Harmóniában a
természettel
0
Rendezvények
Termékeinkről mondták
VeraNatura natúrkozmetikumok 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

Értékes nedűk, avagy hogy készülnek a gyógylikőrök

Kategória: Népi hagyományok
Írta: Sophia  |  2015. június 11.

Napfény. Gyümölcsök. Meleg. Jó hangulat. Nyáresti beszélgetések...
Ki az, akinek a fentiek nem dobogatják meg szívét? Érezzük a finom illatokat, az ízeket, halljuk az andalító estében elhangzó szavakat, miközben felciripel egy tücsök, és a világ megszűnik körülöttünk. Végre a MOST uralkodik, a pillanat, mely kitölti a teret körülöttünk...

A régiek tudták, érezték, hogy kell élni. Benne voltak a világ körforgásába, együtt éltek a természettel. Ismerték a növények működését, hatásait és tisztelettel fordultak a természet felé. Az alábbiakban ilyen két nagyszerű, szezonális, otthon elkészíthető alkoholos "likőrt" szeretnék megismertetni mindenkivel, mely ötvözi az alapanyagok értékes működéseit, egymásra hatását. A finom ízekkel emelhetjük egy adott alkalom hangulatát, igazán különleges kísérője lehet egy-egy eseménynek. Azonban ne feledjük, a likőr értékeit leginkább kis mennyiségben fogyasztva éri el, így egy-egy kis kupica (kb. 2 cl) elegendő belőle, úgy szinte gyógyszer, de a finom íz ne sarkalljon minket túlfogyasztásra!
 

Eper-menta likőr

1 liter gyümölcspálinka

200g kései eper

3 szép borsmenta ág

4 ek méz

 

Mossuk meg az epret, a nagy szemeket vágjuk félbe, a hibás részeket távolítsuk el. Egy dunsztos üvegbe helyezzük bele az epret és a megmosott mentaágakat, majd öntsük fel a pálinkával. Tapasztalatom szerint 0,8 liter 50 fokos házipálinkához 2 dl vizet lehet adni, és így adódik ki az 1 liter felhasznált pálinka. Nem lesz olyan erős, így ha ölgyek is könnyebben fogyasztják, hiszen nem az alkohol fok adja a lényegét! Érleljük 14 napig világos helyen, majd szűrjük le, és tegyük bele a mézet. További érlelés 1 hét, de ha igazán finomat szeretnénk, hagyjuk állni fél-egy évig is.
A borsmenta frissítő, emésztést segítő hatását ötvözi az eper értékes ízanyagaival, kiválló akár desszertek, nyári koktélok kiegészítőjeként.
 

Levendula likőr

15 szál levendula virága

20 g citromverbéna-levél

1 citrom héja (bio!)

1 liter gyümölcspálinka

50 g kandiscukor

 

A levendula virágzatát tépjük le a szárról, vágjuk össze a verbénaleveleket, majd a vékonyra vágott citromhéjjal és kandiscukorral együtt tegyük bele egy üvegbe. Öntsük rá a pálinkát, és hagyjuk négy hétig világos helyen állni. Néha rázogassuk meg, hogy a cukor feloldódjon benne. Ha kész, szűrjük át, és néhány levendula ággal, és friss citromhéjjal tegyük szép üvegekbe.
A likőr tartalmazza a levendula fertőtlenítő és nyugtató hatását, melyet a citromverbéna kiegészít, így együttesen igazán jótékonyan hatnak. Az íze könnyű, enyhén fűszeres, tökéletes harmóniát alkot!

 

 

 

 

 

 

 

 

Felhasznált irodalom:
Gabriele Bickel: Likőrök, pálinkák, gyógyitalok

 

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Megkezdődött a medvehagyma szezon

2017. március 15.

Ki ne hallott volna már a medvehagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásáról? A szezon pont a "legjobb időben" érkezik: a böjti ételek, és tisztítókúrák méltó társaként kerülhet tányérunkra, s miközben erősíti immunrendszerünket, még ízlelőbimbóinkat is elvarázsolja. Hagymakedvelők előnyben!

Szedres szmuszi - avagy igyunk gyümölcsöt!

2015. augusztus 06.

Hogy mi is az a szmuszi (smoothie)? Egy gyümölcsös vagy akár zöldséges finomság, mely telis tele van vitaminnal, és felér akár egy étkezéssel is. Most bemutatjuk egyik nyári kedvencünket. A receptnek nem is nevezhető egyszerűséggel készíthető finomság kiváló reggelire, tízóraira vagy uzsonnára is, különösen a nyári melegben.
 

Zöldüljünk a konyhában! I. Mosogatás és a mosogatószivacsok

2021. március 30.

A karanténnal és az éttermek zárva tartásával a pár éve még csak hobbi szinten elindult főzőcskézés új alapokra helyeződött, és az eddiginél nagyobb szerepet kapott újra a konyha, és ebben a környezettudatosság. De vajon minden arany-e, ami annak hirdetnek? Öko, natúr, környezetbarát- a sokféle csomagoláson a részinformációkból nehéz a boltban dönteni.