Harmóniában a
természettel
0
Rendezvények
Termékeinkről mondták
VeraNatura natúrkozmetikumok 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

Az 5 legfontosabb tanács a biztonságos napozáshoz

Kategória: Ökoháztartás
Írta: Verona  |  2019. április 04.


Amint kijönnek az első napsugarak, már gondolnunk kell a megfelelő fényvédelemre is, hiszen a bőrünkről egy életre gondoskodni kell! Bőrünk nem felejt, egyetlen komoly leégés is hosszútávú hatásokat indít el. Az első tartós pigmentációk, vagy a bőr  rugalmatlansága gyorsan megjelenhetnek azoknál, akik magukat nem kímélve hosszasan napoznak védelem nélkül.

Mit tehetünk mi a bőrünk védelmének érdekében? Minden évben érdemes újra és újra átgondolni a tanácsokat, mert még így is előfordul, hogy nem mindig tudjuk betartani őket. 
 

1. Biztosítsunk megfelelő védőruházatot mind magunk, mind a kisgyerekek részére, akiknek a bőre még kevéssé van felkészülve a sugárzásra, és a hőháztartásuk is kiegyensúlyozatlanabb. Könnyen túlhevülhetnek, így a lenge (akár UV szűrős) ruházat, az elmaradhatatlan kalap és a sok víz (nem az egyéb folyadék!) az egyik legfontosabb barátunk ilyenkor! A ruházat plusz védelmet ad a bőrünknek, gyerekeknél a leghasznosabb az ún. légiós vászonsapka, ahol a nyakba is lóg egy kis anyagrész, védve a ruhából kilógó nyak bőrfelületét.
 

2. Ne tartózkodjunk sokat dél körül a napon, amikor az a legerősebben tűz! Ez sokszor nem is délben van, hanem 1-2 óra magasságában. Ahol különösen erős a fény, ott még 5 óra tájában is le lehet pirulni, így az hogy a nap lefelé megy az égen, még nem biztosítja, hogy nem tud megkapni minket. Keressük az árnyékot, amikor csak lehet! Ne feledjük, hogy nemcsak a tűző nap, hanem a szórt fény is ugyanolyan erős, csak nem vesszük észre. A felhős égbolt alatt ugyanolyan szépen le lehet égni! A vízparton a víz felülete, vagy a magas hegységekben a hófehér hópaplan tökéletesen visszaveri a sugarakat. Nem a napsütés melegítő ereje, hanem az UV sugárzás számít!
 

3. Vízparton használjunk UV szűrős sátrat vagy nagy napernyőt! Az lenne a legjobb, ha a gyerekek is csak valamilyen napfogó (pl. UV szűrős napvitorla) alatt játszanának a fűben vagy a homokozóban. A gyümölcsök fogyasztása sokszor több folyadékot juttathat a szervezetbe, mint a sima víz, jobban fel tudja dolgozni a szervezet. Fontos a jó UV szűrős napszemüveg is, ami elsősorban nem divat-kiegészítő!
 

4. A bőr közvetlen védelmére használjunk mindenféleképpen napozó krémet, a megfelelő szűrőkkel és bőrünknek megfelelő erősségben. A krémet napközben többször fel kell kenni, hiszen nemcsak izzadunk, letörlődik, hanem a vízparti fürdés közben leolvad bőrünkről! A krémekből létezik kémiai védelmű, mely a bőr mélyén nyeli el a sugarakat, vagy fizikai fényvédő részecskékkel ellátott, mely nem szívódik fel a bőrbe, hanem annak felszínén veri vissza a napfényt. (A VeraNatura manufaktúra természetes napvédő összetevőket tartalmazó testápoló tejét itt találod)
 

5. Készüljünk fel megfelelő táplálkozással is a nyárra, fogyasszunk sok karotin tartalmú zöldséget, olyan gyümölcsöket, melyek antioxidáns tartalma hozzájárul egészségünkhöz, segítik a természetes barnulást, bőrvédelmet. A C- vagy E-vitamin nagyon sokban hozzájárul a bőr egészséges védőrendszeréhez, így a nap okozta káros hatásokkal is jobban elbír.


Fotók:
- travelfinders.ie
- jasmeinemoonsong.com

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Zöldüljünk a konyhában! I. Mosogatás és a mosogatószivacsok

2021. március 30.

A karanténnal és az éttermek zárva tartásával a pár éve még csak hobbi szinten elindult főzőcskézés új alapokra helyeződött, és az eddiginél nagyobb szerepet kapott újra a konyha, és ebben a környezettudatosság. De vajon minden arany-e, ami annak hirdetnek? Öko, natúr, környezetbarát- a sokféle csomagoláson a részinformációkból nehéz a boltban dönteni.

Farsangi mulatság - ajándék akciók

2015. február 09.

Itt a farsang, áll a bál! De már nem sokáig, így próbáljuk kihasználni a maradék időt tavaszig. Egyenlőre még a csendes havazás kényeztet minket, hogy érezzük, még tél van. Így ne feledjék februári akciónkat sem!

Elindultunk

2014. augusztus 20.

Üdvözlet minden olvasónak! Hosszas tervezés után büszkén jelentjük be, hogy honlapunk elindul. Bár még csak teszt üzemmódban, de hamarosan újabb és újabb cikkeket töltünk fel!