával, édesgyökérrel. Krémben felhasználva borsmentával, orvosi veronikával, citromfűvel és cickafarkkal pigmentáció halványító hatását is kihasználják. A növény nem mérgező, hosszan lehet alkalmazni mindenféle mellékhatás nélkül.

Felhasznált irodalom:
Hans W. Kothe: Gyógyfüvek kézikönyve – Alexandra kiadó 2012.

Lesley Bremness: Fűszer és gyógynövények – Panemex-Grafo 1995/1998.
Szabó György-Lopes-Szabó Zsuzsanna: A bükki füvesember gyógynövényei
www. awl.ch
www. pfaf.org
www. natur-lexikon.com

 

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Megkezdődött a medvehagyma szezon

2017. március 15.

Ki ne hallott volna már a medvehagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásáról? A szezon pont a "legjobb időben" érkezik: a böjti ételek, és tisztítókúrák méltó társaként kerülhet tányérunkra, s miközben erősíti immunrendszerünket, még ízlelőbimbóinkat is elvarázsolja. Hagymakedvelők előnyben!

Túrázási alapszabályok

2014. november 18.

Ha kedvet kaptunk a kirándulásokhoz, fontos néhány alapszabályt tudnunk, mielőtt útnak indulunk.

Szedres szmuszi - avagy igyunk gyümölcsöt!

2015. augusztus 06.

Hogy mi is az a szmuszi (smoothie)? Egy gyümölcsös vagy akár zöldséges finomság, mely telis tele van vitaminnal, és felér akár egy étkezéssel is. Most bemutatjuk egyik nyári kedvencünket. A receptnek nem is nevezhető egyszerűséggel készíthető finomság kiváló reggelire, tízóraira vagy uzsonnára is, különösen a nyári melegben.