Harmóniában a
természettel
0
Rendezvények
Termékeinkről mondták
VeraNatura natúrkozmetikumok 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

Te hogyan véded a természetet magad körül?

Kategória: Ökoháztartás
Írta: Hajni  |  2019. március 28.


Amikor egyre több helyen találkoztok a hírrel, hogy veszélyben vannak a méhek, a rovarok, a jegesmedvék, amikor hallod mennyivel növekszik évente a kontinensnyi szemét sziget az óceánban, amikor évről évre egyre rohamosabban nő az ökológiai lábnyomunk, elgondolkozol-e, hogy mi lesz a természettel?

Az emberek egy része lassan ébred már, és felfogja, naponta milyen pusztítást végzünk a környezetünkben. Az én édesapám a 92. évét taposta, amikor alig két éve itt hagyott bennünket, és a korosztályából sokan megélték ezt az idős kort. Közben pedig tapasztaljuk, hogy körülöttünk egyre többen lesznek gyógyíthatatlan betegek, már fiatal korukban. A rák, az infarktus, a szívbetegségek, a cukorbetegség mindennapos jelenség lett napjainkra.

Hirtelen elromlott az emberek genetikai kódja? Nyilván nem! Másban kell keresni az okokat. A körülöttünk lévő életterünk szennyeződése, amit mi okozunk, jelentős tényező ebben a folyamatban. Az elmúlt 100 évben az ember katasztrofális pusztítást végzett, és végez a természetben. Ontjuk a szemetet nap mint nap, és csodálkozunk, hogy pusztulnak körülöttünk a méhek, a rovarok, az óceánok állatai, és persze mi magunk is.

Ráfogjuk a felelőtlenségünket arra, hogy nincs időnk, nem érünk rá szelektíven gyűjteni a hulladékot (aminek nem is szabadna ilyen mértékben keletkezni), elmenni a még létező kistermelői piacokra, ahol még találhatunk földben nőtt sárgarépát, napon érett paradicsomot. És bemegyünk valamelyik szupermarketba, megvesszük az előre csomagolt holland, vagy akár kanadai, délamerikai árut, mely vízkultúrában termelődött, hozzáadott vitaminokkal. Hiába van ott, akár a házunk mellett a kiskertünk, abban már legtöbbször, még a falusi udvarokban is csak a fű terem.

És tény, hogy tényleg folyamatos időhiánnyal küszködik, szinte mindenki aki dolgozik, fel vagyunk pörgetve, egyre többet kell dolgozni „egy elvárt színvonalon” való megélhetésért. De vajon hányan kérdezik meg maguktól, hogy azzal, hogy feléljük, és romba döntjük magunk körül a természetet, van-e jogunk elvenni a következő generációktól a puszta létezés lehetőségét?

Hogy az ő életük se a fájdalmakról, és csak a betegségekről szóljon, hogy tudjanak örülni ha a természetben kipattannak a gyümölcsfák rügyei, ha a nyár ontja a zamatos, helyben termett gyümölcseit számukra. Lesznek még egyáltalán gyümölcsfák, méhek? A kutatók szerint ha így haladunk, 15-20 év, és nem leszenek méhek, és eltűnnek lassan a rovarok is. Hagyjunk lehetőséget gyermekeinknek, unokáinknak, és ne csak a szeméthegyeket! Azokon nekünk kell úrrá lenni, és megállítani a további növekedésüket! Szükségünk van az ezerszínű gyönyörű természetre, mely körbe ölel bennünket.

Csak elkezdeni nehéz, de ez az ami elkerülhetetlen, és szerencsére egyre többen ismerik fel ennek szükségszerűségét. Ne higgyük, hogy ez az élet lemondásokkal jár majd, mert ez az a felelős, tudatos élet, amivel odafigyelünk környezetünkre és ezáltal magunkra is! Hagyjuk, hogy gondoskodjon rólunk az anyatermészet, és ne vegyünk el többet, mint amit adni tud. Adjunk mi is, ez az élet körforgása. 

 

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Környezettudatosság: tippek, témák a kezdetekhez, itt az ideje!

2021. február 15.

Te hogy állsz a ZeroWaste - nulla hulladék megvalósításában, vagy más, a környezet védelme érdekében tett lépésekben? Mi a Te napi rutinod? Halogatod az első lépéseket, esetleg idegesít a téma? Érdekel és gyűjtenél róla még tippeket? Bármelyik csoportba is tartozol, ez a cikk neked szól!

A hidrolátumok frissítő hatása

2016. július 13.

A nyári kánikulában mindig jól esik egy finom frissítő ital, mint például egy limonádé, amihez az aromavizek remekül felhasználhatóak.

 

Programbontás az Evernessen

2018. június 02.

Már alig 2,5 hét, és kezdődik Alsőörsön az Everness fesztivál! Júni 20-25 között megnyitja kapuit a Pelso Camping, és indul a feltöltődés a Balatonnál. Workshopok, előadások, test-lélek kapcsolódások mindnekinek, saját ízlése szerint. A Holisztikus Élettel is találkozhattok. Programjainkat itt tudjátok olvasni.