Harmóniában a
természettel
0
Rendezvények
Termékeinkről mondták
VeraNatura natúrkozmetikumok 100% elégedettségi garancia Holisztikus Élet facebook oldal

Tisztító kúrák és a böjt

Írta: Sophia  |  2015. február 18.

Sok fórumon lehet olvasni hasznos jótanácsokat, pontos leírásokat különböző tisztító kúrákról és átlényegítő böjti napokról. A következő sorokban összeszedtük a főbb pontokat, indító folyamatokat.

Először is: tudatosan kell készülni a vállalt feladatokra! Ez azt jelenti, nem lehet gondolkodás nélkül beleugrani egyetlen „módszerbe” sem. Fel kell mérnünk testi és szellemi állapotunkat, erőnlétünket, és tisztában lenni betegségeinkkel, amik kizáró okok lehetnek egy komolyabb tisztulási folyamatnál! Egy könnyű tisztító kúra mindenkinek ajánlott, de a szigorú böjti napok rákészülést, sőt áthangolódást igényelnek.

A tisztító kúrák alapja, hogy bizonyos ételeket elhagyjunk, ilyen például a hús, vagy a cukor. A fő étkezésekkor is könnyebben emészthető táplálékok bevitele lehetséges, sok folyadékfogyasztás mellett. A hangsúly a szervezet felkönnyebbítésén van, így a meghatározott kúra időszakára alkalmazott étrendet kísérő tisztító teák, és étrendkiegészítők mellett praktikus a szervezetet még megtámogatni néhány módszerrel a hatékonyság érdekében. Ilyen lehet a méregtelenítő masszázs, a szauna, a tüdőtisztítás, relaxáció és a különféle mozgások. Heti 1-1 alkalom is sokat számít!

Gondoljuk át, mi fér bele most az életünkbe! Mit tudunk bevállalni a munkánk mellett is, amire oda tudunk figyelni? Ne akarjunk egyszerre mindent! Például a napi szintű mozgást elérhetjük több sétával, a liftek hanyagolásával, és egy rövid felhasználási időt engedélyező sport-bérlettel. Rendelhetünk más ételfutártól is, amely az időszakra megfelelő változatos, minőségi, és egy tisztító kúrát segítő étrendet ajánl. Szerezzünk be tisztító teakeveréket, amit otthon reggel vagy este elkészítünk, s akár egész nap ihatunk! Persze a legjobb, ha frissen készítjük fém eszközök használata nélkül! Minőségi gyümölcs és zöldséglevet, amit a délelőtti vagy délutáni órákban fogyasztunk. Kerüljük a túlzott mennyiségű ételfogyasztást! Hagyjuk el a reggeli vagy esti szokásos étrendünket, és inkább fogyasszunk egy tejmentes turmixot, gyümölcsöt vagy natúr joghurtot! Látogassunk el egy natúr- vagy bio boltba, ahol könnyen alkalmazható méregtelenítőket, vagy az azokat kiegészítő gyógynövényeket tudnak ajánlani.

Kerüljük a káros anyagokat tartalmazó feldolgozott ételeket, de ugyanígy a fordítsunk figyelmet tisztálkodó szereinkre, kozmetikumainkra, melyek szintén sok méreganyag forrásai lehetnek (gondoljunk arra milyen könnyen felszívódik a szánkból bármi, ugyanez történik egy fogkrém vagy szájvíz esetén is)! Fokozottan figyeljünk sminkkészletünk tagjainak lejárati idejére; amelyik a lejárati időn túl van, szívfájdalom nélkül dobjuk ki, mert csak károsítja a bőrünket, főleg az érzékeny szemkörüli területeket. Nem is gondolnánk mennyi baktérium gyűlhet össze egy ilyen készítményben, amit szabad szemmel nem látunk! Legjobb ha ilyenkor tavasszal nem csak belsőleg esszük a friss zöldségeket, hanem kipróbálunk egy friss alapanyagokból készült maszkot vagy pakolást. Bőrünk meghálálja a tartósítószer-mentes ápolást, ezzel segíthetjük elő a böjt melletti természetes méregtelenítést is!

Ha komolyabban szeretnénk regenerálódni, iktassunk be 1-1 gyümölcsnapot, rizs- vagy zabkása napot, mellyel felkészülhetünk egy néhány napos teljes böjtre is, de önmagukban is nagyon jó hatást keltenek emésztésünknek. Ha nagyon telített a szervezetünk méreganyagokkal, a fokozatosság elvét kövessük! A hirtelen felszabaduló méreganyagok jelentős mellékhatásokat okozhatnak, úgy mint bőrpír, fejfájás, fáradékonyság, stb.! Legideálisabb természetesen az lenne ha ilyenkor pár napot csendben otthon maradhatnánk, és csak magunkkal foglalkoznánk, miközben minden telefont kikapcsolunk és nem lógunk a neten sem. Böjt választása esetén olvassunk utána a szabályoknak, módszereknek, és tartsuk be a felvezető és levezető napokra vonatkozó utasításokat! Ne menjünk csak saját fejünk után!

Hagyjunk elegendő időt a pihenésre, és a szervezetünket feltöltő időtöltésre! A tavaszindító hetek ugyanis nem csak szervezetünk tisztításáról szólnak, hanem testünk és lelkünk felpezsdítéséről, energetizálásáról is a hosszú tél után!

Következő cikkeinkben összeszedjük és kifejtjük a kiegészítő módszereket.

 

Fotók:
https://betuleves.wordpress.com/tag/fogyas/



 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Te hogyan véded a természetet magad körül?

2019. március 28.

Amikor egyre több helyen találkoztok a hírrel, hogy veszélyben vannak a méhek, a rovarok, a jegesmedvék, amikor hallod mennyivel növekszik évente a kontinensnyi szemét sziget az óceánban, amikor évről évre egyre rohamosabban nő az ökológiai lábnyomunk, elgondolkozol-e, hogy mi lesz a természettel?

Téli hideg és a megfázás

2017. január 20.

Téli hideg, influenza? Piros orr, kisebesedett ajkak? Ki ne ismerné ezeket a jelenségeket, főképp így januárban.

Őszi-téli bőrápolás kicsiknek és nagyoknak

2015. november 10.

Lassan már aranysárgába fordulnak a fák, az idő is egyre hűvösebbre fordul, de még kapunk gyönyörű napsütéses napokat. Egyre többen fordulnak hozzánk tanácsért, hogy mivel is védjék bőrüket a hideg évszakokban, hiszen nyáron nem használnak sok krémet, de télen bizony szomjas a bőrük.