Harmóniában a
természettel
Élje meg életét természetesen! Zöld PiciPiac augusztus 25-én A Grundon! A SZERelem Útján Workshop Pilisszentkereszten augusztus 26-án! A levendula szerelmeseinek

Termékeinkről mondták

Kb. fél éve használom ezt a hársfavirágos krémet, és nagyon elégedett vagyok vele, sokkal simább lett a tág pórusú bőröm, megfelelően puha és hidratált, és különösen tetszik, hogy egy nagyon könnyű, semleges illatú, természetes krémet használhatok reggel-este, melytől nem lesz zsíros, ragadós a bőröm.
Holisztikus Hétfő kedvezményes szállítás VeraNatura natúrkozmetikumok Pici Piac - a legkisebbek vására Aromaterapeuták Magyarországi Egyesülete Mamami fórum 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

Értékes nedűk, avagy hogy készülnek a gyógylikőrök

Kategória: Népi hagyományok
Írta: Sophia  |  2015. június 11.

Napfény. Gyümölcsök. Meleg. Jó hangulat. Nyáresti beszélgetések...
Ki az, akinek a fentiek nem dobogatják meg szívét? Érezzük a finom illatokat, az ízeket, halljuk az andalító estében elhangzó szavakat, miközben felciripel egy tücsök, és a világ megszűnik körülöttünk. Végre a MOST uralkodik, a pillanat, mely kitölti a teret körülöttünk...

A régiek tudták, érezték, hogy kell élni. Benne voltak a világ körforgásába, együtt éltek a természettel. Ismerték a növények működését, hatásait és tisztelettel fordultak a természet felé. Az alábbiakban ilyen két nagyszerű, szezonális, otthon elkészíthető alkoholos "likőrt" szeretnék megismertetni mindenkivel, mely ötvözi az alapanyagok értékes működéseit, egymásra hatását. A finom ízekkel emelhetjük egy adott alkalom hangulatát, igazán különleges kísérője lehet egy-egy eseménynek. Azonban ne feledjük, a likőr értékeit leginkább kis mennyiségben fogyasztva éri el, így egy-egy kis kupica (kb. 2 cl) elegendő belőle, úgy szinte gyógyszer, de a finom íz ne sarkalljon minket túlfogyasztásra!
 

Eper-menta likőr

1 liter gyümölcspálinka

200g kései eper

3 szép borsmenta ág

4 ek méz

 

Mossuk meg az epret, a nagy szemeket vágjuk félbe, a hibás részeket távolítsuk el. Egy dunsztos üvegbe helyezzük bele az epret és a megmosott mentaágakat, majd öntsük fel a pálinkával. Tapasztalatom szerint 0,8 liter 50 fokos házipálinkához 2 dl vizet lehet adni, és így adódik ki az 1 liter felhasznált pálinka. Nem lesz olyan erős, így ha ölgyek is könnyebben fogyasztják, hiszen nem az alkohol fok adja a lényegét! Érleljük 14 napig világos helyen, majd szűrjük le, és tegyük bele a mézet. További érlelés 1 hét, de ha igazán finomat szeretnénk, hagyjuk állni fél-egy évig is.
A borsmenta frissítő, emésztést segítő hatását ötvözi az eper értékes ízanyagaival, kiválló akár desszertek, nyári koktélok kiegészítőjeként.
 

Levendula likőr

15 szál levendula virága

20 g citromverbéna-levél

1 citrom héja (bio!)

1 liter gyümölcspálinka

50 g kandiscukor

 

A levendula virágzatát tépjük le a szárról, vágjuk össze a verbénaleveleket, majd a vékonyra vágott citromhéjjal és kandiscukorral együtt tegyük bele egy üvegbe. Öntsük rá a pálinkát, és hagyjuk négy hétig világos helyen állni. Néha rázogassuk meg, hogy a cukor feloldódjon benne. Ha kész, szűrjük át, és néhány levendula ággal, és friss citromhéjjal tegyük szép üvegekbe.
A likőr tartalmazza a levendula fertőtlenítő és nyugtató hatását, melyet a citromverbéna kiegészít, így együttesen igazán jótékonyan hatnak. Az íze könnyű, enyhén fűszeres, tökéletes harmóniát alkot!

 

 

 

 

 

 

 

 

Felhasznált irodalom:
Gabriele Bickel: Likőrök, pálinkák, gyógyitalok

 

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Botanikus vásár Pécsett!

2018. május 11.

Jól indul az idei tavaszi szezon, hiszen az egyik legfelemelőbb érzés, mikor a gyöngyörűséges növények és virágok pompájában úszhatunk egész nap. Az idei áprilisi budapesti kertészeti vásár után itt a következő alkalom: a pécsi Botanikus vásár!

Boróka, egy elfeledett gyógynövényünk

2015. január 12.

A borókát sokan ismerik mint fűszert, vagy mint mint fenyő fajtát, de kevesen tudják, hogy milyen sokoldalú a felhasználhatósága.

Megkezdődött a medvehagyma szezon

2017. március 15.

Ki ne hallott volna már a medvehagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásáról? A szezon pont a "legjobb időben" érkezik: a böjti ételek, és tisztítókúrák méltó társaként kerülhet tányérunkra, s miközben erősíti immunrendszerünket, még ízlelőbimbóinkat is elvarázsolja. Hagymakedvelők előnyben!

"Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra..."
Weöres Sándor