Harmóniában a
természettel
0
Rendezvények
Termékeinkről mondták
VeraNatura natúrkozmetikumok 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

Mozgás a természet lankáin

Írta: Sophia  |  2014. október 27.

Ha ősz, akkor ezzel megérkezett az igazi túraszezon is! Hisz mikor máskor, és hogyan máshogy lehetne ennél tökéletesebben átélni az ősz szépségét, a természet változását, és ezzel párhuzamosan saját magunk belső alakulását? Lássuk, mit kell tudnunk ehhez!

A kirándulások kezdeti szinten nem igényelnek nagy felkészülést, vagy drága anyagi befektetést, így bárki számára elérhetőek. Nincsenek korhoz kötve, a kicsi gyerekektől a nyugdíjasokig bárki felkeresheti a közelében lévő, elérhető útvonalakat. Egyéni szervezésben, vagy csoportos szervezésben, önkormányzatok, vagy kisebb-nagyobb társaságok nyílt sétáin, túráin részt véve megélhetjük a mozgás, és a természet összekapcsolódásának igazi értékét. A távokat is könnyen tudjuk személyre szabni, kinek az 1 órás, kinek a hosszabb útvonal a mérték, az egyes szervezések is ennek megfelelően a különböző rétegeknek szólnak. A rétegeknél nem a korosztályokat kell alapul venni, hiszen mindenkinek megvan a maga teherbírása, időkorlátja, és sokszor a legmeglepőbb eredményt tudják nyújtani a fiatal gyerekek, vagy akár idősebb, sportos nyugdíjasok is.

A már rendszeresen túrázók kedvükre válogathatnak a teljesítménytúrák sokféleségéből: országszerte, sőt határon túli túrákból is szemezgethetünk, különböző távokból, magassági szintekből kinézhetjük a számunkra, és az aktuális fizikumunknak, állóképességünknek, és lelkiállapotunknak legmegfelelőbb útvonalat. Ha egyedül vagyunk, akkor sem kell aggódni, mindig lehet találni a helyszínen is társakat, kedves embereket, akik szívesen veszik, ha egy megindult beszélgetést követően csatlakozunk hozzájuk. Ezek a túrák általában szervezési díjból állnak, de vannak, amik jótékonysági céllal szerveződnek, vagy akár teljesen ingyenesek. A túrákon általában több szint van, 2-3 féle távból válogathatunk. Sőt, vannak kupák is, amik adott mennyiségű út megtétele után automatikusan járnak, így ösztönözve, díjazva a lelkes vándorokat. Az elmúlt években nagyon megszaporodtak a lehetőségek, így bátran bíztatok mindenkit, hogy kóstoljon bele, mert az is különleges érzést ad, ha több száz fő mellett járjuk az erdőt. Nem beszélve az éjszakai túrákról, ahol a sok lámpa fénye, mint a csillagok az égen követik egymást, és teljesen kimozdítva a megszokott hangulatból! (A komolyabb érdeklődőknek ajánlom a Teljesítmény Túrázók Társaságának oldalát)

Ahogy korábban említettem, vannak kisebb csoportos szervezések településenként, vagy adott sport, vagy egyéb társasági körökben. Ezek általában úgynevezett nyílt túrák, tehát bárki ingyenesen csatlakozhat hozzájuk. A távok kisebbek, a néhány km-es családi sétáktól kb. 12-18 km távolságig szoktak terjedni. Vizsgázott túravezető viszi a csoportot, és ha véletlenül történne valamilyen baleset, ő az aki a helyzetet orvosolni tudja (gondolok itt akár egy séta közbeni sérülés ellátására), illetve ő az , akire a tájékozódás van bízva. A tempó is kényelmesebb, nincs szintidő mint a teljesítménytúráknál, ahol javasolt időben beérni a célba, ha szeretnénk, hogy igazolást kapjunk a túra teljesítéséről.

A saját szervezésű esetekben nagyon fontos, hogy jól állítsuk össze az útvonalat: akár egyedül, de főként, ha társakkal indulunk útnak, a távolság, a szint, a pszichés állapotok mind nagy hatással tudnak lenni egy túra hangulatára, eredményességére. Az út nehézségét úgy kell megtervezni, ha véletlenül eltévedünk, akkor is bírja mindenki a plusz néhány km-es sétát. A biztonság kedvéért a távolság 10%-át érdemes hozzáadni a betervezett hosszhoz. Fontos, hogy figyeljünk az időjárási tényezőkre, ha esőre hajlik az idő, vagy hó van, sok a napsütés, ezek mind-mind olyan tényezők, melyekkel számolnunk kell, és a felszerelésünket is ez alapján kell hogy összeállítsuk. Kötszer, sebápoló mindig legyen nálunk! Nézzük meg a menetrendet, hogy a túra végeztével hogyan tudunk hazajutni, a távolsági járatok hogyan közlekednek, mert sajnos sok kieső részről, kisebb településekről, erdei megállóból már kora délután eljön az utolsó busz, vagy vonat, és rosszul járunk, ha ez ott derül ki, és jelentős kilométereket kell emiatt pluszban megtennünk, amikor már amúgy is elfáradtunk.

Sok erdei út úgy van kialakítva, hogy akár babakocsival is végigmehetünk rajtuk. Vannak széles „sétányok”, de vannak olyanok is, amik könnyen járhatóak, viszont emelkedőkkel tarkítottak. Az utak többsége ritka kivétellel olyan, mely kicsi gyerekek számára is jól teljesíthető. Általában elmondható, hogy a gyerekek nagyon szokták élvezni az erdőben bolyongást, az új növények tapogatását, a patakok csobogását, az állatokat, melyeket megpillanthatunk utunk során. Természetesen fel kell készülni rá, hogy egy ponton elfáradnak, és ez lehet hogy még jóval a cél előtt van, így segíteni kell nekik, akár rövidtávon cipelni őket. Ehhez válasszunk segítségül akár egy megfelelő hordozóeszközt is, ma már ezek is rendelkezésre állnak, kicsire összehajtva elfér a hátizsákban, és nagyon jól tud jönni 3-4 éves korig. A kirándulás még így is megéri mindenkinek!

Mindenkinek jó túrázást, és feltöltődést kívánok!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Túrázási alapszabályok

2014. november 18.

Ha kedvet kaptunk a kirándulásokhoz, fontos néhány alapszabályt tudnunk, mielőtt útnak indulunk.

Botanikus vásár Pécsett!

2018. május 11.

Jól indul az idei tavaszi szezon, hiszen az egyik legfelemelőbb érzés, mikor a gyöngyörűséges növények és virágok pompájában úszhatunk egész nap. Az idei áprilisi budapesti kertészeti vásár után itt a következő alkalom: a pécsi Botanikus vásár!

Holdfázisok ritmusa életünkben

2014. szeptember 24.

A Hold mozgása szerinti ritmust évszázadokon keresztül felhasználták az élet megannyi területén. A Hold hatásait most a kertészkedés szempontjából járjuk körbe, de kezdésnek nem tekinthetünk el attól az egész rendszertől sem, amiből kialakult a ma is ismeretes Holdnaptár.