Harmóniában a
természettel
Élje meg életét természetesen! Nyári termékeink a teljeskörű bőrápolás jegyében Krisna völgyi búcsú 2019

Termékeinkről mondták

Ez a kedvenc krémem. A hideg és a szél a kezem ellensége, eddig csak ez vált be rá, nagyon szeretem. Könnyen beszívódik, tökéletes. :) Köszönet érte.
Holisztikus Hétfő kedvezményes szállítás VeraNatura natúrkozmetikumok Aromaterapeuták Magyarországi Egyesülete Mamami fórum 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

Értékes nedűk, avagy hogy készülnek a gyógylikőrök

Kategória: Népi hagyományok
Írta: Sophia  |  2015. június 11.

Napfény. Gyümölcsök. Meleg. Jó hangulat. Nyáresti beszélgetések...
Ki az, akinek a fentiek nem dobogatják meg szívét? Érezzük a finom illatokat, az ízeket, halljuk az andalító estében elhangzó szavakat, miközben felciripel egy tücsök, és a világ megszűnik körülöttünk. Végre a MOST uralkodik, a pillanat, mely kitölti a teret körülöttünk...

A régiek tudták, érezték, hogy kell élni. Benne voltak a világ körforgásába, együtt éltek a természettel. Ismerték a növények működését, hatásait és tisztelettel fordultak a természet felé. Az alábbiakban ilyen két nagyszerű, szezonális, otthon elkészíthető alkoholos "likőrt" szeretnék megismertetni mindenkivel, mely ötvözi az alapanyagok értékes működéseit, egymásra hatását. A finom ízekkel emelhetjük egy adott alkalom hangulatát, igazán különleges kísérője lehet egy-egy eseménynek. Azonban ne feledjük, a likőr értékeit leginkább kis mennyiségben fogyasztva éri el, így egy-egy kis kupica (kb. 2 cl) elegendő belőle, úgy szinte gyógyszer, de a finom íz ne sarkalljon minket túlfogyasztásra!
 

Eper-menta likőr

1 liter gyümölcspálinka

200g kései eper

3 szép borsmenta ág

4 ek méz

 

Mossuk meg az epret, a nagy szemeket vágjuk félbe, a hibás részeket távolítsuk el. Egy dunsztos üvegbe helyezzük bele az epret és a megmosott mentaágakat, majd öntsük fel a pálinkával. Tapasztalatom szerint 0,8 liter 50 fokos házipálinkához 2 dl vizet lehet adni, és így adódik ki az 1 liter felhasznált pálinka. Nem lesz olyan erős, így ha ölgyek is könnyebben fogyasztják, hiszen nem az alkohol fok adja a lényegét! Érleljük 14 napig világos helyen, majd szűrjük le, és tegyük bele a mézet. További érlelés 1 hét, de ha igazán finomat szeretnénk, hagyjuk állni fél-egy évig is.
A borsmenta frissítő, emésztést segítő hatását ötvözi az eper értékes ízanyagaival, kiválló akár desszertek, nyári koktélok kiegészítőjeként.
 

Levendula likőr

15 szál levendula virága

20 g citromverbéna-levél

1 citrom héja (bio!)

1 liter gyümölcspálinka

50 g kandiscukor

 

A levendula virágzatát tépjük le a szárról, vágjuk össze a verbénaleveleket, majd a vékonyra vágott citromhéjjal és kandiscukorral együtt tegyük bele egy üvegbe. Öntsük rá a pálinkát, és hagyjuk négy hétig világos helyen állni. Néha rázogassuk meg, hogy a cukor feloldódjon benne. Ha kész, szűrjük át, és néhány levendula ággal, és friss citromhéjjal tegyük szép üvegekbe.
A likőr tartalmazza a levendula fertőtlenítő és nyugtató hatását, melyet a citromverbéna kiegészít, így együttesen igazán jótékonyan hatnak. Az íze könnyű, enyhén fűszeres, tökéletes harmóniát alkot!

 

 

 

 

 

 

 

 

Felhasznált irodalom:
Gabriele Bickel: Likőrök, pálinkák, gyógyitalok

 

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Gyors medvehagymás leves

2017. március 26.

Ilyenkor tavasszal, amint kibújnak az első zöldek, rögtön ihatjuk a zöld turmixokat, amik nagyon egészségesek. Azonban ha meleg folyadékra vágyunk, akkor nekem az első számú kedvencem valamilyen zöld krémleves.

Botanikus vásár Pécsett!

2018. május 11.

Jól indul az idei tavaszi szezon, hiszen az egyik legfelemelőbb érzés, mikor a gyöngyörűséges növények és virágok pompájában úszhatunk egész nap. Az idei áprilisi budapesti kertészeti vásár után itt a következő alkalom: a pécsi Botanikus vásár!

Megkezdődött a medvehagyma szezon

2017. március 15.

Ki ne hallott volna már a medvehagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásáról? A szezon pont a "legjobb időben" érkezik: a böjti ételek, és tisztítókúrák méltó társaként kerülhet tányérunkra, s miközben erősíti immunrendszerünket, még ízlelőbimbóinkat is elvarázsolja. Hagymakedvelők előnyben!

"Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra..."
Weöres Sándor