Harmóniában a
természettel
Élje meg életét természetesen! Holisztikus Hétfő november 5-én!

Termékeinkről mondták

Imádom! Ekcémás vagyok és ez a krém a téli időszakban gyakorlatilag létszükséglet. Csak ajánlani tudom
Holisztikus Hétfő kedvezményes szállítás VeraNatura natúrkozmetikumok Aromaterapeuták Magyarországi Egyesülete Mamami fórum 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

Kiegészítő technikák a tavaszi tisztítókúrákhoz

Írta: Sophia  |  2015. február 24.

A tisztítókúrák mellett elhanyagolhatatlan pont, hogy ne csak a táplálkozás oldaláról közelítsük meg a salaktalanítás témakörét. Testünket meg kell támogatni más eszközökkel is, különben a felszabaduló méreganyagok nem tudnak kiürülni szervezetünkből, és mellékhatásokat idéznek elő!

Ne felejtsünk el, hogy a tisztítás nem csak testi szinten működik, lelkünk harmóniájára is kell figyelnünk! Belső gondolatainkat is át kell vizsgálni, és életmódunk átértékelése sem utolsó szempont, hisz valami elvezetett oda, hogy testünkkel foglalkozzunk, de a változás mindig csak teljességben, test-lélek szinten tud végbe menni! Szellemünk, belső lényünk felfrissítése nélkül nincs érdemi eredmény! Foglalkozzunk így ezzel a témával is, keressünk erre vonatkozó lehetőségeket, pozitív értelemben vett terápiákat, vagy választhatunk akár egy életmód tábort, ahol mindenre globálisan figyelnek. Lelki blokkjaink oldására több kiváló lehetőség van mind önálló meditáció, személyes kezelés, mind csoportos program keretében (pl. családállítás, kineziológia, energia kezelések, csakra tisztítás, szivárvány technika, stb..)

Tisztító kúra, és a böjti napok esetén is, mint tudjuk, kiemelten fontos a minőségi folyadékok bevitele. A napi víz és tea fogyasztásunkat lehetőleg forrásvízből pótoljuk (kapható szinten minden "bio" boltban), és ismerkedjünk a különböző igazi, nem sűrítményből készített gyümölcs és zöldséglevekkel. Az általános bolti, 100%os gyümölcstartalommal bíró levek is általában vízben oldott sűrítményből készülnek, ezeket inkább mellőzzük. Bátrabbak lehetünk az 5l-es kiszerelésű alma, répa, cékla, stb. levekkel, vagy a bio dobozos, üveges kiszerelésekkel, mert a gyümölcsök, zöldségek igazi, kezeletlen minősége, hatóanyag és ásványianyag tartalma ott jobban tud érvényesülni. Ne higgyünk a reklámfogásoknak, járjunk utána az összetevőknek! Készíthetünk otthon frissen préselt leveket is, csak figyeljünk oda, milyen minőségű alapanyagból készítjük el! A nagy bevásárlóközpontokban kapható zöldségek, gyümölcsök sokszor nem teljesítik a minimális elvárásokat az egészséges táplálkozás mértékében, és sokszor nagyon magas koncentrációban tartalmaznak káros vegyszereket, növényvédő szereket!

Mindenképpen javallott a légző gyakorlatok végzése, mely akár napi 1-3 alkalommal és csak 1-10 percet vesz igénybe. Még a munkahelyünkön is könnyen, és akár láthatatlanul el tudjuk végezni őket. Próbáljunk ki többfélét, váltogassuk a nap folyamán őket! Van olyan, amit inkább a reggeli órákra ajánlott (például az idegerősítő légzés), van, amit bármely órában (teljes jógalégzés, váltott orrlyukú légzés), amit inkább napközben (Bastrica, amely tüdőtisztító, max. 10x végezhető!), és van amit csak az esti nyugodt, elalvás előtti órákban célszerű végezni (ilyen a „Ha” légzés, mely megtisztít a napi feszültségtől, vagy a  Bramari).

Aki komolyan veszi a tisztító kúrát, és a böjtölést, mindenképpen alkalmazzon néhány napig, főként a kúrák első napjaiban beöntést, mely a vastagbélben lerakódott jelentős mennyiségű felesleges salakanyagot tudja nagy hatékonysággal kitisztítani, mely alapja egy mélyreható tisztulási folyamatnak. Olvassunk utána alkalmazásának, és vegyünk hozzá megfelelő eszközt, gyógyfüvet, mint például a kamillát! A reggeli mosakodáskor tisztítsuk meg nyelvünket is a lepedéktől, és ha nem okoz hányingert, öblögessünk olíva olajjal, mely szintén jótékonyan oldja le a szájban éjszaka folytán kiült méreganyagokat.

Nagyon jó kiegészítő a masszázs. Felfrissíti testünket, kidolgozza a sejt szinten lerakódott méreganyagokat, oldja izmaink, izületeink beállásait, csökkenti a feszültséget szöveteinkben és közérzetünkben egyaránt. A különböző masszázstípusok másként hatnak: valamely típus inkább a szervezet energiaháztartására összpontosul, oldva a blokkokat, megnyitva az energiacsatornákat, gyógyítva testi állapotainkat (shiatsu, kínai masszázs), mások izületeinkre is nagy figyelmet fordítanak (thai-, yumeiho masszázs). Egyes masszázsok lelkünk harmóniáját is nagy mértékben tudják szolgálni (ílyen például a lomi-lomi). A tisztítókúráknál nagyon ajánlott a nyirokmasszázs, mely egy 10-15 alkalmas kezelés sorozat, és a nyirok áramoltatása során tisztítja sejtjeinkben lerakódott méreganyagokat. A talpmasszázs átdolgozza teljes szervezetünket, ösztönözve kiválasztó szerveinket a hatékonyabb munkavégzésre. A frissítő és svédmasszázsok ellazítanak, átdolgozzák izmainkat, és ha aromaterápiás olajokkal együtt alkalmazzák, azok pozitív hatásai is érvényesülhetnek. (Az olcsó olajak általában nem javallottak, mert a pórusokat inkább eltömik, s a masszázs során bőrünkön keresztül juttatják be a nem kívánatos elemeket.)

A szaunázás jótékony hatásai talán mindenki számára ismertek. A verejtékmirigyek működésének serkentése során a sejtekből az izzadással könnyebben távoznak a lerakódások. Az infraszauna mélyebb rétegekben mozgatja meg szervezetünket, mint a jobban elterjedt finn szauna, és kevésbé terheli meg a nagy hő hiányában szívünket. Próbáljuk ki azt is! A szaunázás alapszabályait tartsuk be, hogy ne ártsunk szervezetünknek! Utána a folyadék és ásványianyag-pótlás fontos, mivel a verejtékmirigyek kitágulása során eltávozó anyagokban hasznos ásványi anyagok is vannak. Ha környezetünk engedi, használjuk vízbe csepegtetett illóolajakat, melyek segítik tüdőnk, sejtjeink tisztulását, frissítését, vagy épp ellazulását, és még fertőtlenítő hatással is bírhatnak (például rozmaring illó, borsmenta, levendula, teafa, stb..). Itt is csak jó minőségű, tiszta illóolajakat használjunk!

A ledörzsöléseknek is nagy szerepe van, mivel fokozza a nyirokkeringést, és a már felszínre került anyagokat könnyen el tudjuk távolítani bőrünkről. A hideg-meleg váltózuhany hatékonyan segíti pórusaink nyitását, és összehúzódását, ezzel segítve a sejtek munkáját, rugalmasságuk növelését, és az anyagcseréjük fokozását.

A mozgások szerepének külön egy fejezetet szentelünk, addig is hatékony felfrissülést mindenkinek!

 

Fotók:
www.kap2011.eu/fotok/nyugalom
masszazsmester.hu

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Belső folyamataink

2014. október 08.

Tárd ki Szíved, és éld meg a Boldogságot!                                            

Nem könnyű, ugye?

Pedig azt mondják, nincs ebben semmi nehézség. Akkor miért van mégis az, hogy mindig hiányzik valami?

Everness, ahol Önmagad lehetsz!

2018. április 13.

Az Everness egy „nyitott közösségi tér”. Egy elfogadáson alapuló, szeretetteljes közeg. Ez a közeg lehetőségeket kínál fel, de nem ítél meg. Támogat, „lámpákat kapcsolgat”, helyet ad. Ő maga is dinamikusan változik. Pont úgy, ahogy a szervezők mennek át saját személyiségfejlődésükön, és így lesz évről évre mindig kicsit más.

A belső nyugalom és a lehetőségek sokasága

Mi az, ami nekünk jó? Hogy találjuk meg azt, ami nekünk szól? Milyen reformok illenek bele világképünkben? Mit jelent számunkra az „egészséges életmód”? Az első és legfontosabb az, hogy ismerjük meg magunkat, és azt, amit nekünk jelent a nyugalom, és az „EGÉSZ-ség”. Amiben önmagunk vagyunk, és amitől töltődni tudunk.

"Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra..."
Weöres Sándor