Harmóniában a
természettel
0
Rendezvények
Termékeinkről mondták
VeraNatura natúrkozmetikumok 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

Zöldüljünk a konyhában! III. Újratermékek

Kategória: Ökoháztartás
Írta: Sophia  |  2021. május 07.

Az első pont most is, mint majdnem minden környezettudatos hozzáállás esetén, a vásárlásokkal kezdődik, hiszen ezek a termékek lesznek társaid a jövőben. Annyit és olyat vegyél meg, amire tényleg szükséged van (csökkentsd)! Ne vedd meg azt, amire nincs szükséged, vagy ami felesleges hulladékot termel (utasítsd el)! Ha szükséged van rá, hagyjd a „megszokott” eszközöket, a műanyag alapú termékeket, és tudatosan válaszd a polcról a természetes, lebomló, külön gyűjthető vagy komposztálható megoldást (szelektálj vagy komposztálj)! Fontos az is, hogy hosszú évekig jól tudd alkalmazni, és legyen lehetőség megjavítani (használd újra). Az alapok kis odafigyeléssel, vagyis az 5R környezettudatos elvével (reduce-refuse-recycle-rot-resue)  nem csak neked, hanem gyerekeidnek, és környezetednek is gyorsan gyakorlattá válhatnak.

Az én konyhámba már beszivárogtak a modernebb tárolók, tasakok, amiknek sok esetben ugyan műanyagos belsejük van (BPA mentes), de nagyon sokáig teszik a dolgukat. Az elmúlt években sok újraszalvétával leptem meg magam, mivel sokat vagyok úton, sokszor reggeltől estig tartó elemózsiával felvértezve. Használatukat bevezettem a konyhában is, szuperül lehet vele letakarni például az érő kovászt és kenyeret, mivel nem szárad ki alatta az étel, és nagyon könnyen takarítható. De a hűtőben való csomagolásra is nagyszerűen alkalmasak.

A pullos felületű kenyeres-zsákok nekem nem lettek ugyan a kedvenceim, jobban szeretem a lenvászon kenyérruhákat, de összehasonlíthatatlan a zacskóban tárolt kenyér és a pullos zsákban tartott kenyér íze, és frissessége egymással. Aki biztos, könnyen kezelhető megoldást kíván (gondolok itt a férfiakra is), azoknak kiváló megoldást jelent. És vihetjük akár a boltba is magunkkal.

Az ötletek, újítások napról napra nagyobb lehetőségekkel ismertetnek meg: pl. kézművesektől mindig tanul az ember: Fidininél láttam először a pullal bélelt edénysapkákat. Elvarázsolt! Az én házi megoldásom (újraszalvétával letakarni az ételeket) továbbfejlesztve sokkal praktikusabb kivitelben.  ;) Jól takarítható, elkoszolódás esetén pedig ugyanúgy mehet a mosásba. Miért is használtunk eddig eldobható fóliákat? Rengeteg jobbnál jobb ötlet van, csak bátran meg kell ismerni őket!

Nagyon sokat szeretik a méhviasszal bevont pamutanyagokat, melyek tökéletes megoldást tudnak adni szendvicscsomagolásra, vagy konyhai használatra. Otthon is elkészíthető, de aki profin befedett vászonkendőt szeretne, javaslom megvenni a készítőktől, nem mindenkinek sikerül az otthoni viaszolás tökéletesen.

Jó ötletnek tartom a Dettko színes kendőit, melyekből az adott színeket adott funkcióra tudom használni a konyhban, vagy akár lakáson belül máshol is. Pl. piros a pulthoz, sárga a zsíros elemekhez, zöld a fürdőbe, stb. Játékos színek, gyerekeknek is könnyen követhetően. Ugyanilyen praktikus, hogy vannak patentolható, felcsavarható kendőik is, melyek nagyon jól imitálják a tekercses papírtörlők előnyös használatát, de mégis mosható, újrafelhasználható, nem egyszer használatos termékek, melyek nélkülözik a sok csomagolóanyagot.

A papírszalvétákról se feledkezzünk meg: ha szeretnél napi szinten spórolni, de a gyerekeket mégis tisztaságra, és nem kézfejbe törölt maszatolásra tanítani, a gyorsan megvarrható, helyettesítő ruhaszalvétákat tudod bevezetni. Lehetnek ebből is ünnepiek: a Húsvét és Karácsony alkalmára, vagy születésnapra, és általános, mindennapos használatra, jól mosható anyagból, puha, nedvszívó hatással. Sajnos sok mai nagyon szép szalvéta pont a valódi funkcióját nem tölti be: szép, de kemény, és nem szívja be a nedvességet. Ugyanúgy az asztalra helyezhetőek egy tartóba, szépen összehajtva, hogy csak kihúzni kelljen egyet étkezéskor belőle. Mondjuk egy halászlé fogyasztásánál érdemes fehéríthető darabokat alkalmazni.

A fentiek természetesen mosást, és így kis odafigyelést igényelnek eldobható társaikhoz képest, de jelentős költségeket tudunk megtakarítani, ha megnézzük, egy-egy csomag egyszerhasználatos termék ára mennyi idő alatt megtérül meg az újrahasznosítható, természetes termékkel szemben.

Ha tetszenek és hasznosnak találtad sorozatunk cikkeit, kérlek, oszd meg másokkal is!

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Zöldüljünk a konyhában! II. Természetes alapanyagok

2021. május 04.

Folytatjuk előző témánkat, hiszen a konyha életterülete rengeteg lehetőséget rejt magában. A mostani írásban több, egyszerűen hasznosítható ötletet, alapanyagot mutatunk be, mellyel megvalósíthatjuk a „kevesebb hulladék” elvét, mégsem kell lemondanunk kényelmünkről. A mosható, újrahasznosítható eszközök a konyhában már nem a múltat idézik, a jelenünk és jövőnk egyszerre; tudatosan megválasztott eszközök és praktikák a tisztább, környezet centrikus életért.

Környezettudatosság: tippek, témák a kezdetekhez, itt az ideje!

2021. február 15.

Te hogy állsz a ZeroWaste - nulla hulladék megvalósításában, vagy más, a környezet védelme érdekében tett lépésekben? Mi a Te napi rutinod? Halogatod az első lépéseket, esetleg idegesít a téma? Érdekel és gyűjtenél róla még tippeket? Bármelyik csoportba is tartozol, ez a cikk neked szól!

Zöldüljünk a konyhában! I. Mosogatás és a mosogatószivacsok

2021. március 30.

A karanténnal és az éttermek zárva tartásával a pár éve még csak hobbi szinten elindult főzőcskézés új alapokra helyeződött, és az eddiginél nagyobb szerepet kapott újra a konyha, és ebben a környezettudatosság. De vajon minden arany-e, ami annak hirdetnek? Öko, natúr, környezetbarát- a sokféle csomagoláson a részinformációkból nehéz a boltban dönteni.